Jabłka - jesienne owoce na polskim stole
Dania, w których znajdziemy jabłka można byłoby wymieniać długo. W końcu to nasz narodowy owoc, który 28 września ma swoje światowe święto.
Jabłka to niedrogie owoce, które są świetną bazą dla wielu przepisów. Mogą być zarówno składnikiem dań obiadowych, jak i ciast oraz innych słodkości. Chyba najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest szarlotka, którą - wbrew pozorom - można przygotować na wiele sposobów. No i oczywiście świąteczna gęś lub kaczka pieczona z jabłkami. Niejeden z nas pamięta smak z dzieciństwa - ryż z jabłkami i cynamonem lub smaczne racuchy. Dobrze przechowywane jabłka mogą być przepyszne również zimą, a suszone plasterki tego owocu są zdrową alternatywą dla chipsów.
W 100 g porcji jabłka jest 52,1 kcal, a średniej wielkości jabłko przeciętnie waży 180 g. Owoc to dobre źródło potasu i witaminy A. Jest bazą do dietetycznych deserów i dań.
Ile kosztują jabłka na giełdach? Zobacz TUTAJ
Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 5 łyżek rodzynek
- 5 łyżek mielonych orzechów
- 10 dag masła
- sok z całej pomarańczy
- 4 białka
- szklanka i 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Umyte jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam masło, wkładam jabłka. Po minucie wsypuję 4 łyżki cukru i smażę jabłka około 3 minut, cały czas mieszając. Dokładam rodzynki i cynamon, wlewam sok z całej pomarańczy. Duszę jeszcze chwilę, aż sok odparuje, a jabłka zachowają jędrność. Przekładam do żaroodpornej lub silikonowej formy.
Białka ubijam na pianę. Cały czas ubijając, wsypuję szklankę cukru. Pianą przykrywam jabłka. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Deser najlepiej smakuje na gorąco z bitą śmietaną i lodami.
Sałatka z selera i jabłka
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 1 średni seler
- 1 cytryna
- 1 1/2 jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek
- świeżo zmielony pieprz
- 2 szczypty cynamonu
- około 3-4 łyżki gęstego majonezu
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Jabłka obieram ze skórki i kroję w kostkę. Mieszam z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. Selera obieram i wkładam na 15 minut do wrzącej wody. Wyjmuję go i kroję w cienkie słupki, mieszam z sokiem z drugiej połowy cytryny i dodaję do jabłka. Do wrzącej wody wkładam rodzynki i odstawiam na 3 minuty. Odcedzam i dodaję do warzyw. Całość posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cynamonu. Dodaję garść rukoli, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Mieszam i doprawiam solą. Na półmisku rozkładam rukolę. Na nią umieszczam gotową sałatkę i dekoruję.
Szarlotka z bitą śmietaną
Składniki:
- biszkopt z 4 jajek
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
- około 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki agrestowe
- sok z 1 cytryny
- 500 ml śmietany kremówki
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażam przez około 10 minut, tak aby się nie rozpadły. Dodaję sok z cytryny, a na koniec dosypuję galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretek i odstawiam w chłodne miejsce. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarowuję ją na biszkopcie. Ubijam śmietanę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaję cukier. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuję. Wykładam na zastygnięty mus jabłkowy. Do dekoracji używam kawałków surowych jabłek, rodzynek lub prażonych płatków migdałów.
Więcej pysznych przepisów na hotblog