Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
      Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te terminy mają kluczowe znaczenie, by otrzymać wypłaty z KRUS
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Najpierw były przelewy, teraz przyszedł czas rozliczeń. ARiMR przypomina: termin mija w grudniu
      Są dodatkowe środki na kredyty obrotowe dla rolników
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Newsy 27 grudnia 2023 07:00 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 27 grudnia 2023 09:04
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?
Źródło: highwaystarz - fotolia.com
Wykorzystuj - nie wyrzucaj!
Spis treści:

    Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Od wielu lat media na całym świecie donoszą o globalnym marnowaniu jedzenia i o tym, że wyrzucamy ogromne ilości żywności - tylko Polsce około 9 milionów ton rocznie. Trudno wyobrazić sobie taką ilość jedzenia, ale każdy powinien zastanowić się, czy przypadkiem nie „dołożył się” do tych statystyk. Czy nie zdarzyło się wam raz czy dwa znaleźć w lodówce zapleśniałe warzywa czy wędlinę o niekoniecznie przyjemnym zapachu? A czy w okresie poświątecznym nie wrzuciliśmy przypadkiem do kosza resztek ciasta albo sałatki.

    Zasada 4P

                Marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska. Dlatego pamiętajmy - dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych. Co trzeba zrobić? Wystarczy trzymać się zasady 4P: „Planuj, Przetwarzaj, Podziel się, Posegreguj”, czyli planuj tygodniowe menu i zakupy, rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty, podziel się żywnością, którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi lub potrzebującymi, a także oddzielaj bioodpady od innych śmieci.

    Nie marnujmy jedzenia

                Starajmy się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. Umożliwi nam to kupno tylko potrzebnych produktów. Jeżeli mimo tego ugotujemy na przykład za dużo makaronu, postarajmy się go wykorzystać, modyfikując zaplanowany wcześniej posiłek i zamiast ryżu z warzywami przygotujmy makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracajmy uwagę na to, co już mamy w lodówce - jeżeli od kilku dni zalega nam włoszczyzna, nie planujmy schabowego z kapustą, tylko przygotujmy aromatyczną zupę.

                Robiąc zakupy, kupujmy tylko produkty nam potrzebne. Nie ulegajmy wszelkim obniżkom cenowym, zwłaszcza jeśli dotyczy to rzeczy o krótkim terminie przydatności do spożycia. W trakcie zakupów zawsze sprawdzajmy datę, do której należy spożyć produkt. Jeżeli trafimy na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców, postarajmy się powstrzymać przed kupowaniem ilości, których nie damy rady szybko zjeść lub przetworzyć.

    Warto te produkty mieć w kuchni

                Są produkty, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana. Nie tylko, że „ratują nam życie”, kiedy na kolacje wpadają niespodziewani goście, ale też można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Tu warto wymienić przecier pomidorowy, stanowiący bazę do pysznego sosu, idealnie nadającego się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza, groszek czy fasolka to nieodłączne składniki wielu sałatek, a do nich możemy dodać choćby resztek sałaty, sera czy wędlin. Na kolację lub do pracy na drugie śniadanie - idealne. 

    Róbmy przetwory, zamrażajmy

                Mając własny ogródek czy działkę, w sezonie mamy nadmiar owoców i warzyw, których często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Przygotujmy więc pyszne i zdrowe przetwory, których smakiem będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. W słoikach możemy zamknąć, m.in. ogórki, pomidory, paprykę, buraki, fasolkę szparagową, jabłka, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki, dynię.

                Jeśli przygotowaliśmy za dużo jedzenia i nikt nie ma już na nie ochoty, zamroźmy je na później. Zupę jarzynową, która dziś wylądowałby w koszu, wlejmy w pudełko, zamroźmy, z chęcią zjemy ją za kilka dni. Owoce możemy pokroić na kawałki, podzielić na porcje i też zamrozić. Będą się idealnie nadawały na smoothie, koktajl lub kompot. Nie obawiajmy się mrożenia. To najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności, która pozwala zachować większość walorów odżywczych produktów. Świetnie sprawdzą się próżniowe woreczki i pudełka, które pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza, co przedłuża jej świeżość i trwałość 2-, a nawet 3-krotnie.

    Pakowanie wacuum

                Od kilku lat sama stosuję jeszcze jeden sposób na przedłużenie przydatności do spożycia różnych produktów i gotowych dań - pakowaniem vacuum. Polega ono na usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte (najczęściej poprzez zgrzanie jego krawędzi). Dzięki izolacji od powietrza produkty spożywcze nie są narażone na psucie oraz działanie szkodliwych bakterii. Można je wygodnie przechowywać w lodówce, zamrażarce i temperaturze pokojowej, a także bezpiecznie przewozić.

    Co możemy zrobić z resztek?

    • ser twarogowy - nadzienie z owocami do naleśników, ciasto do rogalików
    • czerniejące banany - ciasto bananowe, smażone banany z lodami, koktajle
    • czerstwe pieczywo - grzanki czosnkowe do zupy lub sałatek, pyszną bruschettę z pomidorami, bułkę tartą, tosty
    • ugotowane ziemniaki - kopytka, zapiekankę ziemniaczaną, ziemniaczane krokieciki, sałatki
    • ugotowany ryż, makaron lub kasza - zapiekanki, sałatki, dodatki do zup i gulaszy, farsze do papryk
    • ugotowane mięso z rosołu - farsz do klusek, pasztety, potrawki, pasty kanapkowe, gulasze, galaty
    • ugotowane warzywa - pasztety, sałatki jarzynowe, pasty kanapkowe, dodatek do zup
    • ugotowane jajka - pasty kanapkowe, sałatki, kotlety jajeczne
    • jogurt - sosy, sałatki, koktajle
    • dojrzałe owoce - dżemy, kompoty, konfitury, koktajle, marmolady, sosy owocowe do lodów lub naleśników

     

    Praktyczne wskazówki, jak ograniczyć marnowanie żywności:

    • świeże zioła pakujemy do woreczków i zamrażamy
    • zioła, które tracą świeżość posiekaj, wymieszaj z oliwą i przyprawami, przelej do foremki na kostki lodu i zamroź - używaj jako przyprawę, np. do duszonych warzyw
    • przekładaj wędliny i ser z foliowych opakowań do papieru lub plastikowego pudełka wyłożonego ręcznikiem papierowym
    • sałatę podziel na liście, dokładnie osusz, przechowuj w pojemniku wyłożonym suchym papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć
    • do słoika z resztką majonezu dodaj zioła, przyprawy, trochę wody i octu, zamieszaj energicznie i wykorzystaj jako sos do potrawy
    • nadmiar zupy lub sosu przelej do szczelnego woreczka lub pudełka i włóż do zamrażarki;
    • czerstwe wypieki odśwież, podgrzewając w piekarniku, wysuszone zmiksuj na kruszyny, dodaj rozpuszczone masło i zrób spód ciasteczkowy np. do sernika
    • zioła, szparagi czy szczypiorek przechowuj lekko zanurzone w wodzie posmaruj ser cienką warstewką masła, aby uchronić go przed wysychaniem w lodówce.

     

    Kreatywność to podstawa!

    Przepisy na potrawy ze świątecznych resztek

    Poświąteczne trufle - kliknij TUTAJ

     

    Jajeczne placuszki - kliknij TUTAJ

     

    „Rosołowa” sałatka - kliknij TUTAJ

     

    Kuleczki „po wczorajszym” obiedzie

     

    Mini zapiekanki - kliknij TUTAJ

     

    • Tagi:
    • przepisy
    • zero waste
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Inne hodowle

    Rolniczka może stracić całe stado. Wszystko z powodu decyzji urzędników

    11 grudnia 2025
    Przepisy

    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw

    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje

    7 grudnia 2025
    Przepisy

    W góry czy nad morze? Rolnicy mogą korzystać z darmowych wyjazdów

    2 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec blokad dla biogazowni? Rząd dał zielone światło dla nowego projektu zmian w OZE

    28 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać

    25 listopada 2025
    Przepisy

    Ważny obowiązek dla właścicieli budynków. Od 2026 r. wchodzą nowe przepisy

    24 listopada 2025
    Przepisy

    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?

    23 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Jeździsz ciągnikiem po drodze publicznej? Ten błąd może sporo kosztować. Kara to nawet 1.500 zł
    13 grudnia 2025
    Uprawy
    Nowa i opłacalna strategia uprawy ziemniaków. Rolnicy z Wielkopolski są z niej zadowoleni
    13 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
    13 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Miliardy dla rolników. To odpowiedź na kryzys wywołany wojnami handlowymi
    12 grudnia 2025
    Newsy
    KOWR odzyskał niemal 159 hektarów za gigantyczną kwotę. Właśnie podpisano dokumenty
    12 grudnia 2025
    Newsy
    Te kobiety napędzają przyszłość sektora spożywczego. Dołącz do nich
    12 grudnia 2025
    Newsy
    Finał afery z działką pod CPK i KOWR. Jutro nastąpi kluczowy moment
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności