Jak uchronić bydło przed stresem cieplnym?
Ekstremalne temperatury dotykają całą Polskę. Panujące obecnie warunki atmosferyczne niestety znacznie zwiększają ryzyko stresu cieplnego u bydła. Jak niwelować stres cieplny u krów - radzi Krzysztof Adamczyk z firmy De Heus, partnera programu dla hodowców bydła mlecznego Krowie na Zdrowie.
Gdy temperatura i wilgotność powierza rosną, zaburzeniom ulega proces oddawania ciepła powstający w wyniku fermentacji w żwaczu oraz intensywnych przemian metabolicznych. Aby utrzymać stałą ciepłotę ciała krowy uruchamiają mechanizmy obronne, zwiększające wydatek energetyczny oraz mineralny, a tym samym powodując obniżenie produkcji mleka.
Wysokoprodukcyjne krowy cierpią najbardziej
Stres cieplny dotyka zwłaszcza krów wysokoprodukcyjnych i powstaje wraz z wzrostem temperatury (już od 20 ⁰C i wysokiej wilgotności powietrza), których indeks wyrażany jest za pomocą współczynnika THI. Przyjmuje się, że krowy wysokowydajne zaczynają odczuwać stres cieplny, gdy THI osiąga wartość 72, podczas gdy dla krów o niskiej wydajności będzie to THI = 74.
Aplikacja do zmierzenia poziomu stresu cieplnego
Do zmierzenia poziomu stresu cieplnego można wykorzystać aplikację mobilną CoolCare opracowaną przez firmę De Heus. Analizując lokalne warunki pogodowe i indywidualne parametry wprowadzone przez hodowcę na podstawie pomiarów temperatury i wilgotności w oborze, aplikacja ostrzega o zwiększonym ryzyku wystąpienia stresu cieplnego i podpowiada co zrobić, aby ograniczyć negatywne skutki i ochronić zwierzęta przed zmianami metabolicznymi typowymi dla okresu letniego.
Stres cieplny = problemy
Jeśli poziom stresu cieplnego przekracza 72 zwierzęta są apatyczne szybciej oddychają (ponad 60 wdechów i wydechów na minutę), więcej piją wody, a równocześnie mniej jedzą. Przy jednoczesnym wydalaniu wraz z moczem makroelementów, prowadzi to do zachwiania funkcji fizjologicznych organizmu, czego widocznymi efektami są: znaczący spadek odporności, gorsze wskaźniki zacieleń, trudne porody i obniżenie parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów), wzrost upadków krów i cieląt, wzrost kulawizn w stadzie, wzrost kosztów weterynaryjnych, a także znaczący spadek produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę.
Walkę ze stresem cieplnym należy prowadzić kompleksowo, uwzględniając w niej przede wszystkim warunki techniczne w oborze oraz rozwiązania żywieniowe. Podstawowymi obszarami, o jakie trzeba zadbać w budynkach inwentarskich są:
- sprawna wentylacja,
- stały dostęp do wody,
- wydajny system doprowadzania wody.
Istotne jest także właściwe zbilansowanie dawek pokarmowych. Zwiększenie koncentracji energii w dawce przez dodatek tłuszczu chronionego, optymalny poziom włókna i przede wszystkim zabezpieczenie odpowiedniej suplementacji elektrolitami np. podając krowom mieszankę Bestermine Lato, co pomoże krowom łagodnie przejść przez okres upałów.
ZOBACZ TAKŻE:
- Tagi:
- bydło mleczne
- bydło
- stres cieplny