Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Młóto browarniane w skarmianiu bydła

Młóto browarniane w skarmianiu bydła

Hodowla - Bydło i mleko 7 listopada 2018 08:37 Dorota Jańczak Aktualizacja: 8 listopada 2018 08:56
Młóto browarniane w skarmianiu bydła
Źródło: Ratbet
Jakie ilości młóta browarnianego można podawać bydłu? O czym trzeba pamiętać przy stosowaniu tej paszy? Jaką lepiej wybrać - mokrą czy suchą?
Spis treści:

    Jakie ilości młóta browarnianego można podawać bydłu? O czym trzeba pamiętać przy stosowaniu tej paszy? Jaką lepiej wybrać - mokrą czy suchą?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wysłodziny browarniane należą do pasz mlekopędnych. Poprawiają zawartość kazeiny (najważniejszego białka w mleku) i smakowitość całej dawki. Trzeba jednak pamiętać o tym, że stosowane w nadmiarze mogą pogorszyć zdrowotność krów.

    Młóto jest materiałem ubocznym w produkcji piwa. W jego skład wchodzą te składniki pokarmowe jęczmienia, które tylko częściowo zostały rozpuszczone w trakcie hydrolizy enzymatycznej (część białek, tłuszczu i włókna surowego). Można je kupić w formie mokrej i suchej - sypkiej oraz granulowanej. Większość browarów w kraju oferuje właścicielom bydła młóto mokre. Problem jednak w tym, że surowiec ten zawiera dużą ilość wody.

    - Odciek wody wynosi nawet do 40%. Oznacza to, że przy zakupie 25 ton towaru w ciągu 12 godzin pozostanie nam go 21 ton - mówi Artur Rataj z firmy Ratbet w Pogorzeli, oferującej środki do produkcji rolnej.

    Czytaj także: Bydło mleczne: Grupy żywieniowe - tworzyć czy nie

    Świeże młóto browarniane jest produktem nietrwałym ze względu na dużą zawartość wody oraz łatwo fermentujących składników i z tych względów może być przechowywane tylko przez 2-3 dni. Jeśli zdecydujemy się na paszę w tej formie, powinniśmy ją zakisić w rękawie lub na pryzmie. Proces zakiszania nie jest wcale łatwy. Ale przy spełnieniu pewnych wymogów ta metoda konserwacji może okazać się opłacalna.

    Mniej kłopotu będziemy mieć, jeśli zaopatrzymy się w młóto suche - sypkie lub granulowane. Taka pasza daje nam gwarancję stabilnego składu chemicznego oraz dłuższej świeżości. - Nie musimy obawiać się także groźby inwazji mykotoksyn. Młóto w suchej formie nie zamarznie i jest łatwiejsze w dozowaniu - stwierdza Artur Rataj. Wysłodziny zarówno mokre, jak i suche można mieszać w mieszalnikach lub wozach paszowych z TMR.

    Zalety młóta browarnianego

    Przy wilgotności 10% młóto browarniane suszone zawiera od 25 do 28% białka.  1 kg wysłodzin browarnianych według systemu INRA dostarcza 0,19 JPM (energia netto) dla krów mlecznych. Białko wysłodzin tylko w około 45% rozkłada się w żwaczu, co jest bardzo pozytywną cechą tego produktu.

    - Natomiast rzeczywista strawność w jelicie cienkim białko młóta browarnianego nieulegającego rozkładowi w żwaczu jest wysoka i wynosi około 85%. Produkt ten nie zwiększa zatem koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu oraz pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego krów mlecznych - tłumaczy Artur Rataj z firmy RatBet.

    Jakie dawki pokarmowe przy skarmianiu młótem?

    Trzeba pamiętać o tym, że nie można przekroczyć zalecanych dawek. Inaczej doprowadzimy do problemów zdrowotnych  w stadzie,  zwłaszcza  pojawienia się biegunek, spadku poziomu tłuszczu w mleku i obniżenia wskaźników płodności oraz kłopotów w okresie okołoporodowym. Odradza się stosowanie tej paszy w żywieniu krów zasuszonych. Najlepiej natomiast spisze się ona w  początkowej  i środkowej fazie laktacji, w  połączeniu  z  kiszonką z  kukurydzy  i  kiszonką z traw.

    Czytaj także: Najbardziej wydajne krowy - ranking

    Maksymalna dawka młóta mokrego dla krów dojnych wynosi 6-8 kg na sztukę, a suchego - od 1,2 kg do 2 kg. Młótem śmiało także można skarmiać bydło opasowe (mokrym 2-3 kg młóta na 100 kg masy ciała, suchym w ilości maksymalnie do 2,5kg).

    Młóto browarniane zamiast soi

    Henryk Antczak z Sierakowa, koło Kościana (Wielkopolska) suche młóto stosuje od pół roku. Obecnie posiada 200 sztuk bydła rasy simentalskiej, w tym 150 krów dojnych. Z obory uzyskuje średnio 7,5 tys. kg mleka.

    - Wydajność jest naprawdę zadowalająca. Podobnie, jak parametry mleka - ocenia rolnik Henryk Antczak z Sierakowa.

    Podobnego zdania jest Janusz Karaś ze Starego Sielca (pow. rawicki) gospodarujący na 560 ha, który także posiada około 150 krów mlecznych, ale rasy HF. - Wcześniej stosowałem młóto mokre, ale był to niewypał, bo podczas upałów psuło się  - mówi Janusz Karaś. Zależało mu jednak, by nadal skarmiać młótem browarnianym, bo szukał składnika pokarmowego zastępczego dla soi.

    - A wysłodziny są w tej chwili najtańszą formą paszy białkowej. W tej chwili skarmiam młótem suchym nonGMO w ilości 2 kg na sztukę. Składnik ten mieszam z dodatkami mineralnymi, w tym z kredą i to wrzucam do TMR-u - mówi Janusz Karaś.

    Czytaj także: Co może powodować wzdęcia żwacza u bydła mięsnego?

    • Tagi:
    • wysłodziny
    • młóto browarniane
    • Ratbet
    • granulat
    • jak skarmiać
    • żywienie bydła
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Suplementacja mineralna w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

    20 lipca 2024
    Bydło i mleko

    Kiszonka z ziarna zbóż

    24 kwietnia 2017
    Bydło i mleko

    Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

    23 października 2016
    Bydło i mleko

    Czym żywić krowy w czasie upałów? Może melasą buraczaną?

    10 sierpnia 2016
    Bydło i mleko

    Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła

    9 stycznia 2016
    Bydło i mleko

    Czas na kiszonkę z kukurydzy

    10 września 2014
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności