Jabłka - jesienne owoce na polskim stole

Dania, w których znajdziemy jabłka można byłoby wymieniać długo. W końcu to nasz narodowy owoc, który 28 września ma swoje światowe święto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłka to niedrogie owoce, które są świetną bazą dla wielu przepisów. Mogą być zarówno składnikiem dań obiadowych, jak i ciast oraz innych słodkości. Chyba najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest szarlotka, którą - wbrew pozorom - można przygotować na wiele sposobów. No i oczywiście świąteczna gęś lub kaczka pieczona z jabłkami. Niejeden z nas pamięta smak z dzieciństwa - ryż z jabłkami i cynamonem lub smaczne racuchy. Dobrze przechowywane jabłka mogą być przepyszne również zimą, a suszone plasterki tego owocu są zdrową alternatywą dla chipsów.
W 100 g porcji jabłka jest 52,1 kcal, a średniej wielkości jabłko przeciętnie waży 180 g. Owoc to dobre źródło potasu i witaminy A. Jest bazą do dietetycznych deserów i dań.
Ile kosztują jabłka na giełdach? Zobacz TUTAJ
Jabłka pod chrupiącą bezą
- 5 dużych jabłek
- 5 łyżek rodzynek
- 5 łyżek mielonych orzechów
- 10 dag masła
- sok z całej pomarańczy
- 4 białka
- szklanka i 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Umyte jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam masło, wkładam jabłka. Po minucie wsypuję 4 łyżki cukru i smażę jabłka około 3 minut, cały czas mieszając. Dokładam rodzynki i cynamon, wlewam sok z całej pomarańczy. Duszę jeszcze chwilę, aż sok odparuje, a jabłka zachowają jędrność. Przekładam do żaroodpornej lub silikonowej formy.
Białka ubijam na pianę. Cały czas ubijając, wsypuję szklankę cukru. Pianą przykrywam jabłka. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Deser najlepiej smakuje na gorąco z bitą śmietaną i lodami.
Sałatka z selera i jabłka
- 2 garści rukoli
- 1 średni seler
- 1 cytryna
- 1 1/2 jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek
- świeżo zmielony pieprz
- 2 szczypty cynamonu
- około 3-4 łyżki gęstego majonezu
- garść orzechów włoskich
Jabłka obieram ze skórki i kroję w kostkę. Mieszam z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. Selera obieram i wkładam na 15 minut do wrzącej wody. Wyjmuję go i kroję w cienkie słupki, mieszam z sokiem z drugiej połowy cytryny i dodaję do jabłka. Do wrzącej wody wkładam rodzynki i odstawiam na 3 minuty. Odcedzam i dodaję do warzyw. Całość posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cynamonu. Dodaję garść rukoli, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Mieszam i doprawiam solą. Na półmisku rozkładam rukolę. Na nią umieszczam gotową sałatkę i dekoruję.
Szarlotka z bitą śmietaną
- biszkopt z 4 jajek
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
- około 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki agrestowe
- sok z 1 cytryny
- 500 ml śmietany kremówki
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
- 3 łyżki cukru pudru
Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażam przez około 10 minut, tak aby się nie rozpadły. Dodaję sok z cytryny, a na koniec dosypuję galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretek i odstawiam w chłodne miejsce. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarowuję ją na biszkopcie. Ubijam śmietanę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaję cukier. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuję. Wykładam na zastygnięty mus jabłkowy. Do dekoracji używam kawałków surowych jabłek, rodzynek lub prażonych płatków migdałów.