Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Import zadusi polski sektor trzody chlewnej?

Import zadusi polski sektor trzody chlewnej?

Hodowla - Trzoda chlewna 2 września 2022 12:15 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 2 września 2022 14:31
Import zadusi polski sektor trzody chlewnej?
Źródło: Fotolia.com
Dane są niepokojące. Co w tej chwili jest największym zagrożeniem dla branży?
Spis treści:

    Dane są niepokojące. Co w tej chwili jest największym zagrożeniem dla branży?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Import wieprzowiny - największy z Belgii

    Spada eksport, w zastraszającym tempie rośnie import - zarówno w przypadku żywego inwentarza - prosiąt, jak i mięsa wieprzowego. Rocznie sprowadzamy około 700.000 ton mięsa wieprzowego.

    Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w okresie od stycznia do maja 2022 roku eksport mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 150 tys. ton i był mniejszy o 26,5 tys. ton, aniżeli w porównywalnym okresie roku ubiegłego.

    A co z importem? W tym samym okresie, a więc od stycznia do maja 2022 roku import mięsa wieprzowego do Polski osiągnął poziom 315 tys. ton i był o 41,5 tys. ton większy aniżeli w roku ubiegłym.

    - Co ciekawe, najwięcej wieprzowiny sprowadzono z Belgii, natomiast kolejnymi dostawcami są Niemcy, Dania i wspomniana wcześniej Hiszpania. Belgia nie jest dużym krajem, ale ma całkiem sporą produkcję trzody chlewnej i pomimo istniejącej dekoniunktury nie redukowano istotnie pogłowia trzody chlewnej. Już kiedyś stwierdzono, że ceny zbóż i komponentów są w Belgii wyższe niż w Polsce, stąd pytanie jak ponosząc wyższe koszty żywienia, można produkować tanio i sprzedawać półtusze w konkurencyjnych cenach? - zastanawia się dr Marian Kamyczek, ekspert w dziedzinie hodowli trzody chlewnej, dyrektor Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.

    Trzoda chlewna. Import prosiąt to 30% rocznego uboju

    Z kolei Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig zwrócił uwagę na fakt rosnącego importu prosiąt, głównie z Danii.

    - Ten negatywy trend, uzależniający nasz sektor trzody chlewnej od importu prosiąt (głównie z Danii) narasta od 2008 roku. Import prosiąt stanowi obecnie niemal 30% rocznego uboju. Wyprodukowanie ponad 6,2 milionów prosiąt w ciągu roku wymaga 200 tys. macior. Istotną kwestią jest wielkość ferm, na których dodatkowe lochy miałyby produkować prosięta w kraju. Związane jest to zarówno z ekonomiką produkcji oraz możliwościami zasiedlania obiektów tuczowych z jednego źródła (względy epizootyczne) – podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig.

    Organizacja ta w ostatnim czasie przygotowała diagnozę stanu w branży trzodziarskiej dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy ministerstwie rolnictwa. Co znalazło się w tym dokumencie?

    Trzoda chlewna. Rozdrobnienie produkcji

    Polpig zauważył, że produkcja świń w Polsce jest mocno rozdrobniona, co różnicuje surowiec i czyni go mniej przydatnym do produkcji równanych partii produktów wieprzowych, ogranicza standaryzację produkcji, podnosi koszty produkcji i skupu żywca.

    - Silna konkurencją na unijnym rynku, spowodowała że najpierw zakłady przetwórcze, a później firmy paszowe, podjęły działania mające zmienić tą sytuację i zaczęły import prosiąt do Polski głównie z Danii i Holandii. Wiele zakładów przetwórczych, do tego posiłkuje się importem dużych partii półtusz według jednolitego standardu, z innych krajów unijnych, aby sprostać oczekiwaniom rynku – wyjaśnia Polpig.

    Trzoda chlewna. Rolnicy są zmuszeni powiększać chlewnie

    Cały czas potrzebna jest większa koncentracja i specjalizacja produkcji świń. Ale to wymaga większej wiedzy i doświadczenia.

    - Producenci świń w Hiszpanii, Danii i Holandii i wyróżniają się na tle innych krajów, gdzie poziom koncentracji produkcji jest mniejszy. Sektor przetwórczy i paszowy jest na stałe zaangażowany w szkolenia i dostarczanie rolnikom najnowszej wiedzy. W Polsce, ze względu na rozdrobnienie produkcji, transfer technologii i wiedzy jest utrudniony – stwierdza Polpig.

    Sprawdź aktualne ceny świń TUTAJ

    Trzoda chlewna. Brakuje młodych i wykształconych hodowców

    Z obserwacji tej organizacji wynika, że z jednej strony istnieją w naszym kraju duże podmioty produkcyjne, w których pracownicy regularnie przechodzą szkolenia mając do dyspozycji najlepszych fachowców na rynku.

    - Z drugiej strony, u wielu drobnych producentów świń, utrwaliły się niestety złe nawyki, które wpływają na słabe wyniki produkcyjne. Dla rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce niezbędni są młodzi, wykształceni ludzie – podaje Polpig.

    Tymczasem, zapewne z uwagi na brak opłacalności, sektor trzody chlewnej cierpi na widoczne braki kadrowe.

    - Wobec niższego standardu życia na wsi coraz więcej młodych ludzi wyjeżdża do miast lub emigruje do innych krajów unijnych. W rezultacie populacja rolników starzeje się, a brak młodych ludzi otwartych na nowe wyzwania i innowacje technologiczne stanowi poważną barierę rozwojową – komentuje Polpig.

    Trzoda chlewna. W Polsce brakuje ferm matecznych

    Pomimo sporych utrudnień w rozwoju, w Polsce pojawia się coraz więcej duzych tuczarni.

    - Standardem staje się budynek tuczowy na 1000 stanowisk. Do jednorazowego zasiedlenia takiego budynku prosiętami z jednego źródła potrzebna jest ferma mateczna o wielkości minimum 500 loch. Ferma produkująca w systemie 3-tygodniowym a w systemie tygodniowym o wielkości powyżej 2000 macior – wyjaśnia Polpig.

    Niestety, dużych ferm produkujących prosięta w naszym kraju jest mało. Dlaczego?

    - Problemami w ich budowie jest niepewność inwestorów związana z rozprzestrzenianiem się wirusa ASF, bariery administracyjno-prawne oraz sprzeciw społeczności lokalnych – stwierdza Polpig.

    Dlatego źródłem prosiąt, dla rozwijającego się krajowego sektora tuczu pozostaje import z Danii i Holandii.

    - Kraje te przestawiły produkcję z cyklu zamkniętego na produkcję prosiąt do tuczu. Z powodzeniem rozwijają ich eksport na rynkach polskim, niemieckim, hiszpańskim i włoskim – tłumaczy Polpig.

    Czytaj także: Czas nieopłacalności w trzodzie trwa już 2 lata [WYWIAD Z EKSPERTEM I PRAKTYKIEM]

    • Tagi:
    • import mięsa wieprzowego
    • Kamyczek
    • prosięta
    • polpig
    • ceny świń
    • trzoda chlewna
    • chlewnia
    • maciory
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie

    7 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują

    6 grudnia 2025
    Hodowla

    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu

    4 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej

    28 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?

    26 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej

    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”

    20 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
    7 grudnia 2025
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Szokujące informacje w sprawie podrzuconego dzika z ASF. "Miał linkę u nogi". Czy to sabotaż?
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności