Czekoladowa lawa, której trudno się oprzeć

Jak zatem przygotować tę rozkosz dla podniebienia?
Czekoladowa lawa - składniki i wykonanie
składniki:
250 g gorzkiej czekolady (można zrobić pół na pół z czekoladą mleczną - wówczas dodaję mniej cukru)
40 g masła
pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 duże jajka
3 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (olejek waniliowy)
wykonanie:
Foremki do pieczenia smaruję masłem i oprószam delikatnie kakao - ewentualnie mąką. Masło i czekoladę roztapiam cały czas mieszając. Lekko studzę masę czekoladową (nie może być gorąca). Dodaję przesianą mąkę i cukier, a na koniec jajka, żółtka i ekstrakt. Gotową masę czekoladową rozlewam do foremek. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 10 minut (uzależnione to jest od piekarnika). Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjmuję z piekarnika i delikatnie przekładam na talerz. Posypuję cukrem pudrem lub kakao. Podaję ze świeżymi owocami lub lodami waniliowymi.
Czytaj też: Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów
Dlaczego warto jeść czekoladę?
- Dzięki epikatechinie czekolada wspomaga odchudzanie. Jest to składnik poprawiający przemianę materii i ułatwiający spalanie kalorii. Należy jednak pamiętać, aby wybierać gorzką czekoladę o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej i jeść maksymalnie 2 kostki dziennie
- Obniża ryzyko zachorowania na raka. Kakao zawarte w czekoladzie jest najlepszym naturalnym antyoksydantem - związkiem, który chroni komórki przed rozwojem zmian nowotworowych
- Spowalnia procesy starzenia
- Ochrania przed próchnicą - wyciąg z ziaren kakaowca lepiej dba o nasze zęby niż fluor. Musimy tylko wybrać gorzką czekoladą, która nie zawiera cukru
- Zapobiega anemii - czekolada to źródło żelaza oraz witamin B12, a także innych witamin z grupy B oraz A i E
- Jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych. Dotyczy to zwłaszcza czekolady gorzkiej. Znajdziemy w niej węglowodany, magnez, żelazo, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę i flawonoidy. Czekolada mleczna i biała z racji dodatku mleka skondensowanego zawiera również białko oraz wapń.