Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Newsy 27 grudnia 2023 07:00 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 27 grudnia 2023 09:04
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?
Źródło: highwaystarz - fotolia.com
Wykorzystuj - nie wyrzucaj!
Spis treści:

    Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Od wielu lat media na całym świecie donoszą o globalnym marnowaniu jedzenia i o tym, że wyrzucamy ogromne ilości żywności - tylko Polsce około 9 milionów ton rocznie. Trudno wyobrazić sobie taką ilość jedzenia, ale każdy powinien zastanowić się, czy przypadkiem nie „dołożył się” do tych statystyk. Czy nie zdarzyło się wam raz czy dwa znaleźć w lodówce zapleśniałe warzywa czy wędlinę o niekoniecznie przyjemnym zapachu? A czy w okresie poświątecznym nie wrzuciliśmy przypadkiem do kosza resztek ciasta albo sałatki.

    Zasada 4P

                Marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska. Dlatego pamiętajmy - dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych. Co trzeba zrobić? Wystarczy trzymać się zasady 4P: „Planuj, Przetwarzaj, Podziel się, Posegreguj”, czyli planuj tygodniowe menu i zakupy, rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty, podziel się żywnością, którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi lub potrzebującymi, a także oddzielaj bioodpady od innych śmieci.

    Nie marnujmy jedzenia

                Starajmy się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. Umożliwi nam to kupno tylko potrzebnych produktów. Jeżeli mimo tego ugotujemy na przykład za dużo makaronu, postarajmy się go wykorzystać, modyfikując zaplanowany wcześniej posiłek i zamiast ryżu z warzywami przygotujmy makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracajmy uwagę na to, co już mamy w lodówce - jeżeli od kilku dni zalega nam włoszczyzna, nie planujmy schabowego z kapustą, tylko przygotujmy aromatyczną zupę.

                Robiąc zakupy, kupujmy tylko produkty nam potrzebne. Nie ulegajmy wszelkim obniżkom cenowym, zwłaszcza jeśli dotyczy to rzeczy o krótkim terminie przydatności do spożycia. W trakcie zakupów zawsze sprawdzajmy datę, do której należy spożyć produkt. Jeżeli trafimy na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców, postarajmy się powstrzymać przed kupowaniem ilości, których nie damy rady szybko zjeść lub przetworzyć.

    Warto te produkty mieć w kuchni

                Są produkty, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana. Nie tylko, że „ratują nam życie”, kiedy na kolacje wpadają niespodziewani goście, ale też można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Tu warto wymienić przecier pomidorowy, stanowiący bazę do pysznego sosu, idealnie nadającego się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza, groszek czy fasolka to nieodłączne składniki wielu sałatek, a do nich możemy dodać choćby resztek sałaty, sera czy wędlin. Na kolację lub do pracy na drugie śniadanie - idealne. 

    Róbmy przetwory, zamrażajmy

                Mając własny ogródek czy działkę, w sezonie mamy nadmiar owoców i warzyw, których często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Przygotujmy więc pyszne i zdrowe przetwory, których smakiem będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. W słoikach możemy zamknąć, m.in. ogórki, pomidory, paprykę, buraki, fasolkę szparagową, jabłka, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki, dynię.

                Jeśli przygotowaliśmy za dużo jedzenia i nikt nie ma już na nie ochoty, zamroźmy je na później. Zupę jarzynową, która dziś wylądowałby w koszu, wlejmy w pudełko, zamroźmy, z chęcią zjemy ją za kilka dni. Owoce możemy pokroić na kawałki, podzielić na porcje i też zamrozić. Będą się idealnie nadawały na smoothie, koktajl lub kompot. Nie obawiajmy się mrożenia. To najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności, która pozwala zachować większość walorów odżywczych produktów. Świetnie sprawdzą się próżniowe woreczki i pudełka, które pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza, co przedłuża jej świeżość i trwałość 2-, a nawet 3-krotnie.

    Pakowanie wacuum

                Od kilku lat sama stosuję jeszcze jeden sposób na przedłużenie przydatności do spożycia różnych produktów i gotowych dań - pakowaniem vacuum. Polega ono na usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte (najczęściej poprzez zgrzanie jego krawędzi). Dzięki izolacji od powietrza produkty spożywcze nie są narażone na psucie oraz działanie szkodliwych bakterii. Można je wygodnie przechowywać w lodówce, zamrażarce i temperaturze pokojowej, a także bezpiecznie przewozić.

    Co możemy zrobić z resztek?

    • ser twarogowy - nadzienie z owocami do naleśników, ciasto do rogalików
    • czerniejące banany - ciasto bananowe, smażone banany z lodami, koktajle
    • czerstwe pieczywo - grzanki czosnkowe do zupy lub sałatek, pyszną bruschettę z pomidorami, bułkę tartą, tosty
    • ugotowane ziemniaki - kopytka, zapiekankę ziemniaczaną, ziemniaczane krokieciki, sałatki
    • ugotowany ryż, makaron lub kasza - zapiekanki, sałatki, dodatki do zup i gulaszy, farsze do papryk
    • ugotowane mięso z rosołu - farsz do klusek, pasztety, potrawki, pasty kanapkowe, gulasze, galaty
    • ugotowane warzywa - pasztety, sałatki jarzynowe, pasty kanapkowe, dodatek do zup
    • ugotowane jajka - pasty kanapkowe, sałatki, kotlety jajeczne
    • jogurt - sosy, sałatki, koktajle
    • dojrzałe owoce - dżemy, kompoty, konfitury, koktajle, marmolady, sosy owocowe do lodów lub naleśników

     

    Praktyczne wskazówki, jak ograniczyć marnowanie żywności:

    • świeże zioła pakujemy do woreczków i zamrażamy
    • zioła, które tracą świeżość posiekaj, wymieszaj z oliwą i przyprawami, przelej do foremki na kostki lodu i zamroź - używaj jako przyprawę, np. do duszonych warzyw
    • przekładaj wędliny i ser z foliowych opakowań do papieru lub plastikowego pudełka wyłożonego ręcznikiem papierowym
    • sałatę podziel na liście, dokładnie osusz, przechowuj w pojemniku wyłożonym suchym papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć
    • do słoika z resztką majonezu dodaj zioła, przyprawy, trochę wody i octu, zamieszaj energicznie i wykorzystaj jako sos do potrawy
    • nadmiar zupy lub sosu przelej do szczelnego woreczka lub pudełka i włóż do zamrażarki;
    • czerstwe wypieki odśwież, podgrzewając w piekarniku, wysuszone zmiksuj na kruszyny, dodaj rozpuszczone masło i zrób spód ciasteczkowy np. do sernika
    • zioła, szparagi czy szczypiorek przechowuj lekko zanurzone w wodzie posmaruj ser cienką warstewką masła, aby uchronić go przed wysychaniem w lodówce.

     

    Kreatywność to podstawa!

    Przepisy na potrawy ze świątecznych resztek

    Poświąteczne trufle - kliknij TUTAJ

     

    Jajeczne placuszki - kliknij TUTAJ

     

    „Rosołowa” sałatka - kliknij TUTAJ

     

    Kuleczki „po wczorajszym” obiedzie

     

    Mini zapiekanki - kliknij TUTAJ

     

    • Tagi:
    • przepisy
    • zero waste
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Czy na szopę w ogrodzie musisz mieć pozwolenie? Te przepisy trzeba znać

    3 września 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy

    27 sierpnia 2025
    KRUS

    KRUS zmienia zasady w sprawie dwóch zasiłków. Procedury będą prostsze

    23 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne

    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Przepisy

    To prawo ma dotyczyć każdego rolnika. Padły nowe daty dla małych gospodarstw

    31 lipca 2025
    Drób

    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?

    29 lipca 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
    14 września 2025
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
    14 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?
    14 września 2025
    Newsy
    Nie żyje rolnik poturbowany przez byki
    12 września 2025
    Newsy
    Śmierć pod ciągnikiem rolniczym
    12 września 2025
    Newsy
    Minister Stefan Krajewski spotkał się z protestującymi
    11 września 2025
    Newsy
    Ważne. Jest wsparcie dla rolników po klęskach suszy i powodzi. Sprawdź
    10 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności