Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Młóto browarniane w skarmianiu bydła

Młóto browarniane w skarmianiu bydła

Hodowla - Bydło i mleko 7 listopada 2018 08:37 Dorota Jańczak Aktualizacja: 8 listopada 2018 08:56
Młóto browarniane w skarmianiu bydła
Źródło: Ratbet
Jakie ilości młóta browarnianego można podawać bydłu? O czym trzeba pamiętać przy stosowaniu tej paszy? Jaką lepiej wybrać - mokrą czy suchą?
Spis treści:
  • Jakie ilości młóta browarnianego można podawać bydłu? O czym trzeba pamiętać przy stosowaniu tej paszy? Jaką lepiej wybrać - mokrą czy suchą?
  • Czytaj także: Bydło mleczne: Grupy żywieniowe - tworzyć czy nie
  • Zalety młóta browarnianego
  • Jakie dawki pokarmowe przy skarmianiu młótem?
  • Czytaj także: Najbardziej wydajne krowy - ranking
  • Młóto browarniane zamiast soi
  • Czytaj także: Co może powodować wzdęcia żwacza u bydła mięsnego?

Jakie ilości młóta browarnianego można podawać bydłu? O czym trzeba pamiętać przy stosowaniu tej paszy? Jaką lepiej wybrać - mokrą czy suchą?

Wysłodziny browarniane należą do pasz mlekopędnych. Poprawiają zawartość kazeiny (najważniejszego białka w mleku) i smakowitość całej dawki. Trzeba jednak pamiętać o tym, że stosowane w nadmiarze mogą pogorszyć zdrowotność krów.

Młóto jest materiałem ubocznym w produkcji piwa. W jego skład wchodzą te składniki pokarmowe jęczmienia, które tylko częściowo zostały rozpuszczone w trakcie hydrolizy enzymatycznej (część białek, tłuszczu i włókna surowego). Można je kupić w formie mokrej i suchej - sypkiej oraz granulowanej. Większość browarów w kraju oferuje właścicielom bydła młóto mokre. Problem jednak w tym, że surowiec ten zawiera dużą ilość wody.

- Odciek wody wynosi nawet do 40%. Oznacza to, że przy zakupie 25 ton towaru w ciągu 12 godzin pozostanie nam go 21 ton - mówi Artur Rataj z firmy Ratbet w Pogorzeli, oferującej środki do produkcji rolnej.

Czytaj także: Bydło mleczne: Grupy żywieniowe - tworzyć czy nie

Świeże młóto browarniane jest produktem nietrwałym ze względu na dużą zawartość wody oraz łatwo fermentujących składników i z tych względów może być przechowywane tylko przez 2-3 dni. Jeśli zdecydujemy się na paszę w tej formie, powinniśmy ją zakisić w rękawie lub na pryzmie. Proces zakiszania nie jest wcale łatwy. Ale przy spełnieniu pewnych wymogów ta metoda konserwacji może okazać się opłacalna.

Mniej kłopotu będziemy mieć, jeśli zaopatrzymy się w młóto suche - sypkie lub granulowane. Taka pasza daje nam gwarancję stabilnego składu chemicznego oraz dłuższej świeżości. - Nie musimy obawiać się także groźby inwazji mykotoksyn. Młóto w suchej formie nie zamarznie i jest łatwiejsze w dozowaniu - stwierdza Artur Rataj. Wysłodziny zarówno mokre, jak i suche można mieszać w mieszalnikach lub wozach paszowych z TMR.

Zalety młóta browarnianego

Przy wilgotności 10% młóto browarniane suszone zawiera od 25 do 28% białka.  1 kg wysłodzin browarnianych według systemu INRA dostarcza 0,19 JPM (energia netto) dla krów mlecznych. Białko wysłodzin tylko w około 45% rozkłada się w żwaczu, co jest bardzo pozytywną cechą tego produktu.

- Natomiast rzeczywista strawność w jelicie cienkim białko młóta browarnianego nieulegającego rozkładowi w żwaczu jest wysoka i wynosi około 85%. Produkt ten nie zwiększa zatem koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu oraz pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego krów mlecznych - tłumaczy Artur Rataj z firmy RatBet.

Jakie dawki pokarmowe przy skarmianiu młótem?

Trzeba pamiętać o tym, że nie można przekroczyć zalecanych dawek. Inaczej doprowadzimy do problemów zdrowotnych  w stadzie,  zwłaszcza  pojawienia się biegunek, spadku poziomu tłuszczu w mleku i obniżenia wskaźników płodności oraz kłopotów w okresie okołoporodowym. Odradza się stosowanie tej paszy w żywieniu krów zasuszonych. Najlepiej natomiast spisze się ona w  początkowej  i środkowej fazie laktacji, w  połączeniu  z  kiszonką z  kukurydzy  i  kiszonką z traw.

Czytaj także: Najbardziej wydajne krowy - ranking

Maksymalna dawka młóta mokrego dla krów dojnych wynosi 6-8 kg na sztukę, a suchego - od 1,2 kg do 2 kg. Młótem śmiało także można skarmiać bydło opasowe (mokrym 2-3 kg młóta na 100 kg masy ciała, suchym w ilości maksymalnie do 2,5kg).

Młóto browarniane zamiast soi

Henryk Antczak z Sierakowa, koło Kościana (Wielkopolska) suche młóto stosuje od pół roku. Obecnie posiada 200 sztuk bydła rasy simentalskiej, w tym 150 krów dojnych. Z obory uzyskuje średnio 7,5 tys. kg mleka.

- Wydajność jest naprawdę zadowalająca. Podobnie, jak parametry mleka - ocenia rolnik Henryk Antczak z Sierakowa.

Podobnego zdania jest Janusz Karaś ze Starego Sielca (pow. rawicki) gospodarujący na 560 ha, który także posiada około 150 krów mlecznych, ale rasy HF. - Wcześniej stosowałem młóto mokre, ale był to niewypał, bo podczas upałów psuło się  - mówi Janusz Karaś. Zależało mu jednak, by nadal skarmiać młótem browarnianym, bo szukał składnika pokarmowego zastępczego dla soi.

- A wysłodziny są w tej chwili najtańszą formą paszy białkowej. W tej chwili skarmiam młótem suchym nonGMO w ilości 2 kg na sztukę. Składnik ten mieszam z dodatkami mineralnymi, w tym z kredą i to wrzucam do TMR-u - mówi Janusz Karaś.

Czytaj także: Co może powodować wzdęcia żwacza u bydła mięsnego?

 

  • Tagi:
  • wysłodziny
  • młóto browarniane
  • Ratbet
  • granulat
  • jak skarmiać
  • żywienie bydła
Dorota Jańczak
Podobne artykuły
Bydło i mleko

Suplementacja mineralna w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

20 lipca 2024
Bydło i mleko

Kiszonka z ziarna zbóż

24 kwietnia 2017
Bydło i mleko

Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

23 października 2016
Bydło i mleko

Czym żywić krowy w czasie upałów? Może melasą buraczaną?

10 sierpnia 2016
Bydło i mleko

Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła

9 stycznia 2016
Bydło i mleko

Czas na kiszonkę z kukurydzy

10 września 2014
Warto wiedzieć
Prawo i finanse
Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
14 maja 2025
Analizy rynkowe
Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
14 maja 2025
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Najnowsze
Drób
Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
14 maja 2025
Zdrowie i dobrostan
Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
13 maja 2025
Zdrowie i dobrostan
Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
13 maja 2025
Drób
Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
13 maja 2025
Żywienie
Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
13 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy