Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
      Część rolników, która sprzedaje ziarno, musi się tu wpisać. PIORiN uczula
      Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
      Rolnicy zostawią zboże w magazynach na kolejny rok? Jakie ceny zbóż?
      Odszkodowania za wywłaszczenia. Ważna decyzja sądu dla właścicieli działek
      Dofinansowanie dla rolników do fotowoltaiki i biogazowni [WYKAZ PROGRAMÓW]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
      Jej zapach odstrasza krety i nornice. Prawie czarne kwiaty zdobią ogród wiele lat
      Wlej lub wsyp do doniczki. Skrzydłokwiat wypuści nowe kwiaty
      Posadź zamiast petunii. Jest łatwiejsza w uprawie i długo kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zimowy sernik

Zimowy sernik

Dla domu - Hotblog 24 grudnia 2024 05:49
Sernik zimowy z kokosem i borówkami
Sernik zimowy z kokosem i borówkami
Źródło: Hotblog
Sernik na ciasteczkowym spodzie, z pyszną masą serową oraz cudowną czekoladą z domieszką kokosu. Idealne ciasto na świąteczny poczęstunek.
Spis treści:
    składniki na spód:

    250 g herbatników

    ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny

    składniki na masę serową:

    1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

    190 ml śmietany kremówki 36%

    7 dużych jajek

    1 szklanka cukru

    1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    tabliczka białej czekolady

    1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka

    składniki na polewę czekoladową:

    1,5 tabliczki białej czekolady

    pół szklanki wiórek kokosowych

    4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%

    ponadto:

    świeże borówki

    1 wafelek kokosowy w białej czekoladzie

    2 łyżki wiórek kokosowych

    wykonanie:

    Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Na koniec dodaję wiórki kokosowe. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję borówkami, i kawałkami wafelka w białej czekoladzie. Całość posypuję wiórkami kokosowymi.

    Sernik to rodzaj ciasta deserowego lub deseru uformowanego na kształt ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser.

    Wypieki wykonane z sera znane były już w starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Współczesny mu grecki komediopisarz Antyfanes przedstawił bogaty opis deseru plakous, który wyrabiało się z mąki pszennej i sera koziego jako głównych składników. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • ser
    • przepis
    • Hotblog
    • Boże Narodzenie
    • sernik
    • kokos
    • czekolada
    • ciasteczko
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Wytrawny sernik? Jak najbardziej! Z czosnkiem niedźwiedzim!

    28 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zupa szczawiowo-pokrzywowa

    21 kwietnia 2025
    Dla domu

    Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

    18 kwietnia 2025
    Hotblog

    Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

    14 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    31 marca 2025
    Hotblog

    Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

    31 marca 2025
    Hotblog

    Tradycyjne gofry - chrupiące i złociste

    13 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
    2 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Wypłata tych dopłat już się kończy. Można jednak jeszcze złożyć wniosek o nowe
    2 czerwca 2025
    Zboża
    Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
    2 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
    2 czerwca 2025
    Dla domu
    Jej zapach odstrasza krety i nornice. Prawie czarne kwiaty zdobią ogród wiele lat
    2 czerwca 2025
    Dla domu
    Wlej lub wsyp do doniczki. Skrzydłokwiat wypuści nowe kwiaty
    1 czerwca 2025
    Dla domu
    Posadź zamiast petunii. Jest łatwiejsza w uprawie i długo kwitnie
    1 czerwca 2025
    Hotblog
    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
    30 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy