Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak wyprodukować zdrową i silną rozsadę?

Jak wyprodukować zdrową i silną rozsadę?

Owoce i warzywa 16 grudnia 2015 11:00 Aktualizacja: 16 grudnia 2015 14:15
Jak wyprodukować zdrową i silną rozsadę?
Źródło: fot. Sz. Mofina
O uzyskaniu wysokich plonów w dużej mierze decyduje wyprodukowanie zdrowej i silnej rozsady. - Celem i priorytetem każdego producenta warzyw powinno być uzyskanie rozsad bardzo wysokiej jakości, które gwarantują wysoki procent przyjęcia się roślin, a tym samym perspektywę osiągnięcia satysfakcjonującego plonu – mówi Anna Rogowska z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Spis treści:

    O uzyskaniu wysokich plonów w dużej mierze decyduje wyprodukowanie zdrowej i silnej rozsady. - Celem i priorytetem każdego producenta warzyw powinno być uzyskanie rozsad bardzo wysokiej jakości, które gwarantują wysoki procent przyjęcia się roślin, a tym samym perspektywę osiągnięcia satysfakcjonującego plonu – mówi Anna Rogowska z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W trakcie produkcji rozsady bardzo istotne jest stworzenie optymalnych warunków dla rozwoju systemu korzeniowego – tak, by miał szanse silnie się rozbudować i mimo drobnych uszkodzeń, do jakich dochodzi w trakcie przesadzania roślin - zachował swoje funkcje i miał szanse na szybką regenerację. Dobrze rozwinięty system korzeniowy gwarantuje lepsze przyjęcie się rozsady, szybszy rozwój rośliny i lepsze odżywianie części nadziemnej. - Ciekawym rozwiązaniem w produkcji rozsady jest zastosowanie nawozów organiczno-mineralnych, opartych na koncentracie z alg morskich z dodatkiem fosforu i potasu. Stymulują one wzrost, rozwój i aktywność systemu korzeniowego. Zawarty w nawozach wyciąg z alg gwarantuje wysoką aktywność biologiczną substancji, które wchodzą w skład koncentratu - aminokwasów, witamin, polisacharydów i fitohormonów – podkreśla Anna Rogowska.

     Ciekawym rozwiązaniem w produkcji rozsady jest zastosowanie nawozów organiczno-mineralnych, opartych na koncentracie z alg morskich z dodatkiem fosforu i potasu. Stymulują one wzrost, rozwój i aktywność systemu korzeniowego. Zawarty w nawozach wyciąg z alg gwarantuje wysoką aktywność biologiczną substancji, które wchodzą w skład koncentratu - aminokwasów, witamin, polisacharydów i fitohormonów.

    Występujące w nawozie substancje organiczne intensyfikują pobieranie składników mineralnych z podłoża lub pożywki, a także zwiększają intensywność podziałów komórkowych w obrębie systemu korzeniowego. - Prowadzi to do szybszego wzrostu systemu korzeniowego. Szczególnie intensywnie wytwarzane są korzenie włośnikowe - najaktywniej pobierające wodę i substancje mineralne z podłoża. Przykładem takiego preparatu jest Goëmar Goteo, który może być stosowany w produkcji rozsady wszystkich gatunków warzyw zarówno produkowanej w podłożach organicznych, jak i kostkach wełny mineralnej. Nawóz może być aplikowany poprzez podlewanie rozsady lub podłoża przeznaczonego do pikowania 0,1% roztworem preparatu. Pierwszy zabieg można wykonać już w fazie pierwszego liścia. Przeciętnie w trakcie produkcji rozsady zaleca się wykonanie 1-3 zabiegów. Większą liczbę zabiegów zaleca się przy długim czasie produkcji rozsady lub przy produkcji w multiplatach o niewielkiej objętości podłoża w komórce – zaznacza specjalistka. Przyznaje, że przeprowadzone w latach 2004-2008 we współpracy z IW Skierniewice i katedrami warzywnictwa czołowych uczelni rolniczych doświadczenia, potwierdziły korzystny wpływ preparatu na podstawowe parametry rozsady różnych gatunków warzyw. Okazało się również, że stosowanie nawozu w trakcie produkcji rozsady korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu. - Stwierdzono, że rozsada podlewana tym preparatem ma: silniej rozwinięty system korzeniowy - w przypadku niektórych gatunków odnotowano nawet dwukrotne zwiększenie masy, lepiej rozwiniętą część nadziemną - liście mają większą powierzchnię, zwiększa się średnica łodygi papryki i pomidora, wyższą zawartość chlorofilu w liściach, co w połączeniu z większą powierzchnią liści korzystnie wpływa na efektywność fotosyntezy, wyższą zawartość suchej masy zarówno w korzeniach jak i w części nadziemnej, co dowodzi większej efektywności procesów metabolicznych zachodzących w komórkach – mówi Anna Rogowska.

    W ramach doświadczeń wdrożeniowych zauważono, że rośliny podlewane roztworem zawierającym ten nawóz, w trakcie produkcji rozsady szybciej przyjmują się po posadzeniu i szybciej wznawiają wzrost, nawet w warunkach niekorzystnych np. w niższej od optymalnej temperaturze podłoża i szybciej zaczynają kwitnąć np. papryka, pomidor, oberżyna oraz wiązać pierwsze owoce, co umożliwia wcześniejszy początek zbiorów. - Efekty stosowania nawozów zawierających wyciągi z alg morskich wskazują na możliwość osiągnięcia wyższego poziomu produkcji warzyw przy jednoczesnym podniesieniu jakości plonu. Pozwala przy tym na uniknięcie konieczności stosowania kosztownych i pracochłonnych zabiegów związanych z eliminacją szkód, powstałych w procesie wysadzania rozsady – podkreśla Anna Rogowska.

    • Tagi:
    • plon
    • produkcja
    • rozsada
    • silna roślina
    Podobne artykuły
    Uprawa gleby

    Dziadek orał wołem, tata koniem, a ja traktorem

    11 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Jak sadzić seler korzeniowy, by uniknąć "pośpiechów"?

    28 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czy rozsadę ogórków trzeba nawozić?

    15 kwietnia 2025
    Dla domu

    Jak dbać o rozsadę? Kluczowe dla pomidorów czy papryki są te podstawowe zabiegi

    8 kwietnia 2025
    Inne uprawy

    Łubin łubinowi nierówny: Który do czego?

    15 marca 2025
    Uprawy

    Straty suszowe: W tych fazach rośliny są na nie najbardziej narażone

    5 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Startuje sezon rozsady wczesnych warzyw. Zacznij od tych trzech

    18 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
    22 grudnia 2025
    Ekonomika
    219 ha, budynki inwentarskie i biogazownia - dla kogo? Rolnicy czekają na przetarg
    22 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przelało setki milionów złotych, które zasiliły konta rolników
    22 grudnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    W przyszłym sezonie zbierzesz kosze borówki. Rewelacyjny trik przed zimą
    16 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Które rośliny przycinać w grudniu? Co z malinami, hortensjami i różami?
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Zimowe pędzenie warzyw. Prosty sposób naszych babć na świeżą zieleninę
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną
    8 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    To najważniejszy zimowy zabieg w ogrodzie. Zbliża się jego termin
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności