Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kukurydza do zakiszania

Kukurydza do zakiszania

Hodowla - Bydło i mleko 30 września 2017 07:00 Ksenia Pięta
Kukurydza do zakiszania
Źródło: Ksenia Pięta
Żywieniowcy dowodzą, że każda, nawet gorszej jakości kiszonka jest lepsza, niż wypasanie krów na pastwisku i skarmianie zielonką, np. lucerną czy trawą. Jednakże im kukurydza będzie lepsza, tym więcej mleka wyprodukuje krowa, a hodowca zarobi.
Spis treści:

    Żywieniowcy dowodzą, że każda, nawet gorszej jakości kiszonka jest lepsza, niż wypasanie krów na pastwisku i skarmianie zielonką, np. lucerną czy trawą. Jednakże im kukurydza będzie lepsza, tym więcej mleka wyprodukuje krowa, a hodowca zarobi.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Trwa sezon koszenia kukurydzy. Rolnicy przyglądają się plonom wybranej w zeszłym roku odmiany. Jest to najlepszy moment na podsumowanie oraz zaznaczenie wszystkich „za” i „przeciw” dotyczących konkretnych odmian, a także zaplanowania przyszłorocznych zasiewów. Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą, którą skarmia się bydło mleczne. Nie można tego tematu bagatelizować i myśleć „jakoś to będzie”. Ważne, aby zaplanować jej produkcję we właściwy sposób, bo jeśli zostanie zrobiona niezgodnie ze sztuką, to rolnik będzie się martwił przez cały następny rok. Przy złej jakości kiszonki zarówno wydajność, jak i zdrowotność będą kulały. Od początku trzeba o to zadbać. - Jeśli chodzi o wybór odmiany opieramy się na badaniach COBORU, ponieważ są niezależne. Na ich podstawie wybieramy te, które pasują do naszych potrzeb. W kiszonce bardzo ważna jest zawartość dwóch składników: białka i energii, dlatego odmiana na kiszonkę powinna się odznaczać zarówno dużymi plonami ziarna, jak i zielonki - mówi Ryszard Kujawiak, doradca prezesa w firmie Sano sp. z o.o.

    W poprzednim roku był problem ze zbiorem, bo kukurydza bardzo szybko dojrzewała. Jeżeli ziarno poddane standardowej obróbce jest zbyt dojrzałe, to skrobia nie zostaje poddana reakcji fermentacji. Zwiększona zawartość suchej masy sprawia, że kiszonka nie zostaje odpowiednio strawiona. A hodowcom zależy najbardziej na tym, aby było jak najwięcej dostępnej energii ze skrobi. - Uważam, że jeśli kukurydza ma być przeznaczona na kiszonkę, to powinno się wybierać odmiany kiszonkarskie, między innymi dlatego, że są one dłużej zielone. Te na ziarno natomiast bardzo szybko się zasuszają i w efekcie trudniej się zakiszają oraz charakteryzują się niższą strawnością włókna surowego - tłumaczy dr inż. Sylwia Grochowska, doradca żywieniowy w firmie PIAST PASZE Sp. z o.o. - Nie można patrzeć na kiszonkę z kukurydzy tylko przez pryzmat zawartości ziarna i skrobi. Hodowcom powinno zależeć na tym, aby części zielone także były łatwostrawne, dlatego też niektóre firmy podają współczynnik DINAG. Warto zwracać na niego uwagę podczas podejmowania decyzji o odmianie - dodaje specjalistka. DINAG jest to wartość określająca strawność włókna zawartego w kukurydzy. Badania dowodzą, że ma ona zasadnicze znaczenie w produkcji mleka. Im współczynnik DINAG jest wyższy, tym włókno jest bardziej dostępne dla bakterii celulitycznych żwacza, a tym samym lepiej trawione i wykorzystywane przez krowy do produkcji mleka. - Krowa, jedząc kiszonkę z kukurydzy, energię uzyskuje ze skrobi zawartej w ziarnie, ale także z rozkładu części zielonych. Trzeba zawsze o tym pamiętać. Niektóre odmiany charakteryzują się specyficznych układem włókna w roślinie, dzięki czemu mikroorganizmy w żwaczu mają łatwiejszy dostęp do celulozy, która jest rozkładana - mówi Sylwia Grochowska.

    Niektórzy hodowcy decydują się na bardzo wysokie rośliny. Wybór odmiany zależy także od tego, jakim areałem dany rolnik dysponuje. Są tacy, którzy nie mają wyjścia i muszą siać bardzo wysokie rośliny, ponieważ muszą „iść w plon zielony”, aby mieć co dać jeść zwierzętom. Trzeba się więc zastanowić, czy wybrać wyższe rośliny, czy też odrobinę niższe, ale np. z większym udziałem ziarna. -Odmiany kiszonkowe powinny charakteryzować się dużym plonem ogólnym suchej masy o korzystnej strukturze, czyli dużym udziałem kolb, wysoką strawnością wegetatywnych części roślin oraz odpowiednią wczesnością dojrzewania. Odmiany dojrzewające później są z reguły bardziej plenne, ponieważ efektywniej wykorzystują cały sezon wegetatywny - mówi Paweł Stachowiak, producent kwalifikowanego materiału siewnego, firma KMPS. - Należy dodać również cechę, która w odmianach na kiszonkę pojawiła się w ostatnich latach, a mianowicie „stay green”, czyli utrzymywanie zieloności wegetatywnych części łodyg w okresie dojrzewania kolb. Cecha ta umożliwia dłuższą asymilację roślin w okresie dojrzewania oraz wydłużony okres przydatności odmiany do zakiszania i wydłużony okres zbioru - tłumaczy specjalista.

    Jak sprawdzić, czy kukurydza jest gotowa do koszenia? [ZDJĘCIA, VIDEO]. KLIK

    • Tagi:
    • kiszonka z kukurydzy
    • żywienie krów
    • kukurydza do zakiszania
    • kukurydza do kiszenia
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobrej jakości kiszonkę z kukurydzy?

    20 września 2025
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Żywienie

    Czy łuska cebuli może zmniejszyć emisję metanu u krów? Obiecujące wyniki badań

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Odkryj 5 kluczowych kroków do optymalnego żywienia krów

    17 marca 2025
    Newsy

    Nieprawidłowa fermentacja w żwaczu – najczęstsze przyczyny i zapobieganie

    14 marca 2025
    Bydło i mleko

    Dlaczego dobra jakość kiszonki jest tak istotna i jak ją osiągnąć?

    3 września 2024
    Bydło i mleko

    Precyzyjne żywienie krów. TMR to podstawa wydajności

    17 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności