Jak przechowywać drewno do kominka? Wiele osób popełnia ten błąd
Drewno na opał powinno być przechowywane w odpowiedni sposób. Zanim trafi do kominka, musi dobrze wyschnąć, a do tego potrzeba czasu i właściwego miejsca jego składowania. W jaki sposób przechowywać drewno na zewnątrz?
Jakim drewnem palić w kominku?
Błędem, którego należy unikać, jest palenie świeżo ściętym drewnem. Zawiera ono średnio ponad 50 proc. wody. Zanim drewno trafi do kominka, musi dobrze wyschnąć. Potrzeba na to co najmniej sześciu miesięcy, nawet do dwóch lat. Wilgotność nie powinna przekraczać 20 proc. Pozwoli to na efektywne i bezpieczne ogrzewanie domu tym surowcem. Wilgoć zmniejsza jego wartość opałową. Niewyschnięte drewno będzie więc źle się palić i dawać mniej ciepła. Będzie także mocno dymić, a w związku z tym zanieczyszczać i zapychać przewody kominowe smołą, co w konsekwencji może doprowadzić do pożaru. Jeżeli więc nie kupujemy drewna sezonowanego, które jest już gotowe do użycia, zanim zaczniemy nim palić, trzeba je wysuszyć.
Czytaj też: Więcej kontroli z „Czystego Powietrza”. Kto może się ich spodziewać?
Jak przechowywać drewno na opał?
Drewno składowane na dworze trzeba przede wszystkim odpowiednio zabezpieczyć przed wilgocią. Powinno być przechowywane pod zadaszeniem. Nie należy kłaść go bezpośrednio na ziemi. Konstrukcja ma za zadanie zarówno chronić drewno przed opadami, jak również zabezpieczać je przed wilgocią od gruntu. Pod zadaszoną wiatą lub dachem budynku, na podłożu powinna znaleźć się warstwa izolująca drewno od gleby. Może to być betonowa wylewka, kostka brukowa lub wysypany żwir. W dolnym rzędzie warto położyć kilka kłód w poprzek, a następnie układać na nich luźno stos drewna.
Podczas sezonowania drewna należy zadbać również o to, by miejsce, w którym je składujemy było przewiewne. Dzięki temu będzie mogło wyschnąć i nie będzie narażone na pleśń i gnicie. Z tego też względu nie powinniśmy przykrywać drewna plandeką. Nie należy również trzymać go w piwnicy. To jeden z często popełnianych błędów. W pomieszczeniu można przechowywać jedynie wyschnięte drewno. Przygotowując przestrzeń do przechowywania drewna powinniśmy także pamiętać o tym, by przeznaczyć na nie odpowiednią powierzchnię. Chodzi o to, by wystarczyło miejsca zarówno na opał do bieżącego wykorzystania, jak i na drewno, które będzie czekać na kolejny sezon.
Czytaj też: Nawet 150 tys. zł dopłat na gospodarstwo. Nowy program ARiMR
Jak sprawdzić, czy drewno jest gotowe do spalania?
Suche drewno łatwo rozpoznać. Od świeżo ściętych kłód różni się masą. Wyschnięte kawałki drewna są o połowę lżejsze. Inna jest także ich barwa. Drewno sezonowane jest ciemniejsze. Można je rozpoznać również po spękanej strukturze oraz łatwiej odpadającej korze. Gdy mokre drewno włożymy do paleniska, nie będzie się dobrze palić, będzie się z niego wydzielać dużo pary wodnej, a podczas spalania wydawać będzie gwiżdżący dźwięk.
Czytaj także: Coraz więcej kontroli nieruchomości. Kary do 10 tys. złotych