Jak zamrozić karpia, by doczekał do Wigilii? Jest jedna ważna zasada
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby nie stać przed świętami w długich kolejkach, świeżą rybę można kupić w sklepie już teraz i ją zamrozić. Karp przechowywany w zamrażarce zachowa swoje walory smakowe. Trzeba tylko przestrzegać kilku wskazówek.
Jak zamrozić karpia przed świętami? Najważniejsze wskazówki
Niezależnie od tego czy kupimy w sklepie całego karpia czy w postaci płatów lub dzwonków można go zamrozić, by dłużej zachował świeżość.
Czytaj też: Tyle trzeba płacić za żywność. Polska na podium w jednej kategorii
W przypadku całego karpia konieczne jest odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wypatroszyć i oskrobać z łusek. Przygotowujemy ją tak, by po rozmrożeniu była gotowa do przyrządzenia i obróbki termicznej. Jeśli planujemy podać ją w dzwonkach najlepiej od razu ją poporcjować i ewentualnie wyfiletować. Zdecydowanie łatwiejszym rozwiązaniem jest kupienie wypatroszonej tuszy lub ryby podzielonej na porcje.
Oczyszczoną, umytą i dobrze wysuszoną rybę wkładamy do zamrażanki w woreczku na mrożonki. Co ważne, każda porcja powinna być zapakowana oddzielnie. Tej zasady warto się trzymać, ponieważ będzie to ułatwieniem przy rozmrażaniu. Dzięki temu kawałki ryby nie posklejają się. Bardzo ważne jest również to, by rybę zamrozić możliwie szybko po zakupie, by nie dopuścić do rozwoju bakterii.
Jak rozmrażać karpia przed Wigilią?
Aby karp dobrze smakował najlepiej pozwolić mu na spokojnie się rozmrozić i nie przyspieszać tego procesu. Należy wyjąć go z zamrażarki i od razu przełożyć do lodówki. Powinien w niej spędzić co najmniej kilka godzin. Alternatywnie można trzymać go w zimnej wodzie w szczelnie zamkniętym woreczku. Ta metoda będzie nieco szybsza. Trzymanie zamrożonej ryby na blacie lub przy grzejniku nie jest zalecane. Nie tylko ze względów smakowych, ale również możliwość rozwoju bakterii.
Czytaj też: Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
Po świętach został niezjedzony karp? Też możesz go zamrozić
Po świętach często zostaje sporo jedzenia i zastanawiamy się co z nim zrobić, by się nie zmarnowało. Podobnie jak wiele innych wigilijnych potraw karpia również można zamrozić, ale tylko tego smażonego. W przypadku karpia w galarecie taka praktyka niestety nie wchodzi w grę. Jeśli smażony karp ma panierkę, przed zamrożeniem trzeba ją zdjąć. Następnie każdą porcję należy zapakować i zamrozić oddzielnie. Najlepiej, by taka ryba nie leżała w zamrażarce dłużej niż kilka tygodni.
- Tagi:
- potrawy wigilijne
- święta
- karp




























