Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jabłka - jesienne owoce na polskim stole

Jabłka - jesienne owoce na polskim stole

Dla domu - Hotblog 4 września 2024 08:00 Honorata Dmyterko
Jabłka - jesienne owoce na polskim stole
Źródło: Fotolia.com
W kompocie, z ryżem i cynamonem, w szarlotce, z naleśnikami, w cieście, zapiekane z bakaliami, pod kruszonką, z mięsem…
Spis treści:

    Dania, w których znajdziemy jabłka można byłoby wymieniać długo. W końcu to nasz narodowy owoc, który 28 września ma swoje światowe święto.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jabłka to niedrogie owoce, które są świetną bazą dla wielu przepisów. Mogą być zarówno składnikiem dań obiadowych, jak i ciast oraz innych słodkości. Chyba najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest szarlotka, którą - wbrew pozorom - można przygotować na wiele sposobów. No i oczywiście świąteczna gęś lub kaczka pieczona z jabłkami. Niejeden z nas pamięta smak z dzieciństwa - ryż z jabłkami i cynamonem lub smaczne racuchy. Dobrze przechowywane jabłka mogą być przepyszne również zimą, a suszone plasterki tego owocu są zdrową alternatywą dla chipsów.

    W 100 g porcji jabłka jest 52,1 kcal, a średniej wielkości jabłko przeciętnie waży 180 g. Owoc to dobre źródło potasu i witaminy A. Jest bazą do dietetycznych deserów i dań.

    Ile kosztują jabłka na giełdach? Zobacz TUTAJ

    Jabłka pod chrupiącą bezą

    • 5 dużych jabłek
    • 5 łyżek rodzynek
    • 5 łyżek mielonych orzechów
    • 10 dag masła
    • sok z całej pomarańczy
    • 4 białka
    • szklanka i 4 łyżki cukru
    • pół łyżeczki cynamonu

    Umyte jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam masło, wkładam jabłka. Po minucie wsypuję 4 łyżki cukru i smażę jabłka około 3 minut, cały czas mieszając. Dokładam rodzynki i cynamon, wlewam sok z całej pomarańczy. Duszę jeszcze chwilę, aż sok odparuje, a jabłka zachowają jędrność. Przekładam do żaroodpornej lub silikonowej formy.
    Białka ubijam na pianę. Cały czas ubijając, wsypuję szklankę cukru. Pianą przykrywam jabłka. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Deser najlepiej smakuje na gorąco z bitą śmietaną i lodami.

    Sałatka z selera i jabłka

    • 2 garści rukoli
    • 1 średni seler
    • 1 cytryna
    • 1 1/2 jabłka
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • świeżo zmielony pieprz
    • 2 szczypty cynamonu
    • około 3-4 łyżki gęstego majonezu
    • garść orzechów włoskich

    Jabłka obieram ze skórki i kroję w kostkę. Mieszam z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. Selera obieram i wkładam na 15 minut do wrzącej wody. Wyjmuję go i kroję w cienkie słupki, mieszam z sokiem z drugiej połowy cytryny i dodaję do jabłka. Do wrzącej wody wkładam rodzynki i odstawiam na 3 minuty. Odcedzam i dodaję do warzyw. Całość posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cynamonu. Dodaję garść rukoli, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Mieszam i doprawiam solą. Na półmisku rozkładam rukolę. Na nią umieszczam gotową sałatkę i dekoruję.

    Szarlotka z bitą śmietaną

    • biszkopt z 4 jajek
    • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
    • około 6 łyżek cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 2 galaretki agrestowe
    • sok z 1 cytryny
    • 500 ml śmietany kremówki 
    • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
    • 3 łyżki cukru pudru

    Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażam przez około 10 minut, tak aby się nie rozpadły. Dodaję sok z cytryny, a na koniec dosypuję galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretek i odstawiam w chłodne miejsce. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarowuję ją na biszkopcie. Ubijam śmietanę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaję cukier. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuję. Wykładam na zastygnięty mus jabłkowy. Do dekoracji używam kawałków surowych jabłek, rodzynek lub prażonych płatków migdałów.

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • jabłka
    • deser z jabłkiem
    • Jabłka pod chrupiącą bezą
    • Szarlotka z bitą śmietaną
    • Sałatka z selera i jabłka
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?

    26 września 2025
    Owoce i warzywa

    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę

    6 września 2025
    Newsy

    Pod osłoną nocy kradli jabłka z sadu. Wpadli na gorącym uczynku

    29 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Tegoroczne i ubiegłoroczne jabłka w sprzedaży. Jaka jest różnica w cenie?

    10 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    20 lutego 2025
    Hotblog

    Gęsia pierś ze śliwką

    13 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
    17 listopada 2025
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności