Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Osiem tuczników rocznie na własne potrzeby - od marca?
      6 kolejnych ognisk grypy ptaków na terenie województwa wielkopolskiego
      "Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat"
      Chów trzody chlewnej zakładnikiem dotacji, dofinansowań i kredytów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Raport o stanie upraw 2023 - lustracja zbóż i rzepaku
      Krajowy Rejestr bogatszy o nowe odmiany buraka cukrowego
      Konopie – zmiany w płatnościach bezpośrednich i obszarowych
      Będą zmiany w programie azotanowym!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze. LEMKEN przejął firmę Equalizer
      Polagra Premiery. Czym zaskoczył John Deere? Kogo zabrakło na wystawie?
      Niemieccy rolnicy najczęściej wybierają ciągniki John Deere. Fendt w tyle 
      Jak dbać o ogumienie podczas dłuższych przestojów?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Walka z nielegalnymi praktykami rynkowymi - resort rolnictwa wzmacnia działania
      Działalność rolnicza i rolnik aktywny zawodowo a dopłaty bezpośrednie
      Znaczące zmiany w systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
      Zadrzewienia śródpolne na gruntach ornych - korzyść, którą warto rozważyć
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Biznes na wsi również dla kobiet gospodarnych
      Domowy chlebek - wypróbuj ten świetny przepis!
      Domowe sposoby na kurację mlekiem. To naprawdę działa!
      Przekąski na Sylwestra
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Opalanie słomą zamiast węglem. Rolnik nie żałuje decyzji [VIDEO]
      Za co płaci eko-konsument?
      Ekologia z perspektywy dziecka. Trzeba jeść zdrowe kanapki
      Uprawa korzystna dla środowiska i przede wszystkim rolnika 
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Bydło i mleko
  • Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła

Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła

Bydło i mleko 9 Jan 2016, 07:00 Ksenia Pięta
krowa HF w oborze
Źródło: Fotolia.com
Koszty, dostosowanie do gatunku i wygoda w obsłudze to podstawowe parametry, jakimi kierują się hodowcy podczas wyboru systemu żywienia swoich zwierząt - świń czy bydła.
Spis treści:

    Koszty, dostosowanie do gatunku i wygoda w obsłudze to podstawowe parametry, jakimi kierują się hodowcy podczas wyboru systemu żywienia swoich zwierząt - świń czy bydła.

    Trzoda chlewna

    Opłacalność chowu zwierząt jest uwarunkowana głównie przez wysokość kosztów, które trzeba ponieść przy produkcji jednej jednostki - 1 kg żywca wieprzowego. Najwyższy koszt w tej strukturze stanowią pasze - nawet 50 - 70%.

    Najłatwiejszym sposobem karmienia jest podawanie jednakowej dawki dla całej grupy zwierząt.

    Metoda, choć wygodna, nie pozwoli na pokrycie potrzeb pokarmowych każdego osobnika. Może dojść do sytuacji, w której część świń zje więcej i będzie zbyt otłuszczona, a część mniej i straci kondycję. Świnie (tuczniki, lochy) są najczęściej utrzymywane w gromadzie, więc jedynym sposobem na indywidualne karmienie jest system elektroniczny, jednakże bez możliwości jednoczesnego podawania dawki wszystkim osobnikom. Trzoda należy do gatunku, który lubi jeść w towarzystwie, a owa metoda to uniemożliwia.

    - Przy grupowym utrzymaniu świń, jeśli nie stosuje się karmienia do woli bądź ze stacji paszowych, należy zapewnić zwierzętom możliwość jednoczesnego dostępu do paszy. Długość koryta powinna być dostosowana do ilości zwierząt z niego korzystających oraz uwzględniać ich wymiary ciała - informuje na swojej stronie Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Mieszanki paszowe mogą mieć postać suchą lub mokrą (półpłynną albo ciastowatą). Trzoda chlewna toleruje różne konsystencje. Na mokro można żywić zarówno tuczniki, lochy, jak i warchlaki.

    - Jest to coraz popularniejsze wśród polskich rolników, ponieważ można zaoszczędzić nawet 150 zł na sztuce, w zależności od dostępności surowców i skali produkcji. Zauważalne są także wyższe przyrosty dobowe - mówi Grzegorz Kędzierski, dyrektor zarządzający z firmy Pellon.

    Metoda ta polega na podawaniu do koryt ściśle określonej ilości paszy w formie papki. System automatycznie pobiera paszę do zbiornika, w którym składniki są mieszane i następnie transportowane, w formie jednorodnej zawiesiny, do poszczególnych koryt. Wszystko odbywa się mechanicznie. Podczas rozwoju systemów żywieniowych zwiększyły się także możliwości programów sterujących. Dają one wiele możliwości, ale nie są łatwe w obsłudze.

    Tak, jak w innych systemach i tu ważna jest niezawodność urządzeń, łatwość obsługi i koszt inwestycji. Rozwożenie mokrej paszy za pomocą wózka ręcznego i zadawanie jej do koryt jest czynnością uciążliwą i czasochłonną. Dlatego też na rynku można znaleźć wiele rozwiązań oferowanych przez różne firmy, które przedstawiają sposoby automatyzacji tego procesu. Czy zastosowanie mechanicznego systemu żywienia jest drogie?

    - Drogie to pojęcie względne. Inwestycja zwraca się w ciągu 2-3 lat, więc można powiedzieć, że jest tania - tłumaczy dyrektor firmy Pellon. - Rolnik zyskuje na niższym zużyciu paszy, wyższych przyrostach, lepszej zdrowotności zwierząt w stadzie i wielu innych korzyściach - dodaje.

    Koszt założenia systemu w tuczarni wynosi od 50 do 300 zł za stanowisko w zależności od standardu wyposażenia.

    Ważną sprawą jest także odpowiednie podawanie paszy prosiętom odsadzanym od matek, aby ich wzrost był optymalny. Można je podkarmiać już w kojcach porodowych za pomocą urządzeń zwanych - autokarmnikami lub dokarmiaczkami. Przyzwyczajają się wtedy powoli do tego, że jest inne jedzenie, oprócz znanego im do tej pory mleka maciory. Ich cena waha się między 25 a 65 tysiącami złotych.

     

    Bydło

    Bydło mleczne w odróżnieniu od trzody chlewnej otrzymuje dość urozmaicony pokarm.

    Stosując system TMR (total mixed ration - całkowicie wymieszana dawka), hodowca musi pilnować, co i w jakich proporcjach jest wrzucane do wozu paszowego i wykładane na stół paszowy.

    Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę wszystkie aspekty poprawiające stan fizyczny krów, aby nie doprowadzić do ich przekondycjonowania. W oborach, w których wydajność krów jest zróżnicowana, podział na grupy jest konieczny. Powrót przekondycjonowanych osobników do prawidłowej sprawności wymaga wiele czasu i nakładów finansowych.

    W gospodarstwach o wyrównanej produkcji mleka stosuje się jedną dawkę dla wszystkich. Nie ma problemu z nadmiernym otłuszczeniem krów niskowydajnych, bo nie ma ich w stadzie. Stosowanie jednakowej dawki dla wszystkich znacznie upraszcza zarówno żywienie, jak i całą technologię produkcji mleka. Nie ma potrzeby przegrupowywania krów i zastanawiania się, czy mają być dwie, czy nawet cztery grupy w okresie laktacji. W małych gospodarstwach praktykuje się TMR jako bazę, natomiast krowom wysokowydajnym dosypuje się do każdej dawki paszę treściwą „z ręki” lub w stacjach paszowych.

    Wprowadzenie systemu TMR technologicznie jest stosunkowo proste.

    Szeroki wybór wozów paszowych różnych firm ułatwia ich dostosowanie do warunków panujących w danej oborze. Również w budynkach starszych, nieprzystosowanych do wykorzystywania tego rodzaju sprzętu - z mniejszymi korytarzami i zasypywaniem pasz do koryt. Wszystko to wiąże się z nakładami finansowymi, obejmującymi drobne modernizacje oraz zmianę rutyny karmienia.

     

    Innym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu w pełni automatycznego karmienia.

    - Trzeba przygotować kuchnię paszową, w której przetrzymywane są produkty na 3-4 dni. Jest to sporym udogodnieniem, gdyż rolnik może sobie rozłożyć pracę. Stamtąd robot pobiera składniki w określonej kolejności do „wozu paszowego”, który miesza gotową dawkę i rozwozi po stole - tłumaczy Joanna Aerts, specjalista ds. marketingu w firmie Lely Polska.

    - Częstotliwość zadawania paszy jest znacznie większa niż przy konwencjonalnym systemie (nawet 4-5 razy dziennie), a składniki są lepiej wymieszane. Urządzenie rozwozi dawki dla różnych grup żywieniowych, ale tylko tam, gdzie jej nie ma, i samo podgarnia niedojady na stole paszowym. Może również podawać paszę treściwą. Wszystko zależy od zaprogramowania. Z powodu tego, że Vector (automatyczny system żywienia Lely) jest urządzeniem zasilanym przez akumulator, hodowca jest w stanie oszczędzić na paliwie nawet 3.000 zł miesięcznie. Nie ma ograniczeń odnośnie wielkości stada, Vector sprawdza się niezależnie od ilości sztuk bydła. System może obsłużyć jednocześnie 16 grup żywieniowych - tłumaczy specjalistka.

    Koszt wyposażenia wynosi od 110 do 120 tysięcy euro za stado maksymalnie 300 krów. Dla większych grup trzeba dokupić drugi wóz paszowy. W skład systemu nie wchodzi konstrukcja i budowa budynku kuchni paszowej.

    Dzięki zastosowaniu nowoczesnej automatyki rola człowieka w całym procesie zostaje ograniczona do minimum.

    - W moim gospodarstwie pasza objętościowa zadawana jest na stół paszowy wozem TMR i mieszana raz dziennie. Dodatkowo krowy dostają paszę treściwą podczas dojenia - mówi Henk Schoonvelde, hodowca bydła mlecznego w Koekange w Holandii.

    Posiada stado 400 krów mlecznych i 4 stacje udojowe. Każda krowa, wchodząc na stanowisko, jest zidentyfikowana przez system i zostaje jej podana pasza w indywidualnej dawce. W tej technologii nie trzeba tworzyć grup żywieniowych, każda sztuka jest traktowana osobno, a wszystkim steruje komputer.

    - W naszym przypadku, takie automaty nie wchodzą w grę. Musielibyśmy mieć ich co najmniej 8, więc koszt i przestrzeń byłyby ogromne. To dobry system dla mniejszych stad - tłumaczy Adam Borys, członek zarządu w firmie Agromax z Raciborza, posiadającej 1.050 sztuk bydła.

    W tym gospodarstwie wykorzystywana jest praca ludzi, a karmienie odbywa się z pomocą wozu paszowego TMR.

     

    Podsumowanie

    Wprowadzenie automatyzacji w żywieniu zwierząt wymaga dużych inwestycji finansowych. Jej popularność zależy więc od opłacalności, wielkości stada, jakim dysponuje rolnik oraz rodzaju obiektu, w którym utrzymywane są zwierzęta. Hodowca musi wziąć pod uwagę zalety, czyli zwiększenie produkcji i zmniejszenie kosztów, chociażby dzięki zmniejszeniu nakładu pracy ludzkiej, a także wygodę i niezawodność urządzeń.

    Uwagi dotyczące stosowania systemu TMR w oborze: wóz paszowy dostosowany do warunków panujących w oborze, komponenty paszowe najwyższej jakości, odpowiednie rozdrobnienie mieszanki, równomierne rozłożenie paszy na stole paszowym, dostęp do stołu paszowego dla każdej krowy (około 50-65 cm), pozostałości paszy muszą być świeże i nieprzegrzane, ilość niedojadów nie może przekroczyć 5% całości paszy, a ich struktura fizyczna i wartość pokarmowa powinny być takie same jak zadanego TMR, mieszanka zadawana 2-3 razy na dobę, stół paszowy powinien być gładki i łatwy w czyszczeniu, pasza może sięgać wyżej niż nogi krowy, z różnicą poziomu 10 cm.

     

    • Tagi:
    • żywienie bydła
    • pasza dla trzody
    • koszty żywienia
    • pasza dla bydła
    • skarmianie zwierząt
    • żywienie świń
    test Testowicz
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

    Dec. 18, 2022
    Trzoda chlewna

    Będzie to kolejny cios dla producentów świń i drobiu!

    Dec. 2, 2022
    Trzoda chlewna

    Żyto w żywieniu świń

    May 25, 2020
    Trzoda chlewna

    Będzie można skarmiać mączkami mięsno-kostnymi?

    March 2, 2020
    Bydło i mleko

    Dla wysokowydajnych krów - pasza z dużą zawartością energii

    Aug. 9, 2019
    Bydło i mleko

    Kwasy omega 3 w paszy

    July 23, 2019
    Inne

    Jak wyposażyć chlewnię? Podpowiada firma Wesstron [VIDEO]

    June 1, 2019
    Bydło i mleko

    Młóto browarniane w skarmianiu bydła

    Nov. 7, 2018
    Warto wiedzieć
    Inne
    Ekoschematy - czy wymagany jest plan wieloletni?
    Jan. 27, 2023
    Inne
    Kim jest młody rolnik? Ile wynosi premia dla młodych rolników?
    Jan. 27, 2023
    Inne
    Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach dla rolnika
    Jan. 27, 2023
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Osiem tuczników rocznie na własne potrzeby - od marca?
    Jan. 26, 2023
    Drób
    6 kolejnych ognisk grypy ptaków na terenie województwa wielkopolskiego
    Jan. 19, 2023
    Bydło i mleko
    "Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat"
    Jan. 15, 2023
    Trzoda chlewna
    Chów trzody chlewnej zakładnikiem dotacji, dofinansowań i kredytów
    Jan. 13, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy