Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu

Na występowanie oprzędników w specjalnym komunikacie uczula Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy na Platformie Sygnalizacji Agrofagów.
Czym są oprzędziki?
Oprzędziki, jak tłumaczy IOR-PIB, to chrząszcze należące do rodziny ryjkowcowatych (Curculionidae), z której wywodzi się także wiele innych gatunków szkodliwych, jak np. chowacze, szarki czy opuchlaki. W naszym kraju większe znaczenie gospodarcze ma kilka gatunków oprzędzików:
- pręgowany,
- szary,
- łubinowy,
- grochowy
- i kilka innych), które zaliczane są obecnie do dwóch rodzajów: Sitona i Charagmus.
Oprzędziki - charakterystyka
Dorosłe chrząszcze oprzędzików osiągają, w zależności od gatunku, długość od 5 do 10 mm.
- Ich ciało jest wydłużone, obłe, a głowa zakończona krótkim i tępo zakończonym ryjkiem. Skierowano zwykle do przodu czułki zakończone są niewielką buławką. W ubarwieniu chrząszczy dominują różne odcienie szarości i brązu, dające znakomite maskowanie na powierzchni gleby - zaniepokojone owady zwykle spadają z roślin i nieruchomieją, stając się prawie niemożliwymi do zauważenia - opisuje IOR-PIB.
Zwraca jednocześnie uwagę na to, że larwy oprzędzików mają kształt pogrubionej litery „C”i są beznogie, jasne, z wyraźnie wyodrębnioną brązową głową.
Oprzędziki - szkodliwość
Jak tłumaczy Instytut, szkodliwe są zarówno formy dorosłe, które wygryzają na brzegach liści charakterystyczne „zatoki”, jak i larwy, żerujące na korzeniach roślin, uszkadzając m.in. brodawki korzeniowe, służące roślinom bobowatym do wiązania azotu.
- Intensywne żerowanie chrząszczy może doprowadzić do całkowitego zniszczenia siewek i młodych roślin, natomiast larwy mogą wpływać na osłabienie roślin i pogorszenie plonowania. Część oprzędzików wyraźnie preferuje określony rodzaj roślin (np. łubiny), inne mają szerokie spektrum pokarmowe obejmujące wiele gatunków bobowatych, zarówno drobno- jak i grubonasiennych - opisuje Instytut.
Podkreśla przy tym, że u większości oprzędzików zimują owady dorosłe. Po wybudzeniu z hibernacjiagrofagi te rozpoczynają żerowanie na kiełkujących roślinach, mogą nawet uszkadzać pęczniejące nasiona. Wspomniane szkodniki preferują ciepłą i suchą wiosnę, a najbardziej aktywne są we wczesnych godzinach porannych.
- W ostatnich latach mamy często do czynienia z taką właśnie wiosną. Dodatkowo zmiany klimatyczne spowodowały, że niektóre gatunki (np. o. łubinowy - Charagmus gressorius), niegdyś lokalne i nieliczne, stały się pospolite i powodują znaczne straty. Nierzadko dochodzi do sytuacji, że na plantacjach uszkodzone jest 100% roślin - uczula IOR-PIB.
- Tagi:
- oprzędziki