Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiszonka z ziarna zbóż

Kiszonka z ziarna zbóż

Hodowla - Bydło i mleko 24 kwietnia 2017 07:00 Ksenia Pięta
Kiszonka z ziarna zbóż
Źródło: benjaminnolte - fotolia.com
Żywienie bydła mlecznego opiera się głównie na kiszonce z kukurydzy, nie oznacza to jednak, że jest ona jedynym zbożem, które można kisić.
Spis treści:

    Żywienie bydła mlecznego opiera się głównie na kiszonce z kukurydzy, nie oznacza to jednak, że jest ona jedynym zbożem, które można kisić.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Polskie rolnictwo uwarunkowane jest nieprzewidywalnymi zmianami pogodowymi. Każdy rok jest inny i trudno z góry przewidzieć, jaki będzie kolejny. Może nas spotkać zarówno klęska suszy, jak i zbyt obfite opady deszczu. W suchych latach - przeciętna wilgotność zbieranego ziarna waha się między 12 a 14%. W tym przypadku ziarno nie pleśnieje i nie wymaga dosuszania. Niestety, takie komfortowe warunki występują rzadko. Najczęściej pogoda w porze żniw jest przekropna. Wtedy wilgotność zbieranego ziarna może przekraczać 20%, a w skrajnych przypadkach nawet dochodzić do 30%. Ziarno jest narażone na atak niepożądanych bakterii, grzybów i pleśni.

    Zboże jest przechowywane w gospodarstwach najczęściej w silosach lub magazynach płaskich. Aby ziarno się nie „zepsuło”, należy doprowadzić zawartość wody do bezpiecznego poziomu. Najlepiej, aby wilgotność wynosiła poniżej 14,5%, a temperatura po schłodzeniu 20°C. Jeśli wilgotność przekroczy bezpieczny poziom, ziarno trzeba dosuszyć. Alternatywą może być konserwacja kwasem propionowym, mocznikiem lub wodorotlenkiem sodu. Takie rozwiązania stosuje się głównie w niemieckich gospodarstwach. Surowce zostają zabezpieczone i nadają się do skarmiania zwierząt.

    Drugim rozwiązaniem jest zakiszanie. Jest to najprostszy sposób konserwacji i przechowywania, pod warunkiem, że proces ten zostanie przeprowadzony w odpowiedni sposób. Kiszonki z ziarna zbóż nie nadają się do produkcji suchych mieszanek paszowych, ale do skarmiania po uzupełnieniu ich koncentratami białkowymi i premiksami. Bydło mleczne można skarmiać bez ograniczeń, zgodnie z potrzebami pokarmowymi zwierząt. Doskonałym uzupełnieniem takiej paszy mogą być kiszonki z traw i roślin motylkowych, a także zielonki. Zboża osiągają optymalną wartość pokarmową przy wilgotności 35%. W przypadku zbioru na kiszonkę warto przesunąć o 2 do 3 tygodnie wcześniej termin zbioru, dzięki czemu można uzyskać nawet więcej białka (20-30%) i cukrów prostych, a mniej skrobi, a pasza będzie bardziej przyswajalna. Pozwala to na zadawanie jej w większych ilościach i obniżenie kosztów produkcji. Najczęściej poddaje się kiszeniu ziarno kukurydzy śrutowane lub formie ccm.

    - Najważniejsze, żeby działać szybko ponieważ wilgotne ziarno (20-50%) jest bardzo niestabilne tlenowo i po kilku godzinach od zbioru zagrzewa się, pleśnieje i gnije. Skutki takiego procesu są nieodwracalne i w zależności od czasu i intensywności, w jakich zachodziły niewłaściwe procesy, mogą wykluczyć dane ziarno z bazy paszowej ze względu na zawartość mykotoksyn. Zakiszania temu przeciwdziała - tłumaczy Hanna Nowak, doradca żywieniowy w Firmie Pioneer.

    Efektem działalności grzybów jest znaczne obniżenie wartości pokarmowej ziarna, zmniejszenie zawartości węglowodanów i białka, a w tym aminokwasów egzogennych. Natomiast prawidłowo wykonana i zabezpieczona przed dostępem powietrza i promieni słonecznych kiszonka może być przechowywana przez wiele miesięcy. Przy produkcji zakiszonego ziarna można zastosować biologiczną konserwację inokulantem, która stworzy stabilizację tlenową (również w okresie skarmiania), zwiększając tym samym trwałość przechowywania.

    Kwaśny odczyn kiszonki (pH 3,5-4) zapobiega rozwojowi pleśni oraz bakterii gnilnych.

    - Kisić należy ziarno gniecione lub ześrutowane. W przeciwnym razie procesy fermentacyjne będą przebiegać słabo, a powietrze pomiędzy ziarniakami sprzyja rozwojowi pleśni. Rozdrobnione ziarno należy zabezpieczyć inokulantem, który odpowiednio ukierunkuje procesy fermentacji mlekowej na początku i zainicjuje procesy wpływające na trwałość i jakość kiszonego ziarna oraz jego stabilność tlenową po otwarciu, poprzez wytworzenie przez baterie kwasu propionowego i octowego - mówi Hanna Nowak. - Tak przygotowane zboże należy niezwłocznie ugnieść i okryć szczelnie folią - dodaje.

    Prawidłowo przygotowane, zabezpieczone inokulantem i szczelnie okryte można przechowywać wiele miesięcy, nawet do 2 lat, w zależności od zabezpieczenia. 

    Zastosowanie zgniatania poprawia strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Ziarno jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. - Dlatego też, kiszonka z gniecionego ziarna zalecana jest do skarmiania krów przed wycieleniem oraz krów będących w czasie pierwszych czterech miesiącach laktacji. Powoduje to zmniejszenie ryzyka występowania zaburzeń metabolicznych, takich jak ketoza, wywoływanych przez nieprawidłowości w metabolizmie energetycznym - opowiada specjalistka z firmy Pioneer. Kiszone ziarno z kukurydzy jest bardzo ważną paszą w żywieniu krów wysokowydajnych. Jest ono w szczególności zalecane w szczycie laktacji, kiedy zwierzęta mają niedobór energii.

    - Zwiększa zawartość skrobi w dawce pokarmowej, dlatego po jego wprowadzeniu należy zwrócić uwagę na bilans białkowo-energetyczny oraz zadbać o prawidłowe zbuforowanie żwacza - mówi dr inż. Sylwia Grochowska, doradca żywieniowy w firmie PIAST PASZE Sp. z o.o. - W naszym klimacie nie jest rozpowszechniona konserwacja poprzez zakiszanie innych ziaren zbóż, oprócz kukurydzy - zaznacza.

    Ziarno kukurydzy w momencie zbioru powinno mieć wilgotność odpowiednią do zakiszania tj. 33-38% gwarantując jednocześnie wysoka wydajność z ha. W ubiegłym sprzyjającym roku można było uzyskać 18-22 t/ha. Ważne jest żeby wilgotność była zachowana, co zapewnia odpowiednie rozejście i namnożenie się bakterii z inokulantu w zakiszanej masie. 

    • Tagi:
    • żywienie bydła
    • kiszonka z ziarna zbóż
    • pasza dla krów
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Suplementacja mineralna w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

    20 lipca 2024
    Analizy rynkowe

    Mleko w skupie coraz droższe. Czy tendencja zwyżkowa utrzyma się do końca roku?

    8 listopada 2022
    Bydło i mleko

    Młóto browarniane w skarmianiu bydła

    7 listopada 2018
    Bydło i mleko

    Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

    23 października 2016
    Bydło i mleko

    Czym żywić krowy w czasie upałów? Może melasą buraczaną?

    10 sierpnia 2016
    Bydło i mleko

    Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła

    9 stycznia 2016
    Bydło i mleko

    Czas na kiszonkę z kukurydzy

    10 września 2014
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności