Żywienie krów mlecznych. Jak dobierać preparat do alkalizacji zbóż?

Alkalizacja zbóż zyskuje na popularności wśród producentów mleka. Jakie preparaty do jej przeprowadzenia mamy aktualnie dostępne?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klika tygodni temu pisaliśmy o tym, jakie są plusy żywienia krów mlecznych dużą dawką pasz zbożowych poddanych alkalizacji. Materiał dostępny TUTAJ. Dziś kolejna jego część - zwracająca uwagę na to, jak dobierać preparaty do jej przeprowadzenia.
Preparaty do alkalizacji zbóż - jakie i dlaczego?
Zdaniem Patrycji Borowiak z firmy Barbatus, ważne jest to, by produkt do alkalizacji był przebadany na polskim rynku.
- Kluczowym elementem jest też cena produktu. Przed zastosowaniem alkalizacji warto zorientować się, który preparat wychodzi najatrakcyjniej cenowo - zaznacza przedstawicielka firmy Barbatus.
Dariusz Jeż z firmy Karchex Dziadkowo z kolei wskazuje na następujące kryteria: - Należy ocenić kilka parametrów: zawartość mocznika w preparacie, pozostałość mocznika w gotowej paszy (wg badań poniżej 0,1 %), wzrost zawartości białka, zawartość skrobi w gotowej paszy (reakcja biegnąca w niewłaściwym kierunku może spowodować utratę energii w paszy) - wylicza specjalista z firmy Karchex Dziadkowo. Na tym nie kończy. - Należy też wybrać sam sposób alkalizacji. Rolnicy posiadający własne zboża mogą alkalizować tylko zboże, można także zastosować preparat AlkabupHa do alkalizacji całego TMR-u podczas przygotowania wozu paszowego, co jest prostsze i mniej pracochłonne - mówi Dariusz Jeż.
Swoimi spostrzeżeniami w tej materii dzieli się z nami także Rafał Lamperski z firmy AGRO-TRADE.
- Preparat należy dobierać pod względem celu alkalizacji - tzn. czy ma to być tylko alkalizacja enzymatyczna metodą chemiczną na poziomie pH 8,3 - 9,3 czy również, oprócz takiej alkalizacji, celem hodowcy jest uszlachetnienie zboża metodą biologiczno-chemiczną, która wnosi do żywienia przeżuwaczy dodatkowe wartości prozdrowotne - wskazuje ekspert z firmy AGRO-TRADE.
Zwraca też przy tym uwagę na to, że na rynku dostępne są produkty zawierające już pełną niezbędną dawkę mocznika paszowego lub produkt, do którego hodowcy muszą dokupić jeszcze mocznik. - Wybór należy do hodowców, jednak prostszym rozwiązaniem jest produkt jednoskładnikowy (1 worek produktu na 1 tonę ziarna zbóż ) - uważa Rafał Lamperski.
Jak dobierać preparat do alkalizacji? Na to pytanie odpowiada także Bartosz Foltynowicz.
- Przede wszystkim najlepszym wyborem jest produkt, w którym zachodzi reakcja biologiczno- chemiczna podczas alkalizacji. Daje nam to najwyższe bezpieczeństwo tego, że nasze zboża zostaną prawidłowo uszlachetnione. Nie wymaga od nas też szczelnego przykrywania foliami, pakowania w rękaw itp. - wtedy mamy pewność, że produkt końcowy podczas przechowywania będzie stabilny i nie będzie tracił swoich właściwości - radzi Bartosz Foltynowicz z firmy AGROMOBI.
Alkalizować we własnym zakresie czy usługowo?
Bartosz Foltynowicz zwraca też uwagę na to, że alkalizacja to proces pracochłonny i czasochłonny. - Pamiętać należy o tym, że zboże musi być ześrutowane, wymieszane homogennie z preparatem oraz o tym, że trzeba do tego dolać wodę, żeby finalnie uzyskać najwyższej jakości produkt - zaznacza specjalista z firmy AGROMOBI. Wszystko to, jak podkreśla nasz rozmówca, wiąże się z tym, że do przeprowadzenia alkalizacji musimy mieć odpowiedni sprzęt i zaplecze. Z tego też względu, a także z racji oszczędności czasu, wielu producentów mleka, decyduje się na korzystanie z mobilnych mieszalni pasz.
Czytaj także: