Jak wyprodukować zdrową i silną rozsadę?
O uzyskaniu wysokich plonów w dużej mierze decyduje wyprodukowanie zdrowej i silnej rozsady. - Celem i priorytetem każdego producenta warzyw powinno być uzyskanie rozsad bardzo wysokiej jakości, które gwarantują wysoki procent przyjęcia się roślin, a tym samym perspektywę osiągnięcia satysfakcjonującego plonu – mówi Anna Rogowska z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
W trakcie produkcji rozsady bardzo istotne jest stworzenie optymalnych warunków dla rozwoju systemu korzeniowego – tak, by miał szanse silnie się rozbudować i mimo drobnych uszkodzeń, do jakich dochodzi w trakcie przesadzania roślin - zachował swoje funkcje i miał szanse na szybką regenerację. Dobrze rozwinięty system korzeniowy gwarantuje lepsze przyjęcie się rozsady, szybszy rozwój rośliny i lepsze odżywianie części nadziemnej. - Ciekawym rozwiązaniem w produkcji rozsady jest zastosowanie nawozów organiczno-mineralnych, opartych na koncentracie z alg morskich z dodatkiem fosforu i potasu. Stymulują one wzrost, rozwój i aktywność systemu korzeniowego. Zawarty w nawozach wyciąg z alg gwarantuje wysoką aktywność biologiczną substancji, które wchodzą w skład koncentratu - aminokwasów, witamin, polisacharydów i fitohormonów – podkreśla Anna Rogowska.
Ciekawym rozwiązaniem w produkcji rozsady jest zastosowanie nawozów organiczno-mineralnych, opartych na koncentracie z alg morskich z dodatkiem fosforu i potasu. Stymulują one wzrost, rozwój i aktywność systemu korzeniowego. Zawarty w nawozach wyciąg z alg gwarantuje wysoką aktywność biologiczną substancji, które wchodzą w skład koncentratu - aminokwasów, witamin, polisacharydów i fitohormonów.
Występujące w nawozie substancje organiczne intensyfikują pobieranie składników mineralnych z podłoża lub pożywki, a także zwiększają intensywność podziałów komórkowych w obrębie systemu korzeniowego. - Prowadzi to do szybszego wzrostu systemu korzeniowego. Szczególnie intensywnie wytwarzane są korzenie włośnikowe - najaktywniej pobierające wodę i substancje mineralne z podłoża. Przykładem takiego preparatu jest Goëmar Goteo, który może być stosowany w produkcji rozsady wszystkich gatunków warzyw zarówno produkowanej w podłożach organicznych, jak i kostkach wełny mineralnej. Nawóz może być aplikowany poprzez podlewanie rozsady lub podłoża przeznaczonego do pikowania 0,1% roztworem preparatu. Pierwszy zabieg można wykonać już w fazie pierwszego liścia. Przeciętnie w trakcie produkcji rozsady zaleca się wykonanie 1-3 zabiegów. Większą liczbę zabiegów zaleca się przy długim czasie produkcji rozsady lub przy produkcji w multiplatach o niewielkiej objętości podłoża w komórce – zaznacza specjalistka. Przyznaje, że przeprowadzone w latach 2004-2008 we współpracy z IW Skierniewice i katedrami warzywnictwa czołowych uczelni rolniczych doświadczenia, potwierdziły korzystny wpływ preparatu na podstawowe parametry rozsady różnych gatunków warzyw. Okazało się również, że stosowanie nawozu w trakcie produkcji rozsady korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu. - Stwierdzono, że rozsada podlewana tym preparatem ma: silniej rozwinięty system korzeniowy - w przypadku niektórych gatunków odnotowano nawet dwukrotne zwiększenie masy, lepiej rozwiniętą część nadziemną - liście mają większą powierzchnię, zwiększa się średnica łodygi papryki i pomidora, wyższą zawartość chlorofilu w liściach, co w połączeniu z większą powierzchnią liści korzystnie wpływa na efektywność fotosyntezy, wyższą zawartość suchej masy zarówno w korzeniach jak i w części nadziemnej, co dowodzi większej efektywności procesów metabolicznych zachodzących w komórkach – mówi Anna Rogowska.
W ramach doświadczeń wdrożeniowych zauważono, że rośliny podlewane roztworem zawierającym ten nawóz, w trakcie produkcji rozsady szybciej przyjmują się po posadzeniu i szybciej wznawiają wzrost, nawet w warunkach niekorzystnych np. w niższej od optymalnej temperaturze podłoża i szybciej zaczynają kwitnąć np. papryka, pomidor, oberżyna oraz wiązać pierwsze owoce, co umożliwia wcześniejszy początek zbiorów. - Efekty stosowania nawozów zawierających wyciągi z alg morskich wskazują na możliwość osiągnięcia wyższego poziomu produkcji warzyw przy jednoczesnym podniesieniu jakości plonu. Pozwala przy tym na uniknięcie konieczności stosowania kosztownych i pracochłonnych zabiegów związanych z eliminacją szkód, powstałych w procesie wysadzania rozsady – podkreśla Anna Rogowska.
- Tagi:
- plon
- produkcja
- rozsada
- silna roślina