Zimowy sernik
składniki na spód:
250 g herbatników
ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny
składniki na masę serową:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
190 ml śmietany kremówki 36%
7 dużych jajek
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
tabliczka białej czekolady
1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
składniki na polewę czekoladową:
1,5 tabliczki białej czekolady
pół szklanki wiórek kokosowych
4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
ponadto:
świeże borówki
1 wafelek kokosowy w białej czekoladzie
2 łyżki wiórek kokosowych
wykonanie:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Na koniec dodaję wiórki kokosowe. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję borówkami, i kawałkami wafelka w białej czekoladzie. Całość posypuję wiórkami kokosowymi.
Sernik to rodzaj ciasta deserowego lub deseru uformowanego na kształt ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser.
Wypieki wykonane z sera znane były już w starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Współczesny mu grecki komediopisarz Antyfanes przedstawił bogaty opis deseru plakous, który wyrabiało się z mąki pszennej i sera koziego jako głównych składników. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta.