Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach. Nowa moda uratuje rolników?
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
      Już wkrótce 2 mld złotych na kolejne kredyty obrotowe dla rolników
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać drewno do kominka? Wiele osób popełnia ten błąd

Jak przechowywać drewno do kominka? Wiele osób popełnia ten błąd

Dla domu 5 lutego 2025 06:27 Anna Rogalska
Jak przechowywać drewno na opał? Trzeba pamiętać o kilku zasadach
Jak przechowywać drewno na opał? Trzeba pamiętać o kilku zasadach
Źródło: Adobe Stock
Przechowując drewno do kominka trzeba pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu będzie dobrze się palić i wystarczy na dłużej. Ważne są zarówno warunki, jak i okres jego składowania. Jak przechowywać je na dworze?
Spis treści:

    Drewno na opał powinno być przechowywane w odpowiedni sposób. Zanim trafi do kominka, musi dobrze wyschnąć, a do tego potrzeba czasu i właściwego miejsca jego składowania. W jaki sposób przechowywać drewno na zewnątrz?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jakim drewnem palić w kominku? 

    Błędem, którego należy unikać, jest palenie świeżo ściętym drewnem. Zawiera ono średnio ponad 50 proc. wody. Zanim drewno trafi do kominka, musi dobrze wyschnąć. Potrzeba na to co najmniej sześciu miesięcy, nawet do dwóch lat. Wilgotność nie powinna przekraczać 20 proc. Pozwoli to na efektywne i bezpieczne ogrzewanie domu tym surowcem. Wilgoć zmniejsza jego wartość opałową. Niewyschnięte drewno będzie więc źle się palić i dawać mniej ciepła. Będzie także mocno dymić, a w związku z tym zanieczyszczać i zapychać przewody kominowe smołą, co w konsekwencji może doprowadzić do pożaru. Jeżeli więc nie kupujemy drewna sezonowanego, które jest już gotowe do użycia, zanim zaczniemy nim palić, trzeba je wysuszyć. 

    Czytaj też: Więcej kontroli z „Czystego Powietrza”. Kto może się ich spodziewać?

    Jak przechowywać drewno na opał?

    Drewno składowane na dworze trzeba przede wszystkim odpowiednio zabezpieczyć przed wilgocią. Powinno być przechowywane pod zadaszeniem. Nie należy kłaść go bezpośrednio na ziemi. Konstrukcja ma za zadanie zarówno chronić drewno przed opadami, jak również zabezpieczać je przed wilgocią od gruntu. Pod zadaszoną wiatą lub dachem budynku, na podłożu powinna znaleźć się warstwa izolująca drewno od gleby. Może to być betonowa wylewka, kostka brukowa lub wysypany żwir. W dolnym rzędzie warto położyć kilka kłód w poprzek, a następnie układać na nich luźno stos drewna. 

    Podczas sezonowania drewna należy zadbać również o to, by miejsce, w którym je składujemy było przewiewne. Dzięki temu będzie mogło wyschnąć i nie będzie narażone na pleśń i gnicie. Z tego też względu nie powinniśmy przykrywać drewna plandeką. Nie należy również trzymać go w piwnicy. To jeden z często popełnianych błędów. W pomieszczeniu można przechowywać jedynie wyschnięte drewno. Przygotowując przestrzeń do przechowywania drewna powinniśmy także pamiętać o tym, by przeznaczyć na nie odpowiednią powierzchnię. Chodzi o to, by wystarczyło miejsca zarówno na opał do bieżącego wykorzystania, jak i na drewno, które będzie czekać na kolejny sezon. 

    Czytaj też: Nawet 150 tys. zł dopłat na gospodarstwo. Nowy program ARiMR

    Jak sprawdzić, czy drewno jest gotowe do spalania?

    Suche drewno łatwo rozpoznać. Od świeżo ściętych kłód różni się masą. Wyschnięte kawałki drewna są o połowę lżejsze. Inna jest także ich barwa. Drewno sezonowane jest ciemniejsze. Można je rozpoznać również po spękanej strukturze oraz łatwiej odpadającej korze. Gdy mokre drewno włożymy do paleniska, nie będzie się dobrze palić, będzie się z niego wydzielać dużo pary wodnej, a podczas spalania wydawać będzie gwiżdżący dźwięk. 

    Czytaj także: Coraz więcej kontroli nieruchomości. Kary do 10 tys. złotych

    • Tagi:
    • porady
    • drewno
    • opał
    Anna Rogalska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Rolniku! Chcesz kupić opał? Koniecznie przeczytaj te porady

    5 października 2025
    Newsy

    Ceny opału idą w górę. Ile kosztuje węgiel, pellet i drewno opałowe?

    5 października 2025
    Przepisy

    Takim drewnem nie wolno palić w piecu i kominku. Dla nieuważnych wysoka kara

    24 września 2025
    Przepisy

    Weszły w życie nowe przepisy dotyczące palenia drewnem. Jest dodatkowy zakaz

    10 września 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Ekonomika
    Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
    11 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
    10 listopada 2025
    Dla domu
    Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
    9 listopada 2025
    Dla domu
    Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    8 listopada 2025
    Dla domu
    Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
    7 listopada 2025
    Dla domu
    Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
    4 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności