Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnicy rezygnują z produkcji mleka

Rolnicy rezygnują z produkcji mleka

Hodowla - Bydło i mleko 30 marca 2016 07:00 Elżbieta Rzepczyk Aktualizacja: 30 marca 2016 13:39
Rolnicy rezygnują z produkcji mleka
Źródło: Ksenia Pięta
Część hodowców krów odchodzi od produkcji mleka. Większość z nich decyduje się na wstawienie do swoich obór bydła opasowego. Czy to się opłaca?
Spis treści:

    Część hodowców krów odchodzi od produkcji mleka. Większość z nich decyduje się na wstawienie do swoich obór bydła opasowego. Jednym z walorów takiego rozwiązania są znacznie mniejsze wymagania sanitarne niż przy chowie bydła mlecznego. Jak przestawić się z chowu bydła mlecznego na bydło mięsne?

    Wielokrotnie w „Wieściach Rolniczych” pisaliśmy o problemach producentów mleka. Część z nich, zwłaszcza tych mniejszych, po zniesieniu kwot mlecznych zdecydowała się na sprzedaż stad.

    - Ostatni kryzys na rynku mleka i tendencje europejskie, a nawet światowe, nie wróżą niczego dobrego dla tych mniejszych producentów. Ci więksi zainwestowali spore środki w obory, materiał hodowlany, hale udojowe i siłą rzeczy muszą to ciągnąć, aby zwróciły się koszty. Wtedy koszt jednostkowy produkcji mleka przy takiej skali jest niższy niż u rolnika, który ma 10 krów. To wszystko powoduje, że rolnicy zaczynają rozważać zmianę profilu produkcji, choć takiej masowej tendencji jeszcze nie obserwujemy - mówi Kornel Pabiszczak z działu ekonomiki i marketingu Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu.

    Czytaj także: Chów cieląt na białe mięso

     

    Do swoich obór rolnicy zaczynają wstawiać bydło opasowe. Zwolennicy tego profilu produkcji wskazują, że jest ona znacznie mniej kosztowa. Przede wszystkim nie wymaga tyle pracy i czasu. Nie trzeba spełniać restrykcyjnych wymogów sanitarnych, jak w przypadku bydła mlecznego. - Ceny wołowiny też podlegają okresowym wahaniom. Ustabilizowały się na pewnym poziome, co prawda nie jest on zachwycający, ale w miarę zadowalający - ocenia ekspert z WIR-u.

     

    Czy hodowla bydła opasowego jest opłacalna?

    - Z tego, co ja badałam, to jest opłacalna i cały czas rozwija się. Z tym, że zaczyna się proces taki, jak w przypadku trzody chlewnej, tzn. import młodych cieląt. To z jednej strony jest bardzo pożądane z tego powodu, że poprawia genetykę tych cieląt. Natomiast może ten rynek trochę zaburzyć. To wszystko zależy, od tego w jakim tempie będzie się rozwijało i jak będzie to wyglądało - mówi dr Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. Zdaniem ekspertki najlepiej kupować cielęta z krajów dawnej Unii Europejskiej.

    Czytaj także: zimny wychów cieląt

    Rolnicy rezygnujący z produkcji mleka twierdzą, że po sprzedaży krów wystarczy pieniędzy na zakup cieląt. Nie ma problemów z ich nabyciem, ale trzeba bardzo uważać, bo na rynku jest sporo chorych sztuk. - Pojechałem obejrzeć zwierzęta do jednego handlarza. Na 20 sztuk, które miał, może dwa wybrałbym. Były w nienajlepszej kondycji. Za pięciotygodniowe cielę żądał tysiąc złotych. Zrezygnowałem z zakupu - opowiada rolnik z gminy Kotlin. Ostatecznie zwierzęta kupił w innej firmie. Nabył je pod koniec listopada. Za pięciotygodniowe cielę płacił 1.300 zł. Przedsiębiorcy zajmujący się sprzedażą twierdzą, że nie ma większego zainteresowania wspomnianymi zwierzętami. Wskazują, że jest to branża, w której występuje zjawisko sezonowości. Największy pobyt jest w momencie otrzymania dopłat przez rolników.

    - Ceny cielaków kształtują się bardzo różne, bo sztuka sztuce nie jest równa. Tak naprawdę liczy się budowa cielaka, a nie jego umaszczenie. Rolnicy trochę słabo potrafią rozróżniać budowę cieląt i często kupują słaby materiał, bo uważają, że jeśli jest cielak biało-czarny, to on musi być cielakiem typu HF, a to jest nieprawda, bo są mieszanki i te cielaki potrafią być lepsze niż te kolorowe - uważa Bartosz Bator.

     

    Czytaj także: krowie SPA, czyli zwierzęce luksusy

    Podkreśla, że handluje tylko polskimi cielętami. - Ubojnie coraz bardziej sceptycznie pochodzą do zwierząt sprowadzanych i wiele z nich nie chce kupować do uboju byków z importu. Nasz polski cielak jest bardzo dobrze oceniany na rynkach europejskich. Cielęta z zagranicy albo nie wyrastają lub mają problemy zdrowotne - mówi przedsiębiorca z powiatu konińskiego. Wskazuje, że jest zakaz importu cieląt z Rumuni, skąd została przywieziona choroba niebeskich języków. W ocenie Bartosza Batora cielęta sprowadzane z zagranicy mają problemy zdrowotne.

    - Przywożone są w potężnych partiach samochodami piętrowymi. Ciężarówki są wynajmowane, jedzie obcy kierowca, który nie będzie się interesował, aby zamknąć z odpowiedniej strony wywietrzniki, aby na te zwierzęta nie padało. Te zwierzęta docierają mokre, przewiane - uważa właściciel firmy Bator.

    Jednocześnie przestrzega przed zakupem zwierząt z Włoch. - Teraz przyszła taka moda na cielaki włoskie rasy simentaler, ale one nie wyrastają. To jest takie nabijanie rolników. Jak Włosi mogą nam sprzedawać dobrego simentala taniej, jak oni kupują z Polski drożej biało-czarnego cielaka? - mówi Bator.

     

    Problemu ze zbytem cieląt nie ma też Paweł Nowicki z Piły (gm. Chocz). Blisko 7 lat temu jego ojciec z tradycyjnego gospodarstwa rolnego przestawił się na hodowlę krów mamek. Aktualnie ma ich 20, ale planuje powiększyć stado. Nie kupuje zwierząt od pośredników. Rozwija się w oparciu o własną hodowlę. - To są czystorasowe mięsne sztuki, a nie jakieś krzyżówki z krowami mlecznymi - mówi młody rolnik. Wszystkie cielęta z jego obory trafiają do jednego hodowcy bydła opasowego z powiatu pleszewskiego. Sprzedaje przeważnie ośmiomiesięczne sztuki. Cena wynosi od 9 do 10 zł za 1 kilogram.

    Paweł Nowicki przyznaje, że w przypadku hodowli krów mamek jest znacznie mniej pracy niż krów mlecznych, a na dodatek uzyskuje się większy dochód.

    - Od trzech lat mamy tylko użytki zielone. Nie uprawiamy zbóż ani roślin okopowych. Zwierzęta są wypasane na łąkach, zbieramy tylko siano. Obsługa zwierząt jest tylko zimą. Od wiosny do później jesieni chodzą po łąkach i nie są w żaden sposób dokarmiane. W okresie letnim żyją o trawie i wodzie. Otrzymują niezbędne lizawki solne. Na noc mają możliwość powrotu do budynku, ale jak jest ciepło, to z reguły całą noc spędzają na łące. Żyją sobie według swojego rytmu - opowiada właściciel gospodarstwa.

    Eksperci dowodzą, że w Polsce będzie rozwijała się produkcja bydła mięsnego.

    - Pogłowie bydła w Polsce wykazuje stagnację, ale jest spadek pogłowia krów natomiast wyrównuje go wzrost pogłowia młodego bydła rzeźnego i cieląt - ocenia dr Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. Choć w Polsce jest małe spożycie wołowiny, to zdaniem analityków rynku, nie powinno być problemu z jej zbyciem, bo bardzo dobrze rozwija się eksport naszego mięsa. 

    • Tagi:
    • opłacalność
    • chów bydła mięsnego
    • produkcja zwierzęca
    Elżbieta Rzepczyk
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jakie zasady rządzą użyciem antybiotyków w gospodarstwach? Warto znać regulacje

    16 stycznia 2025
    Pomoc unijna

    Nawet 300 tys. zł do produkcji zwierzęcej. Wiemy, kiedy nabór wniosków

    5 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    Spada zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    1 października 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Analizy rynkowe

    Czekają nas spadki cen drobiu. Jak bardzo przełoży się to na opłacalność?

    18 września 2024
    Analizy rynkowe

    Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

    27 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy