Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Białko w mleku - parametr w cenie!

Białko w mleku - parametr w cenie!

Hodowla - Bydło i mleko 5 marca 2016 06:00 Magdalena Teodorczyk
Białko w mleku - parametr w cenie!
Źródło: Ksenia Pięta
Producenci mleka głowią się, co zrobić, by w tak niekorzystnym dla branży czasie uzyskać dobrą cenę. Jednym ze sposobów jest uzyskanie jak najlepszych parametrów, które wycenia mleczarnia.
Spis treści:

    Producenci mleka głowią się, co zrobić, by w tak niekorzystnym dla branży czasie uzyskać dobrą cenę. Jednym ze sposobów jest uzyskanie jak najlepszych parametrów, które wycenia mleczarnia. Na przykład zwiększyć poziom białka.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Poziom białka w mleku zależy od wielu czynników: od żywienia, pory roku, wieku krowy, stadium laktacji rasy, a w znacznym stopniu od cech genetycznych .

    - Najważniejsza jest energia i jej dostępność w żwaczu. Procent białka w mleku zależny jest od energii zawartej w paszy. Jakość paszy to podstawa. Jeśli rolnik korzysta z zeszłorocznej kiszonki z kukurydzy, która była w większości przypadków średniej jakości, powinien pomyśleć o dodatkowym źródle białka. Mogą to być wysłodki suszone, odrobina melasy - wszystko, co niesie energię. Warto sztukom  wysokowydajnym dołożyć śruty kukurydzianej, jęczmienia - sugeruje Piotr Funka, pracownik Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    Dodatkowo, ale tylko pod nadzorem doradcy żywieniowego można również uzupełnić dawkę pokarmową białkami chronionymi, które ulegają wolnemu rozkładowi w żwaczu lub aminokwasami chronionymi m.in. metioniną, która jest wchłaniana w jelicie. 

    - Najważniejsze jest, aby tak żywić zwierzęta, żeby w pełni mogły wykorzystać swój potencjał genetyczny, gdyż tak naprawdę wzrost poziomu białka w mleku jest ograniczony do pewnego pułapu, którego nie da się przeskoczyć. Prawidłowo ułożona dawka pokarmowa, bardzo dobrej jakości pasze, prawidłowe ich pobieranie, zadbanie o zdrowotność i kondycję krów to podstawa - podkreśla specjalista.

    Mleko rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, która jest najczęściej występującą rasą mleczną w Polsce, zawiera średnio od 3,2% do 3,6% białka, dlatego należy pamiętać, że jego ilość w mleku można zwiększyć jedynie do określonego przez możliwości genetyczne poziomu. Zmiany zależne od żywienia mieszczą się zwykle w zakresie od 0,1-0,2%.

    - Najważniejsze, by nie dopuszczać do zbyt niskich poziomów białka. Dlatego, gdy w trakcie analizy raportów wynikowych zauważymy wyraźny spadek poziomu białka czy to w stadzie, czy u poszczególnych sztuk, powinniśmy szukać przyczyn. Takie spadki są bardziej niekorzystne dla portfeli hodowców niż stały, może niezbyt zadowalający poziom - zauważa Piotr Funka.

    Zbyt duże i nieprawidłowe zwiększenie zawartości białka w dawce pokarmowej może nieść również drastyczne skutki.

    - Przebiałkowanie krów mlecznych zawsze jest niebezpieczne. Często daje dość niespecyficzne objawy, takie jak np. problemy z chodzeniem, utykanie. Tak naprawdę są to cechy bardzo osobnicze i mogę przypominać różne choroby. Dlatego zawsze bezwzględnie należy wszelkie zmiany dawek pokarmowych uzgadniać z doradcą żywieniowym - przyznaje Kamil Olender, lekarz weterynarii z Dobrzycy. 

    Przekarmianie białkiem, zwłaszcza o nadmiernej podatności na rozkład w żwaczu, czy też zła synchronizacja rozkładu białka i podaży energii mogą spowodować nadmiar amoniaku w żwaczu.

    Przedostaje się on wtedy do krwi, powodując zaburzenia w rozrodzie, nieprawidłową pracę wątroby, a w najgorszym przypadku zatrucie. Nadmiar amoniaku jest w wątrobie przetwarzany w mocznik, którego większość jest wydalana z moczem, ale część również trafia do mleka. Sprawdzając poziom mocznika w mleku, można ocenić, czy żywienie odbywa się w sposób prawidłowy.

    • Tagi:
    • PFHBiPM
    • mleko
    • Kamil Olender
    • białko w mleku
    • Piotr Funka
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Rynek mleka. Jak przetrwać kryzys?

    22 grudnia 2025
    Ekonomika

    Załamanie na rynku mleka. Minister: musimy urealnić mechanizm skupu interwencyjnego

    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość

    5 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Niemcy: Wzrost produkcji mleka i spadek cen. Co to znaczy dla Polski?

    30 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Jak liczba ludności Polski wpływa na branżę rolną?

    29 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia

    21 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności