Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się
Wieści Rolnicze
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kulawizna pokwasicowa u krów - jak jej zapobiegać?
      Strefy ASF - kiedy mogą być znoszone?
      Program dopłat do prosiąt i loch będzie wznowiony?
      Tak wysokich cen mleka jeszcze nie było, ale czy opłaca się je produkować?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      Ochrona zbóż przed grzybami. T3 - po co, czym i kiedy?
      IUNG-PIB: Susza rolnicza na terenie kraju
      Zaraza ziemniaka - objawy, ograniczanie, ochrona
      Pola Klasy S 2022. Syngenta zaprasza na spotkania polowe   [HARMONOGRAM]
  • Owoce i warzywa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Sieć dealerska John Deere. Mniej dealerów, lepsza obsługa?
      Wóz dla średniego stada. Porównanie dwóch maszyn. Ile trzeba zapłacić?
      Koncern SDF z najwyższym poziomem przychodów w historii. Szczegóły
      Najdziwniejsze ciągniki w historii [ZDJĘCIA]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      Generali Agro oferuje kompleksowe, specjalistyczne ubezpieczenia dla rolnictwa
      Tuczniki. Zlikwidowane stada, towaru brak, a ceny ?
      Dopłaty do nawozów - rolniku masz czas do końca maja!
      Rekordowe ceny gazu! Podwyżki o 400%!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiosenna sałatka szparagowa
      Zielony krem szparagowy
      Tarta ze szparagami
      Na święta - po produkty prosto od rolnika [ZDJĘCIA, VIDEO]
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Czas na kiszonkę z kukurydzy

Czas na kiszonkę z kukurydzy

Hodowla Sept. 10, 2014 Magdalena Teodorczyk
Źródło: fot. Sz. Mofina

Kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła mlecznego i opasów. Warto wiedzieć jak ją wykonać prawidłowo, by w procesie zakiszania uzyskać nie tylko wartościową paszę, lecz także by nie dochodziło do jej psucia się w trakcie przechowywania.

Po pierwsze termin zbioru

Najkorzystniej jest zbierać kukurydzę, której zawartość suchej masy wynosi od 33 do 35%. Jak sugeruje Piotr Funka, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka można to łatwo sprawdzić w warunkach domowych, jeśli posiada się w domu kuchenkę mikrofalową. - Wycinamy trzy rośliny na polu, bardziej pośrodku, nie gdzieś przy drodze, czy rowie melioracyjnym, mniej więcej tak wysoko jak będzie szła maszyna. Kukurydzę rozdrabniamy, dokładnie mieszamy i pobieramy 100-200 gram i wkładamy do mikrofali. Suszymy w kilku cyklach najpierw ustawiamy na kilka minut, stopniowo skracamy czas. Proces kończymy w momencie uzyskania stałej wagi. Ważymy i mamy zawartość suchej masy. Jeśli jest ona zbyt niska należy poczekać jeszcze z koszeniem, którego termin na podstawie uzyskanego wyniku jesteśmy w stanie obliczyć(patrz ramka – przyp. red.) . Należy jednak pamiętać, że zawartość suchej masy w zielonce przy dojrzewaniu kukurydzy zwiększa się około 0,5% dziennie przy normalnej pogodzie - zaznacza specjalista. Do oceny dojrzałości kukurydzy służy również tzw. linia mleczna. Jest to wyraźnie widoczna granica między ciemniejszą, twardą woskowo-szklistą częścią skrobi nalewającą się od zewnętrznej strony ziarna a jaśniejszą, miękką warstwą skrobi znajdującą się bliżej nasady ziarna. Położenie linii mlecznej na wysokości 1/2 do 2/3 ziarniaka oznacza, iż można wykonać kiszonkę.

Prawidłowe cięcie sieczki

Istotnym elementem wpływającym na jakość kiszonki jest zarówno odpowiednia wysokość cięcia jak i długość cięcia sieczki.- Kukurydza powinna być koszona między drugim a trzecim kolankiem tj. mniej więcej na wysokości 20-30cm – podkreśla Piotr Funka. Zbyt niskie koszenia niekorzystnie wpływa na jakość kiszonki. Jest ona gorzej strawna dla zwierząt, gdyż jest w niej duża zawartość włókien. Łatwiej jest również o zanieczyszczenie materiału nie tylko ziemią, ale również niebezpiecznymi dla zwierząt grzybami, czy też mikotoksynami, których najwięcej znajduje się w dolnej części rośliny. Sieczka powinna mieć długość od 8 do 12 mm a szczelina w walcach zgniatających powinna być ustawiona na 1-1,5 max 2 mm. - Dla przeżuwaczy stopień pocięcia sieczki jest bardzo istotny dla prawidłowego trawienia, jeśli będzie zbyt drobno pocięta nie spełni roli paszy strukturalnej. Ważne jest też, aby ziarno było roztarte na walcach, wtedy wartość energetyczna kiszonki jest lepiej wykorzystana– wyjaśnia Piotr Funka.

Ważna odpowiednia wielkość kopca

Planując zbiór kukurydzy warto odpowiednio wcześnie przygotować miejsce pod pryzmę. Powinna być ona skierowana krótszym bokiem w kierunkach północ-południe, tak, aby ograniczyć intensywność nagrzewania się kiszonki. - Boki pryzmy warto wyłożyć folią, ograniczy to dostęp powietrza i zanieczyszczeń – podkreśla doradca żywieniowy. Istotna jest również szerokość i wysokość kopca, którą dostosowuje się do wielkości posiadanej obsady. - Robiąc pryzmę należy pamiętać, iż, jej szerokość powinna być tak dostosowana, aby zimą wybierać min 1 metr bieżący kiszonki na tydzień a latem 1,5-2 metrów. Dzięki temu kiszonka nie będzie się zagrzewać, psuć, a my nie stracimy wartościowej paszy – sugeruje Piotr Funka.

 

Dobre ubicie pryzmy to podstawa

Prawidłowe procesy zakiszania obywają się w dobrze ubitej kiszonce. - Dobrze ubita kiszonka z kukurydzy to 650-700 kg w 1m3. W zależności od ilości suchej masy, jaka jest dostarczana na pryzmę powinniśmy dostosować też ilość lub masę traktorów, które ją ubijają. Jeśli na kopiec dostarczane jest 10 ton suchej masy na godzinę to do prawidłowego ubicia potrzebny jest ciągnik o masie 3,65tony, jeśli 20 ton to 7 ton 300, co oznacza, że jeden ciągnik nie wystarczy. Pamiętajmy, że kiszonka powinna być tak ubita, że można po niej bez problemu chodzić, nie zapadamy się. Nawet, jeśli już maszyna skończyła na polu kosić, warto kontynuować proces ubijania na kopcu, pozwoli to bardzo dobrze ubić wierzchnią warstwę – zaznacza specjalista z PFHBiPM. Pamiętajmy również, żeby nie dopuścić do ugrzęźnięcia ciągnika na pryzmie w momencie wwożenia na kopiec zielonki. - Taka sytuacja wpływa niekorzystnie na proces zakiszania. Koła ciągnika, które „mielą” w miejscu powodują rozpulchnianie poprzednio ubitych warstw i dojście powietrza. W takich miejscach na kopcu dość często dochodzi do gnicia. Gdy zauważymy problemy z podjechaniem na kopiec, warto użyć drugiego ciągnika i na sztywnym holu wciągnąć ten pierwszy na pryzmę – sugeruje Piotr Funka.|

Odpowiednio zabezpiecz kopiec folią 

Na prawidłowy przebieg procesów zakiszania istotny wpływ ma szczelność okrycia zielonki. - Chcąc jak najszczelniej okryć zielonkę warto użyć dwóch rodzajów folii. Na sam materiał w pierwszej kolejności, warto użyć cienkiej, przezroczystej folii kiszonkarskiej o grubości 0,05 mm. Może to być również zwykła folia malarska. Będzie ona dokładnie przylegać do zakiszanej kukurydzy. Na to kładziemy folię kiszonkarską, grubszą 0,2 mm, oczywiście białym do góry, dociskamy ją ziemią, workami z piaskiem lub starymi oponami – wymienia Piotr Funka

Jak wyznaczyć termin zbioru na podstawie oceny zawartości suchej masy?

Przykładowo: jeśli w procesie suszenie w kuchence mikrofalowej z 150 gram zielonki uzyskaliśmy 30 gram, to sucha masa wynosi 20% (30g: 150g x100 = 20%) jest to zbyt mało, kiszonka będzie zbyt mokra, źle się zakisi, należy poczekać ze zbiorem. Ile dni?

35% (prawidłowa zawartość suchej masy) – 20%(zawartość suchej masy w naszej próbie) =10%: 0,5 = 20 dni

 

 

 

  • Tagi:
  • żywienie bydła
  • kiszonka z kukurydzy
  • żywienie opasów
Wieści Rolnicze
§
komentarze
Podobne artykuły
Zadbaj o jakość kiszonki już podczas zbioru
Polscy hodowcy doceniają technologię Shredlage
Technologia Shredlage przynosi korzyści także w opasie buhajów [VIDEO]
2300 ha w jednym kawałku i 3 tys. sztuk bydła [VIDEO]
Potwierdzony wzrost produkcji mleka dzięki technologii Shredlage w Polsce
Jak i czym żywić, żeby uzyskiwać rekordowe wydajności? [ZDJĘCIA+VIDEO]
Jak dobrze przygotowywać TMR? [VIDEO]
Trwają zbiory kukurydzy na kiszonkę. Plony o połowę mniejsze?! [VIDEO]
Warto wiedzieć
Kulawizna pokwasicowa u krów - jak jej zapobiegać?
Hodowla May 29, 2022
Ochrona zbóż przed grzybami. T3 - po co, czym i kiedy?
Uprawy May 29, 2022
Sieć dealerska John Deere. Mniej dealerów, lepsza obsługa?
Technika May 28, 2022
Najnowsze
  • Kulawizna pokwasicowa u krów - jak jej zapobiegać?
    Hodowla May 29, 2022
  • Strefy ASF - kiedy mogą być znoszone?
    Hodowla May 25, 2022
  • Program dopłat do prosiąt i loch będzie wznowiony?
    Hodowla May 24, 2022
  • Tak wysokich cen mleka jeszcze nie było, ale czy opłaca się je produkować?
    Hodowla May 21, 2022
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
NIP 6171979904
REGON 251010225
tel. +48 627 47 15 31
ul. Kasprzaka 1A
63-200 Jarocin
[email protected]
Numer dyżurny - 797 330 280
© 2022 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Partnerzy