Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie

W polskich sadach wykryto nowego szkodnika. Chodzi o mszyce morelowe. Czym się charakteryzują i jakie zagrożenie stwarzają?
O pojawieniu się nowego szkodnika w sadach informuje Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy. Komunikat w tej sprawie opublikowano na Platformie Sygnalizacji Agrofagów.
Chodzi o mszycę morelową.
Czym jest mszyca morelowa?
Mszyca morelowa (Myzus (Nectarosiphon) to, jak tłumaczy IOR-PIB, inwazyjny w Europie gatunek troficznie związany głównie z morelą (Armeniaca SCOP. = Prunus armeniaca L.). Gatunek ten pochodzi z Dalekiego Wschodu (Japonia, Chiny, Tajwan i wschodnia Syberia), ale znany jest także z obszaru Indii.
- Jego pierwsze stwierdzenie w Europie miało miejsce we Włoszech w 2016 roku. Od tego momentu obserwuje się kolejne notowania tej mszycy w innych krajach (Węgry, Serbia, Austria, Niemcy) oraz szybką ekspansję zwłaszcza w regionach, gdzie uprawiane są morele - relacjonuje IOR-PIB.
Zwraca jednocześnie uwagę na to, że Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa już w 2019 roku w Raporcie nt. nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski z dnia 17.01.2019 informował o możliwości pojawienia się tego agrofaga w Polsce.
Kiedy mszyca morelowa pojawiła się w naszym kraju?
IOR-PIB informuje, że mszycę morelową w Polsce po raz pierwszy zaobserwowano w ubiegłym roku na kilkuletnim drzewku moreli w przydomowym ogrodzie w gminie Kórnik (powiat poznański). Jej identyfikację z kolei potwierdzono w 2025 r.
Mszyce morelowe - na czym polega ich żerowanie?
Osobniki mszycy morelowej, jak tłumaczy IOR-PIB, żerują w licznych koloniach na dolnej stronie liści moreli, powodując ich przebarwienie i zniekształcenie oraz zwijanie blaszek liściowych i tworzenie pseudogalasów. - Liście zasiedlone przez szkodnika są jaśniejsze od pozostałych, a ich nerwy bieleją. Przy większym i masowym występowaniu dochodzi do zamierania całych, młodych przyrostów drzew moreli - opisuje Instytut.
Wykazano ponadto, że mszyca ta jest wektorem wirusa ospowatości (Plum pox virus – PPV), patogenu wywołującego chorobę nazywaną ospowatością śliw lub szarką. Atakując śliwy, brzoskwinie i morele, na co szczególną uwagę zwraca Instytut, powoduje znaczne straty ekonomiczne, obniżając jakość owoców i plonowanie nawet o połowę.
Niestety, jak podkreśla IOR-PIB, niewiele wiadomo na temat biologii wspomianego gatunku. - Wczesną wiosną z zimujących na pędach moreli jaj wylęgają się założycielki (fundatrix). Morfy uskrzydlone (alatae) pojawiają się w maju. Ich liczne występowanie może sugerować migrację na żywiciela wtórnego, który do tej pory nie został jeszcze zidentyfikowany - opisuje Instytut. Zaznacza jednocześnie, że nie można też wykluczyć przechodzenia całego cyklu rozwojowego na moreli z pominięciem drugiego żywiciela.
Z czym można pomylić mszycę morelową?
Mszyca morelowa, na co uczula IOR-PIB, może być łatwo mylona z innymi gatunkami mszyc zasiedlającymi morele, szczególnie z mszycą brzoskwiniowo-ziemniaczaną (Myzus (Nectarosiphon) i mszycą śliwowo-chmielową, od których różni się szczegółami budowy ciała.
- Tagi:
- mszyca morelowa
- szkodniki
- sad