Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zdrowe prosięta - bez tlenku cynku

Zdrowe prosięta - bez tlenku cynku

Hodowla - Trzoda chlewna 15 grudnia 2020 10:26 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 17 grudnia 2020 10:26
Biegunka u prosiąt - jak ustrzec się jej? Jak produkować bez użycia tlenku cynku?
Spis treści:

    LAKTACJA I JEJ WPŁYW NA POJAWIENIE SIĘ (LUB BRAK) BIEGUNKI

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W miarę dorastania zwierzę rozwija coraz lepszą zdolność trawienia paszy pochodzenia roślinnego, skrobi, lipidów, białek.

    Co się dzieje, gdy wcześnie odsadzamy prosięta? Mamy wówczas do czynienia z prosiętami, u których nadal nie rozwinęła się zdolność do trawienia składników odżywczych pochodzących z pasz roślinnych.

    W trakcie całego procesu laktacji w mleku znajdują się odpowiednie cząsteczki odpowiedzialne za odporność. Kiedy prosię pobiera mleko od matki, otrzymuje tę ochronę. Kiedy zostaje odsadzone, mechanizm ten ulega zatrzymaniu. Dochodzi do zmiany specjalizacji mikroflory (do tej pory „nastawionej” na trawienie laktozy, wszystkich elementów pobieranych wraz z mlekiem) - na trawienie różnych cukrów spożywanych wraz z paszą. Dlatego ważne jest, by doprowadzać do tej zmiany w sposób stopniowy, powolny. Możemy to uzyskać dzięki stosowaniu prestarterów, które podajemy prosiętom na bardzo wczesnym etapie, jednocześnie ułatwiając im przejście z jednego okresu w drugi. Musimy nauczyć je trawienia tej specjalnej paszy. Musimy przeprowadzić ten proces wtedy, kiedy jeszcze pobierają mleko od matki, czyli w okresie laktacji, w okresie ssania. Nawet kiedy podejmujemy takie działania, nie zawsze są one tak samo skuteczne. Im jednak wcześniej staramy się podawać tego rodzaju paszę, tym bardziej jesteśmy w stanie ograniczyć późniejsze problemy. Tym bardziej wpływamy na zdolność mikroflory do trawienia bardziej złożonych składników odżywczych, które są dostarczane organizmowi prosięcia wraz z paszą.

    CZYTAJ RÓWNIEŻ - KRUS - STAWKI UBEZPIECZEŃ W 2021 ROKU

    POBIERANIE STAŁEJ PASZY

    W trakcie prowadzonych badań zauważono, że występuje bardzo silna korelacja między biegunką a brakiem pobierania paszy w pierwszym tygodniu po odsadzeniu. Zaobserwowano, że ryzyko rozwoju biegunki było bardzo wysokie. Jeżeli więc jesteśmy w stanie przystosować prosięta do pobierania stałej paszy tuż po odsadzeniu, ograniczamy ryzyko rozwoju biegunki.   

    W jelicie występują komórki zakończone wypustkami, mikrokosmkami, które zwiększają powierzchnię wchłaniania składników odżywczych. Jeżeli prosięta nie jedzą, długość mikrokosmków ulega zmniejszeniu. Nie dość, że dochodzi do zmiany mikroflory, jednocześnie dochodzi do utraty zdolności trawienia pobranej paszy. Te zwierzęta są bardzo głodne, więc kiedy zaczynają jeść, jedzą bardzo dużo. Nie mają jednak odpowiednich umiejętności pozwalających na trawienie. Wówczas składniki odżywcze nie ulegają strawieniu, przesuwają się wzdłuż jelita, są wykorzystywane przez drobnoustroje patogenne, które przyczyniają się do rozwoju biegunki.

    Jak szkolimy, przyzwyczajamy prosięta do pobierania paszy, prestartera? - czytaj na str. 4

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    Strona 3 z 7
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Pomoc unijna

    Bruksela chce zmniejszyć dopłaty dla rolników. Kto na tym straci?

    21 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?

    21 czerwca 2025
    Pomoc unijna

    Czy Unia będzie mogła blokować dopłaty dla rolników? "Niebezpieczny precedens"

    12 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje

    16 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
    24 listopada 2025
    KRUS
    Emerytura z KRUS kontra świadczenie z ZUS. Rolnicy nie mają się z czego cieszyć
    24 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
    24 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności