Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wieprzowina nadziana pigwą

Wieprzowina nadziana pigwą

Dla domu - Hotblog 8 października 2024 10:00 Aktualizacja: 29 października 2024 09:36
Wieprzowina nadziana pigwą
Źródło: Hotblog
Oryginalne i apetyczne danie łączące mięso z owocem czyli... wieprzowina z pigwą!
Spis treści:
    • 1 kg karkówki
    • 1-2 pigwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 100 ml czerwonego wina
    • olej roślinny
    • sól i pieprz
    • suszone lub świeże zioła: bazylia, tymianek (po ok. 1 łyżeczce)
    • konfitura pigwowa

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mięso nacinam co 1-1,5 cm – ale nie do końca! Kończę cięcie około 1 cm od dna (by cięcia były łatwiejsze i równomierne warto mięso włożyć na około pół godziny do zamrażarki). Posypuję mięso solą i pieprzem oraz nacieram oliwą i ziołami – również w cięciach. Odstawiam na 2-3 godziny. Pigwę dokładnie myję z zamszowej powierzchni, dzielę na połówki i usuwam tak zwaną „kamienistą” warstwę wraz z nasionami. Kroję w plasterki o grubości około 0,5 cm. Układam plastry pigwy w nacięcia w mięsie. Przekładam całość do naczynia żaroodpornego lub folii aluminiowej na blasze. Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut, po czym dolewam czerwone wino. Owijam mięso szczelnie folią i wkładamy z powrotem do piekarnika na około półtorej godziny - w zależności od wielkości kawałka: duży będzie piekł się dłużej, mały - szybciej. Około 20 minut przed końcem pieczenia sprawdzam czy mięso jest już miękkie, odkładam folię i dopiekam na złoty kolor. Co kilka minut polewam mięso wytworzonym sosem. 5 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch konfiturą pigwową. Podaję z kluskami lub ziemniakami.

    Więcej przepisów z pigwą na HOTBLOG-u.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • pigwa
    • karkówka
    • przepis
    • danie główne
    • Hotblog
    • Hotka
    • jesień
    • wieprzowina
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
    21 listopada 2025
    Newsy
    Żniwa w śniegu. Czy uda się zebrać plony?
    21 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
    21 listopada 2025
    Dla domu
    Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
    21 listopada 2025
    Dla domu
    7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
    20 listopada 2025
    Hotblog
    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta
    20 listopada 2025
    Dla domu
    Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności