Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zainwestowali w lochy Naima

Zainwestowali w lochy Naima

Hodowla - Trzoda chlewna 30 października 2014 05:06 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 12 października 2015 14:29
Zainwestowali w lochy Naima
Źródło: fot. T. Kodłubański
Niewiele jest gospodarstw, które produkują tuczniki w tak nowoczesny sposób oraz uzyskują taką efektywność produkcji jak ferma Iwony i Andrzeja Olejniczaków. Hodowla jest prowadzona od 1984 roku w Dąbkowicach w powiecie kutnowskim.
Spis treści:

    Niewiele jest gospodarstw, które produkują tuczniki w tak nowoczesny sposób oraz uzyskują taką efektywność produkcji jak ferma Iwony i Andrzeja Olejniczaków. Hodowla jest prowadzona od 1984 roku w Dąbkowicach w powiecie kutnowskim.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Główny profil gospodarstwa to wielkotowarowa hodowla trzody chlewnej w cyklu zamkniętym w ilości 400 loch. Hodowca sprzedaje rocznie około 11.000 sztuk tucznika. Średni przyrost wagi tuczników wynosi 800-900g/dzień. Od jednej maciory odchowuje się 28-29 sztuk młodych prosiąt na rok. Chów prowadzony jest głównie na ściółce i częściowo na ruszcie.

    - Do roku 1995 prowadziliśmy hodowlę tuczu w cyklu otwartym - mówi Andrzej Olejniczak. - W końcu lat 90-tych dokupiliśmy 500 sztuk tuczników, które hodowaliśmy w cyklu otwartym. Do 2002 roku produkcja była na poziomie z końca lat 90-tych. Następnie rolnik postanowił wybudować tuczarnię na 2.000 sztuk. - Udało nam się tego do - konać w 2003 roku - postawiliśmy tuczarnię na 1.600 sztuk. Od 2004 sprowadzaliśmy warchlaki z Holandii, do czasu gdy rozpoczęły się problemy ze zdrowiem zwierząt. Właśnie wówczas ponownie postawiliśmy na hodowlę w cyklu zamkniętym. W 2005 roku pobudowaliśmy porodówkę i otworzyliśmy cykl zamknięty hodowli tuczników i podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu 360 loch Naima, które są podstawą do dzisiaj naszego stada - opowiada hodowca.

    Inwestycja w loszki Naima bardzo się opłacała

    Już wówczas hodowca nawiązał kontakt z firmą Penarlan, która również oferuje znakomite lochy swoim klientom. Zaczął prowadzić modyfikacje genetyczne dla Penarlanu. Jednak doświadczenia nie trwały zbyt długo z powodu kryzysu w branży trzodziarskiej w następnych latach.

    Pojawiły się problemy ze sprzedażą i hodowca często zostawał z niesprzedanymi sztukami tuczników i loszek. - Dzisiaj bazujemy na maciorach Naima, które łączą najlepsze cechy macierzyńskie oraz świetną wydajność i plenność - dodaje hodowca. - Maciory Naima to są „chodzące fabryki mleka”, poza tym nawet przy ósmym czy dziewiątym miocie lochy tej rasy oddają nawet od 12 do 14 prosiaków także dzięki zdrowym nogom. Zwierzęta te charakteryzują się również doskonałymi cechami mięsnymi i są bardzo opiekuńcze. Jeśli chodzi o knury, to na razie posiadamy knura rasy Neckar oraz planujemy zakup także knura P76. Hodowca sam przygotowuje porcje nasienia do inseminacji loch. Sam dokonuje także oceny jakości nasienia i odpowiednio rozcieńcza nasienie, tak aby skuteczność inseminacji była wysoka.

    Maciory Naima to są „chodzące fabryki mleka”, poza tym nawet przy ósmym czy dziewiątym miocie lochy tej rasy oddają nawet od 12 do 14 prosiaków także dzięki zdrowym nogom. Zwierzęta te charakteryzują się również doskonałymi cechami mięsnymi i są bardzo opiekuńcze. Jeśli chodzi o knury, to na razie posiadamy knura rasy Neckar oraz planujemy zakup także knura P76.

    - Upadki w naszej fermie nie przekraczają 1% - zapewnia hodowca. Dzisiaj głównym odbiorcą tuczników z gospodarstwa w Dąbkowicach jest pobliska ubojnia Pini, do której Olejniczakowie sprzedają w roku około 10 tys. sztuk tuczników.

    Racjonalizacja wydatków na pasze konieczna

    Do roku 2007 hodowca z Dąbkowic wykorzystywał pasze gotowe znanych firm działających na naszym rynku. Jednak gdy ceny zbóż poszybowały w górę, zaczął robić karmę własną. - Dowiedziałem się, że można kupić mieszalnię mobilną w Niemczech. Po moim pobycie za Odrą i obserwacji pracy takiej ruchomej maszyny, kupiłem w Polsce samochód - mieszalnię pasz. Już wtedy podczas kryzysu w roku 2008 zaczęliśmy wychodzić na swoje dzięki tej mieszalni mobilnej.

    Od tego czasu w gospodarstwie jest prowadzona produkcja karmy we własnym zakresie z zachowaniem wszelkich wymogów bezpieczeństwa. Służy do tego mobilna mieszalnia zamontowana na samochodzie Scania, która w ciągu 40 minut produkuje 3.100 kg karmy. Zaplecze surowcowe gospodarstwa stanowi magazyn w postaci silosów zbożowych (4 szt. x 130 t). Rocznie w gospodarstwie jest produkowane ponad 3 tys. ton paszy własnej.

    - Mamy z czego podawać paszę, ponieważ nasze zasiewy, głównie kompleksy pszenne, żytnie i zbożowo- -pastewny obejmują 100 ha (90 ha własne + 10 ha dzierżawione) - opowiada Olejniczak. W Dąbkowicach przeważają dobrze zmeliorowane gleby piaszczysto-gliniaste, płowe, brunatne, dobre i średnie w klasach od II do V, przy przewadze klasy III. W tym roku w gospodarstwie zebrano: pszenicy - 8,5 t/ha; jęcz mienia 6,5 t/ha oraz rzepaku - 4 t/ ha. - W zeszłym roku postawiliśmy na kukurydzę. Zasiew wynosił ponad 30 ha. W tym roku kupilśmyi kukurydzę kiszoną od Spółdzielni „Jedność” w Świerkówkach w Wielkopolsce z przeznaczeniem na paszę dla trzody. Kukurydzy suchej plon mamy i ponad 10 t/ha, szczególnie gdy pogoda sprzyja wtedy jest 23-24% wilgotności ziarna i kukurydza schnie bardzo szybko - mówi hodowca.

    Gospodarstwo musi być nowoczesne i stale się modernizować

    Jak podkreśla Olejniczak, ferma, w której jest prowadzony tak zaawansowany technologicznie rozród, poddana jest szczególnym wymogom bioasekuracji. Podstawą jest zakaz wejścia na teren budynku przed wzięciem uprzednio prysznica. Wszystko co znajduje się na terenie, wnoszone jest przez SAS - specjalistyczne miejsce z lampą UV. Wyposażenie gospodarstwa obejmuje nowoczesne linie paszowe, wentylację oraz klimatyzację firmy Big Dutchman. Gnojowica jest magazynowana w zbiorniku o pojemności 1.034 m3 i dwa razy w roku wywożona na własne użytki rolne. Na terenie gospodarstwa znajduje się także płyta gnojowa.

    - Posiadamy kompletny nowoczesny park maszynowy, niezbędny do upraw polowych i produkcji rolnej, a w tym m.in. kombajn zbożowy John Deere 1470, nowoczesne ciągniki John Deere, ładowarki teleskopowe John Deere 3415, przyczepy rolnicze, opryskiwacz Krukowiak 2.000 litrów oraz agregaty uprawowo - podorywkowe, brony talerzowe Bury, wóz asenizacyjny z aplikatorem 12.000 l, rorzutniki obornika x 2, zbieracz do kamieni i suszarnie do zbóż Pedrotti - wymienia hodowca.

    Główne plany i cele na przyszłość w gospodarstwie to dalsza racjonalizacja nawożenia oraz inwestycja związana z budową drugiej fermy w cyklu zamkniętym na 504 lochy (sektor porodowy + odchowalnia + tuczarnia).

    - Naszą główną inwestycją jest obecnie budowa biogazowni rolniczej, wykorzystującej surowiec przetwarzany w gospodarstwie na biogaz, za sumę w granicach 5 mln zł netto przez firmę Eneco. W skład planowanej biogazowni wejdzie agregat kogeneracyjny zasilany biogazem, zbiornik fermentacyjny i pofermentacyjny z termoizolacją z zewnętrznym pokryciem z metalowych płyt, mieszadła zatapialne i skośne oraz dozownik biomasy z ruchomą podłogą tzw. walking floor i system sterowania przy pomocy panelu dotykowego PLC - dodaje z dumą rolnik.

    Po ilości trofeów, jakie Olejniczakowie zgromadzili przez lata, widać, że stale dążą do doskonalenia swojej produkcji. Są laureatami wielu nagród, w tym: Nagrody Gospodarczej Województwa Łódzkiego na rok 2011 i 2012 w kategorii Gospodarstwo Rolne, w IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu - Plebiscytu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej 2007 roku - I miejsce w kategorii Producent. Gospodarze z Dąbkowic są także Mistrzem Województwa Łódzkiego w konkursie Agroliga 2005 - w kategorii Rolnicy. Otrzymali również Puchar Dyrektora ŁODR zs. w Bratoszewicach za zajęcie I miejsca w etapie regionalnym Bezpieczne Gospodarstwo Rolne w 2010 roku.

    • Tagi:
    • tuczniki
    • Naima
    • Iwona i Andrzej Olejniczakowie
    • lochy
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt

    20 października 2025
    Trzoda chlewna

    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców

    14 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik uzyskał pozwolenie na ubój świń bezpośrednio na pastwisku

    7 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    O 12% mniej świń w ubojniach: Holandia zmienia profil produkcji

    3 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
    14 listopada 2025
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]
    6 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności