Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiszonka z ziarna zbóż

Kiszonka z ziarna zbóż

Hodowla - Bydło i mleko 24 kwietnia 2017 07:00 Ksenia Pięta
Kiszonka z ziarna zbóż
Źródło: benjaminnolte - fotolia.com
Żywienie bydła mlecznego opiera się głównie na kiszonce z kukurydzy, nie oznacza to jednak, że jest ona jedynym zbożem, które można kisić.
Spis treści:

    Żywienie bydła mlecznego opiera się głównie na kiszonce z kukurydzy, nie oznacza to jednak, że jest ona jedynym zbożem, które można kisić.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Polskie rolnictwo uwarunkowane jest nieprzewidywalnymi zmianami pogodowymi. Każdy rok jest inny i trudno z góry przewidzieć, jaki będzie kolejny. Może nas spotkać zarówno klęska suszy, jak i zbyt obfite opady deszczu. W suchych latach - przeciętna wilgotność zbieranego ziarna waha się między 12 a 14%. W tym przypadku ziarno nie pleśnieje i nie wymaga dosuszania. Niestety, takie komfortowe warunki występują rzadko. Najczęściej pogoda w porze żniw jest przekropna. Wtedy wilgotność zbieranego ziarna może przekraczać 20%, a w skrajnych przypadkach nawet dochodzić do 30%. Ziarno jest narażone na atak niepożądanych bakterii, grzybów i pleśni.

    Zboże jest przechowywane w gospodarstwach najczęściej w silosach lub magazynach płaskich. Aby ziarno się nie „zepsuło”, należy doprowadzić zawartość wody do bezpiecznego poziomu. Najlepiej, aby wilgotność wynosiła poniżej 14,5%, a temperatura po schłodzeniu 20°C. Jeśli wilgotność przekroczy bezpieczny poziom, ziarno trzeba dosuszyć. Alternatywą może być konserwacja kwasem propionowym, mocznikiem lub wodorotlenkiem sodu. Takie rozwiązania stosuje się głównie w niemieckich gospodarstwach. Surowce zostają zabezpieczone i nadają się do skarmiania zwierząt.

    Drugim rozwiązaniem jest zakiszanie. Jest to najprostszy sposób konserwacji i przechowywania, pod warunkiem, że proces ten zostanie przeprowadzony w odpowiedni sposób. Kiszonki z ziarna zbóż nie nadają się do produkcji suchych mieszanek paszowych, ale do skarmiania po uzupełnieniu ich koncentratami białkowymi i premiksami. Bydło mleczne można skarmiać bez ograniczeń, zgodnie z potrzebami pokarmowymi zwierząt. Doskonałym uzupełnieniem takiej paszy mogą być kiszonki z traw i roślin motylkowych, a także zielonki. Zboża osiągają optymalną wartość pokarmową przy wilgotności 35%. W przypadku zbioru na kiszonkę warto przesunąć o 2 do 3 tygodnie wcześniej termin zbioru, dzięki czemu można uzyskać nawet więcej białka (20-30%) i cukrów prostych, a mniej skrobi, a pasza będzie bardziej przyswajalna. Pozwala to na zadawanie jej w większych ilościach i obniżenie kosztów produkcji. Najczęściej poddaje się kiszeniu ziarno kukurydzy śrutowane lub formie ccm.

    - Najważniejsze, żeby działać szybko ponieważ wilgotne ziarno (20-50%) jest bardzo niestabilne tlenowo i po kilku godzinach od zbioru zagrzewa się, pleśnieje i gnije. Skutki takiego procesu są nieodwracalne i w zależności od czasu i intensywności, w jakich zachodziły niewłaściwe procesy, mogą wykluczyć dane ziarno z bazy paszowej ze względu na zawartość mykotoksyn. Zakiszania temu przeciwdziała - tłumaczy Hanna Nowak, doradca żywieniowy w Firmie Pioneer.

    Efektem działalności grzybów jest znaczne obniżenie wartości pokarmowej ziarna, zmniejszenie zawartości węglowodanów i białka, a w tym aminokwasów egzogennych. Natomiast prawidłowo wykonana i zabezpieczona przed dostępem powietrza i promieni słonecznych kiszonka może być przechowywana przez wiele miesięcy. Przy produkcji zakiszonego ziarna można zastosować biologiczną konserwację inokulantem, która stworzy stabilizację tlenową (również w okresie skarmiania), zwiększając tym samym trwałość przechowywania.

    Kwaśny odczyn kiszonki (pH 3,5-4) zapobiega rozwojowi pleśni oraz bakterii gnilnych.

    - Kisić należy ziarno gniecione lub ześrutowane. W przeciwnym razie procesy fermentacyjne będą przebiegać słabo, a powietrze pomiędzy ziarniakami sprzyja rozwojowi pleśni. Rozdrobnione ziarno należy zabezpieczyć inokulantem, który odpowiednio ukierunkuje procesy fermentacji mlekowej na początku i zainicjuje procesy wpływające na trwałość i jakość kiszonego ziarna oraz jego stabilność tlenową po otwarciu, poprzez wytworzenie przez baterie kwasu propionowego i octowego - mówi Hanna Nowak. - Tak przygotowane zboże należy niezwłocznie ugnieść i okryć szczelnie folią - dodaje.

    Prawidłowo przygotowane, zabezpieczone inokulantem i szczelnie okryte można przechowywać wiele miesięcy, nawet do 2 lat, w zależności od zabezpieczenia. 

    Zastosowanie zgniatania poprawia strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Ziarno jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. - Dlatego też, kiszonka z gniecionego ziarna zalecana jest do skarmiania krów przed wycieleniem oraz krów będących w czasie pierwszych czterech miesiącach laktacji. Powoduje to zmniejszenie ryzyka występowania zaburzeń metabolicznych, takich jak ketoza, wywoływanych przez nieprawidłowości w metabolizmie energetycznym - opowiada specjalistka z firmy Pioneer. Kiszone ziarno z kukurydzy jest bardzo ważną paszą w żywieniu krów wysokowydajnych. Jest ono w szczególności zalecane w szczycie laktacji, kiedy zwierzęta mają niedobór energii.

    - Zwiększa zawartość skrobi w dawce pokarmowej, dlatego po jego wprowadzeniu należy zwrócić uwagę na bilans białkowo-energetyczny oraz zadbać o prawidłowe zbuforowanie żwacza - mówi dr inż. Sylwia Grochowska, doradca żywieniowy w firmie PIAST PASZE Sp. z o.o. - W naszym klimacie nie jest rozpowszechniona konserwacja poprzez zakiszanie innych ziaren zbóż, oprócz kukurydzy - zaznacza.

    Ziarno kukurydzy w momencie zbioru powinno mieć wilgotność odpowiednią do zakiszania tj. 33-38% gwarantując jednocześnie wysoka wydajność z ha. W ubiegłym sprzyjającym roku można było uzyskać 18-22 t/ha. Ważne jest żeby wilgotność była zachowana, co zapewnia odpowiednie rozejście i namnożenie się bakterii z inokulantu w zakiszanej masie. 

    • Tagi:
    • żywienie bydła
    • kiszonka z ziarna zbóż
    • pasza dla krów
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Suplementacja mineralna w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

    20 lipca 2024
    Analizy rynkowe

    Mleko w skupie coraz droższe. Czy tendencja zwyżkowa utrzyma się do końca roku?

    8 listopada 2022
    Bydło i mleko

    Młóto browarniane w skarmianiu bydła

    7 listopada 2018
    Bydło i mleko

    Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

    23 października 2016
    Bydło i mleko

    Czym żywić krowy w czasie upałów? Może melasą buraczaną?

    10 sierpnia 2016
    Bydło i mleko

    Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła

    9 stycznia 2016
    Bydło i mleko

    Czas na kiszonkę z kukurydzy

    10 września 2014
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Jak wilgotność ziarna kukurydzy wpływa na jego jakość?
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny rosną. Co z podażą zboża?
    9 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności