Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kukurydza do zakiszania

Kukurydza do zakiszania

Hodowla - Bydło i mleko 30 września 2017 07:00 Ksenia Pięta
Kukurydza do zakiszania
Źródło: Ksenia Pięta
Żywieniowcy dowodzą, że każda, nawet gorszej jakości kiszonka jest lepsza, niż wypasanie krów na pastwisku i skarmianie zielonką, np. lucerną czy trawą. Jednakże im kukurydza będzie lepsza, tym więcej mleka wyprodukuje krowa, a hodowca zarobi.
Spis treści:

    Żywieniowcy dowodzą, że każda, nawet gorszej jakości kiszonka jest lepsza, niż wypasanie krów na pastwisku i skarmianie zielonką, np. lucerną czy trawą. Jednakże im kukurydza będzie lepsza, tym więcej mleka wyprodukuje krowa, a hodowca zarobi.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Trwa sezon koszenia kukurydzy. Rolnicy przyglądają się plonom wybranej w zeszłym roku odmiany. Jest to najlepszy moment na podsumowanie oraz zaznaczenie wszystkich „za” i „przeciw” dotyczących konkretnych odmian, a także zaplanowania przyszłorocznych zasiewów. Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą, którą skarmia się bydło mleczne. Nie można tego tematu bagatelizować i myśleć „jakoś to będzie”. Ważne, aby zaplanować jej produkcję we właściwy sposób, bo jeśli zostanie zrobiona niezgodnie ze sztuką, to rolnik będzie się martwił przez cały następny rok. Przy złej jakości kiszonki zarówno wydajność, jak i zdrowotność będą kulały. Od początku trzeba o to zadbać. - Jeśli chodzi o wybór odmiany opieramy się na badaniach COBORU, ponieważ są niezależne. Na ich podstawie wybieramy te, które pasują do naszych potrzeb. W kiszonce bardzo ważna jest zawartość dwóch składników: białka i energii, dlatego odmiana na kiszonkę powinna się odznaczać zarówno dużymi plonami ziarna, jak i zielonki - mówi Ryszard Kujawiak, doradca prezesa w firmie Sano sp. z o.o.

    W poprzednim roku był problem ze zbiorem, bo kukurydza bardzo szybko dojrzewała. Jeżeli ziarno poddane standardowej obróbce jest zbyt dojrzałe, to skrobia nie zostaje poddana reakcji fermentacji. Zwiększona zawartość suchej masy sprawia, że kiszonka nie zostaje odpowiednio strawiona. A hodowcom zależy najbardziej na tym, aby było jak najwięcej dostępnej energii ze skrobi. - Uważam, że jeśli kukurydza ma być przeznaczona na kiszonkę, to powinno się wybierać odmiany kiszonkarskie, między innymi dlatego, że są one dłużej zielone. Te na ziarno natomiast bardzo szybko się zasuszają i w efekcie trudniej się zakiszają oraz charakteryzują się niższą strawnością włókna surowego - tłumaczy dr inż. Sylwia Grochowska, doradca żywieniowy w firmie PIAST PASZE Sp. z o.o. - Nie można patrzeć na kiszonkę z kukurydzy tylko przez pryzmat zawartości ziarna i skrobi. Hodowcom powinno zależeć na tym, aby części zielone także były łatwostrawne, dlatego też niektóre firmy podają współczynnik DINAG. Warto zwracać na niego uwagę podczas podejmowania decyzji o odmianie - dodaje specjalistka. DINAG jest to wartość określająca strawność włókna zawartego w kukurydzy. Badania dowodzą, że ma ona zasadnicze znaczenie w produkcji mleka. Im współczynnik DINAG jest wyższy, tym włókno jest bardziej dostępne dla bakterii celulitycznych żwacza, a tym samym lepiej trawione i wykorzystywane przez krowy do produkcji mleka. - Krowa, jedząc kiszonkę z kukurydzy, energię uzyskuje ze skrobi zawartej w ziarnie, ale także z rozkładu części zielonych. Trzeba zawsze o tym pamiętać. Niektóre odmiany charakteryzują się specyficznych układem włókna w roślinie, dzięki czemu mikroorganizmy w żwaczu mają łatwiejszy dostęp do celulozy, która jest rozkładana - mówi Sylwia Grochowska.

    Niektórzy hodowcy decydują się na bardzo wysokie rośliny. Wybór odmiany zależy także od tego, jakim areałem dany rolnik dysponuje. Są tacy, którzy nie mają wyjścia i muszą siać bardzo wysokie rośliny, ponieważ muszą „iść w plon zielony”, aby mieć co dać jeść zwierzętom. Trzeba się więc zastanowić, czy wybrać wyższe rośliny, czy też odrobinę niższe, ale np. z większym udziałem ziarna. -Odmiany kiszonkowe powinny charakteryzować się dużym plonem ogólnym suchej masy o korzystnej strukturze, czyli dużym udziałem kolb, wysoką strawnością wegetatywnych części roślin oraz odpowiednią wczesnością dojrzewania. Odmiany dojrzewające później są z reguły bardziej plenne, ponieważ efektywniej wykorzystują cały sezon wegetatywny - mówi Paweł Stachowiak, producent kwalifikowanego materiału siewnego, firma KMPS. - Należy dodać również cechę, która w odmianach na kiszonkę pojawiła się w ostatnich latach, a mianowicie „stay green”, czyli utrzymywanie zieloności wegetatywnych części łodyg w okresie dojrzewania kolb. Cecha ta umożliwia dłuższą asymilację roślin w okresie dojrzewania oraz wydłużony okres przydatności odmiany do zakiszania i wydłużony okres zbioru - tłumaczy specjalista.

    Jak sprawdzić, czy kukurydza jest gotowa do koszenia? [ZDJĘCIA, VIDEO]. KLIK

    • Tagi:
    • kiszonka z kukurydzy
    • żywienie krów
    • kukurydza do zakiszania
    • kukurydza do kiszenia
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobrej jakości kiszonkę z kukurydzy?

    20 września 2025
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Żywienie

    Czy łuska cebuli może zmniejszyć emisję metanu u krów? Obiecujące wyniki badań

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Odkryj 5 kluczowych kroków do optymalnego żywienia krów

    17 marca 2025
    Newsy

    Nieprawidłowa fermentacja w żwaczu – najczęstsze przyczyny i zapobieganie

    14 marca 2025
    Bydło i mleko

    Dlaczego dobra jakość kiszonki jest tak istotna i jak ją osiągnąć?

    3 września 2024
    Bydło i mleko

    Precyzyjne żywienie krów. TMR to podstawa wydajności

    17 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Maszyny
    Jedna maszyna i 266 ciężarówek. Ta sieczkarnia zmiażdżyła rekord Guinnessa w zbiorze paszy
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jesień przynosi czarną serię. Ten wirus znów uderzył. Mamy już ponad 6000 zwierząt w ogniskach
    4 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności