Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Ważna decyzja rządu zgodna z postulatami rolników. Chodzi o kolejne 10 lat
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Białko w mleku - parametr w cenie!

Białko w mleku - parametr w cenie!

Hodowla - Bydło i mleko 5 marca 2016 06:00 Magdalena Teodorczyk
Białko w mleku - parametr w cenie!
Źródło: Ksenia Pięta
Producenci mleka głowią się, co zrobić, by w tak niekorzystnym dla branży czasie uzyskać dobrą cenę. Jednym ze sposobów jest uzyskanie jak najlepszych parametrów, które wycenia mleczarnia.
Spis treści:

    Producenci mleka głowią się, co zrobić, by w tak niekorzystnym dla branży czasie uzyskać dobrą cenę. Jednym ze sposobów jest uzyskanie jak najlepszych parametrów, które wycenia mleczarnia. Na przykład zwiększyć poziom białka.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Poziom białka w mleku zależy od wielu czynników: od żywienia, pory roku, wieku krowy, stadium laktacji rasy, a w znacznym stopniu od cech genetycznych .

    - Najważniejsza jest energia i jej dostępność w żwaczu. Procent białka w mleku zależny jest od energii zawartej w paszy. Jakość paszy to podstawa. Jeśli rolnik korzysta z zeszłorocznej kiszonki z kukurydzy, która była w większości przypadków średniej jakości, powinien pomyśleć o dodatkowym źródle białka. Mogą to być wysłodki suszone, odrobina melasy - wszystko, co niesie energię. Warto sztukom  wysokowydajnym dołożyć śruty kukurydzianej, jęczmienia - sugeruje Piotr Funka, pracownik Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    Dodatkowo, ale tylko pod nadzorem doradcy żywieniowego można również uzupełnić dawkę pokarmową białkami chronionymi, które ulegają wolnemu rozkładowi w żwaczu lub aminokwasami chronionymi m.in. metioniną, która jest wchłaniana w jelicie. 

    - Najważniejsze jest, aby tak żywić zwierzęta, żeby w pełni mogły wykorzystać swój potencjał genetyczny, gdyż tak naprawdę wzrost poziomu białka w mleku jest ograniczony do pewnego pułapu, którego nie da się przeskoczyć. Prawidłowo ułożona dawka pokarmowa, bardzo dobrej jakości pasze, prawidłowe ich pobieranie, zadbanie o zdrowotność i kondycję krów to podstawa - podkreśla specjalista.

    Mleko rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, która jest najczęściej występującą rasą mleczną w Polsce, zawiera średnio od 3,2% do 3,6% białka, dlatego należy pamiętać, że jego ilość w mleku można zwiększyć jedynie do określonego przez możliwości genetyczne poziomu. Zmiany zależne od żywienia mieszczą się zwykle w zakresie od 0,1-0,2%.

    - Najważniejsze, by nie dopuszczać do zbyt niskich poziomów białka. Dlatego, gdy w trakcie analizy raportów wynikowych zauważymy wyraźny spadek poziomu białka czy to w stadzie, czy u poszczególnych sztuk, powinniśmy szukać przyczyn. Takie spadki są bardziej niekorzystne dla portfeli hodowców niż stały, może niezbyt zadowalający poziom - zauważa Piotr Funka.

    Zbyt duże i nieprawidłowe zwiększenie zawartości białka w dawce pokarmowej może nieść również drastyczne skutki.

    - Przebiałkowanie krów mlecznych zawsze jest niebezpieczne. Często daje dość niespecyficzne objawy, takie jak np. problemy z chodzeniem, utykanie. Tak naprawdę są to cechy bardzo osobnicze i mogę przypominać różne choroby. Dlatego zawsze bezwzględnie należy wszelkie zmiany dawek pokarmowych uzgadniać z doradcą żywieniowym - przyznaje Kamil Olender, lekarz weterynarii z Dobrzycy. 

    Przekarmianie białkiem, zwłaszcza o nadmiernej podatności na rozkład w żwaczu, czy też zła synchronizacja rozkładu białka i podaży energii mogą spowodować nadmiar amoniaku w żwaczu.

    Przedostaje się on wtedy do krwi, powodując zaburzenia w rozrodzie, nieprawidłową pracę wątroby, a w najgorszym przypadku zatrucie. Nadmiar amoniaku jest w wątrobie przetwarzany w mocznik, którego większość jest wydalana z moczem, ale część również trafia do mleka. Sprawdzając poziom mocznika w mleku, można ocenić, czy żywienie odbywa się w sposób prawidłowy.

    • Tagi:
    • PFHBiPM
    • mleko
    • Kamil Olender
    • białko w mleku
    • Piotr Funka
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Załamanie na rynku mleka. Minister: musimy urealnić mechanizm skupu interwencyjnego

    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość

    5 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Niemcy: Wzrost produkcji mleka i spadek cen. Co to znaczy dla Polski?

    30 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Jak liczba ludności Polski wpływa na branżę rolną?

    29 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia

    21 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?

    17 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Umowa z Mercosur. Ważny dzień dla Polski
    16 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
    16 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Ten wirus atakuje także małe obory. GIW potwierdza nową serię zakażeń
    12 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Toaleta dla krów? To nie żart. Ten system zdobył właśnie nagrodę za "innowację przyszłości"
    12 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności