Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać drewno do kominka? Wiele osób popełnia ten błąd

Jak przechowywać drewno do kominka? Wiele osób popełnia ten błąd

Dla domu 5 lutego 2025 06:27 Anna Rogalska
Jak przechowywać drewno na opał? Trzeba pamiętać o kilku zasadach
Jak przechowywać drewno na opał? Trzeba pamiętać o kilku zasadach
Źródło: Adobe Stock
Przechowując drewno do kominka trzeba pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu będzie dobrze się palić i wystarczy na dłużej. Ważne są zarówno warunki, jak i okres jego składowania. Jak przechowywać je na dworze?
Spis treści:

    Drewno na opał powinno być przechowywane w odpowiedni sposób. Zanim trafi do kominka, musi dobrze wyschnąć, a do tego potrzeba czasu i właściwego miejsca jego składowania. W jaki sposób przechowywać drewno na zewnątrz?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jakim drewnem palić w kominku? 

    Błędem, którego należy unikać, jest palenie świeżo ściętym drewnem. Zawiera ono średnio ponad 50 proc. wody. Zanim drewno trafi do kominka, musi dobrze wyschnąć. Potrzeba na to co najmniej sześciu miesięcy, nawet do dwóch lat. Wilgotność nie powinna przekraczać 20 proc. Pozwoli to na efektywne i bezpieczne ogrzewanie domu tym surowcem. Wilgoć zmniejsza jego wartość opałową. Niewyschnięte drewno będzie więc źle się palić i dawać mniej ciepła. Będzie także mocno dymić, a w związku z tym zanieczyszczać i zapychać przewody kominowe smołą, co w konsekwencji może doprowadzić do pożaru. Jeżeli więc nie kupujemy drewna sezonowanego, które jest już gotowe do użycia, zanim zaczniemy nim palić, trzeba je wysuszyć. 

    Czytaj też: Więcej kontroli z „Czystego Powietrza”. Kto może się ich spodziewać?

    Jak przechowywać drewno na opał?

    Drewno składowane na dworze trzeba przede wszystkim odpowiednio zabezpieczyć przed wilgocią. Powinno być przechowywane pod zadaszeniem. Nie należy kłaść go bezpośrednio na ziemi. Konstrukcja ma za zadanie zarówno chronić drewno przed opadami, jak również zabezpieczać je przed wilgocią od gruntu. Pod zadaszoną wiatą lub dachem budynku, na podłożu powinna znaleźć się warstwa izolująca drewno od gleby. Może to być betonowa wylewka, kostka brukowa lub wysypany żwir. W dolnym rzędzie warto położyć kilka kłód w poprzek, a następnie układać na nich luźno stos drewna. 

    Podczas sezonowania drewna należy zadbać również o to, by miejsce, w którym je składujemy było przewiewne. Dzięki temu będzie mogło wyschnąć i nie będzie narażone na pleśń i gnicie. Z tego też względu nie powinniśmy przykrywać drewna plandeką. Nie należy również trzymać go w piwnicy. To jeden z często popełnianych błędów. W pomieszczeniu można przechowywać jedynie wyschnięte drewno. Przygotowując przestrzeń do przechowywania drewna powinniśmy także pamiętać o tym, by przeznaczyć na nie odpowiednią powierzchnię. Chodzi o to, by wystarczyło miejsca zarówno na opał do bieżącego wykorzystania, jak i na drewno, które będzie czekać na kolejny sezon. 

    Czytaj też: Nawet 150 tys. zł dopłat na gospodarstwo. Nowy program ARiMR

    Jak sprawdzić, czy drewno jest gotowe do spalania?

    Suche drewno łatwo rozpoznać. Od świeżo ściętych kłód różni się masą. Wyschnięte kawałki drewna są o połowę lżejsze. Inna jest także ich barwa. Drewno sezonowane jest ciemniejsze. Można je rozpoznać również po spękanej strukturze oraz łatwiej odpadającej korze. Gdy mokre drewno włożymy do paleniska, nie będzie się dobrze palić, będzie się z niego wydzielać dużo pary wodnej, a podczas spalania wydawać będzie gwiżdżący dźwięk. 

    Czytaj także: Coraz więcej kontroli nieruchomości. Kary do 10 tys. złotych

    • Tagi:
    • porady
    • drewno
    • opał
    Anna Rogalska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Weszły w życie nowe przepisy dotyczące palenia drewnem. Jest dodatkowy zakaz

    10 września 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Czy warto czekać ze sprzedażą zboża?
    15 września 2025
    Prawo i finanse
    Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
    15 września 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
    15 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
    15 września 2025
    Dla domu
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
    14 września 2025
    Dla domu
    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
    14 września 2025
    Dla domu
    Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
    13 września 2025
    Dla domu
    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
    13 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności