Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?
Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?
Od wielu lat media na całym świecie donoszą o globalnym marnowaniu jedzenia i o tym, że wyrzucamy ogromne ilości żywności - tylko Polsce około 9 milionów ton rocznie. Trudno wyobrazić sobie taką ilość jedzenia, ale każdy powinien zastanowić się, czy przypadkiem nie „dołożył się” do tych statystyk. Czy nie zdarzyło się wam raz czy dwa znaleźć w lodówce zapleśniałe warzywa czy wędlinę o niekoniecznie przyjemnym zapachu? A czy w okresie poświątecznym nie wrzuciliśmy przypadkiem do kosza resztek ciasta albo sałatki.
Zasada 4P
Marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska. Dlatego pamiętajmy - dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych. Co trzeba zrobić? Wystarczy trzymać się zasady 4P: „Planuj, Przetwarzaj, Podziel się, Posegreguj”, czyli planuj tygodniowe menu i zakupy, rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty, podziel się żywnością, którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi lub potrzebującymi, a także oddzielaj bioodpady od innych śmieci.
Nie marnujmy jedzenia
Starajmy się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. Umożliwi nam to kupno tylko potrzebnych produktów. Jeżeli mimo tego ugotujemy na przykład za dużo makaronu, postarajmy się go wykorzystać, modyfikując zaplanowany wcześniej posiłek i zamiast ryżu z warzywami przygotujmy makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracajmy uwagę na to, co już mamy w lodówce - jeżeli od kilku dni zalega nam włoszczyzna, nie planujmy schabowego z kapustą, tylko przygotujmy aromatyczną zupę.
Robiąc zakupy, kupujmy tylko produkty nam potrzebne. Nie ulegajmy wszelkim obniżkom cenowym, zwłaszcza jeśli dotyczy to rzeczy o krótkim terminie przydatności do spożycia. W trakcie zakupów zawsze sprawdzajmy datę, do której należy spożyć produkt. Jeżeli trafimy na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców, postarajmy się powstrzymać przed kupowaniem ilości, których nie damy rady szybko zjeść lub przetworzyć.
Warto te produkty mieć w kuchni
Są produkty, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana. Nie tylko, że „ratują nam życie”, kiedy na kolacje wpadają niespodziewani goście, ale też można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Tu warto wymienić przecier pomidorowy, stanowiący bazę do pysznego sosu, idealnie nadającego się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza, groszek czy fasolka to nieodłączne składniki wielu sałatek, a do nich możemy dodać choćby resztek sałaty, sera czy wędlin. Na kolację lub do pracy na drugie śniadanie - idealne.
Róbmy przetwory, zamrażajmy
Mając własny ogródek czy działkę, w sezonie mamy nadmiar owoców i warzyw, których często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Przygotujmy więc pyszne i zdrowe przetwory, których smakiem będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. W słoikach możemy zamknąć, m.in. ogórki, pomidory, paprykę, buraki, fasolkę szparagową, jabłka, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki, dynię.
Jeśli przygotowaliśmy za dużo jedzenia i nikt nie ma już na nie ochoty, zamroźmy je na później. Zupę jarzynową, która dziś wylądowałby w koszu, wlejmy w pudełko, zamroźmy, z chęcią zjemy ją za kilka dni. Owoce możemy pokroić na kawałki, podzielić na porcje i też zamrozić. Będą się idealnie nadawały na smoothie, koktajl lub kompot. Nie obawiajmy się mrożenia. To najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności, która pozwala zachować większość walorów odżywczych produktów. Świetnie sprawdzą się próżniowe woreczki i pudełka, które pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza, co przedłuża jej świeżość i trwałość 2-, a nawet 3-krotnie.
Pakowanie wacuum
Od kilku lat sama stosuję jeszcze jeden sposób na przedłużenie przydatności do spożycia różnych produktów i gotowych dań - pakowaniem vacuum. Polega ono na usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte (najczęściej poprzez zgrzanie jego krawędzi). Dzięki izolacji od powietrza produkty spożywcze nie są narażone na psucie oraz działanie szkodliwych bakterii. Można je wygodnie przechowywać w lodówce, zamrażarce i temperaturze pokojowej, a także bezpiecznie przewozić.
Co możemy zrobić z resztek?
- ser twarogowy - nadzienie z owocami do naleśników, ciasto do rogalików
- czerniejące banany - ciasto bananowe, smażone banany z lodami, koktajle
- czerstwe pieczywo - grzanki czosnkowe do zupy lub sałatek, pyszną bruschettę z pomidorami, bułkę tartą, tosty
- ugotowane ziemniaki - kopytka, zapiekankę ziemniaczaną, ziemniaczane krokieciki, sałatki
- ugotowany ryż, makaron lub kasza - zapiekanki, sałatki, dodatki do zup i gulaszy, farsze do papryk
- ugotowane mięso z rosołu - farsz do klusek, pasztety, potrawki, pasty kanapkowe, gulasze, galaty
- ugotowane warzywa - pasztety, sałatki jarzynowe, pasty kanapkowe, dodatek do zup
- ugotowane jajka - pasty kanapkowe, sałatki, kotlety jajeczne
- jogurt - sosy, sałatki, koktajle
- dojrzałe owoce - dżemy, kompoty, konfitury, koktajle, marmolady, sosy owocowe do lodów lub naleśników
Praktyczne wskazówki, jak ograniczyć marnowanie żywności:
- świeże zioła pakujemy do woreczków i zamrażamy
- zioła, które tracą świeżość posiekaj, wymieszaj z oliwą i przyprawami, przelej do foremki na kostki lodu i zamroź - używaj jako przyprawę, np. do duszonych warzyw
- przekładaj wędliny i ser z foliowych opakowań do papieru lub plastikowego pudełka wyłożonego ręcznikiem papierowym
- sałatę podziel na liście, dokładnie osusz, przechowuj w pojemniku wyłożonym suchym papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć
- do słoika z resztką majonezu dodaj zioła, przyprawy, trochę wody i octu, zamieszaj energicznie i wykorzystaj jako sos do potrawy
- nadmiar zupy lub sosu przelej do szczelnego woreczka lub pudełka i włóż do zamrażarki;
- czerstwe wypieki odśwież, podgrzewając w piekarniku, wysuszone zmiksuj na kruszyny, dodaj rozpuszczone masło i zrób spód ciasteczkowy np. do sernika
- zioła, szparagi czy szczypiorek przechowuj lekko zanurzone w wodzie posmaruj ser cienką warstewką masła, aby uchronić go przed wysychaniem w lodówce.
Kreatywność to podstawa!
- Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Starajmy się wymyślać nowe potrawy z tego, co mamy pod ręką. W ten sposób nie tylko zminimalizujemy ilość wyrzucanego jedzenia, ale dodatkowo odkryjemy wiele ciekawych i smacznych potraw.
- Zanim wyruszysz na zakupy, sprawdź zawartość lodówki i szafek kuchennych. Może się okazać, że wiele produktów już masz.
- 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych rocznie trafia do atmosfery z powodu wyrzucania żywności na świecie.
- Najczęściej do śmietnika trafiają produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia - warzywa i owoce, wędliny, nabiał oraz pieczywo.
Przepisy na potrawy ze świątecznych resztek
Poświąteczne trufle - kliknij TUTAJ
Jajeczne placuszki - kliknij TUTAJ
„Rosołowa” sałatka - kliknij TUTAJ
Kuleczki „po wczorajszym” obiedzie
Mini zapiekanki - kliknij TUTAJ
- Tagi:
- przepisy
- zero waste