Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten system hodowli może być niebawem całkowicie zakazany. Unijne prace w toku
      Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
      Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
      Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      O te dopłaty można się jeszcze starać w ARiMR. Nawet kilkaset zł do hektara
      Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
      Zalewają gnojowicą niemieckie pola. Co to oznacza dla rolników?
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy, którzy mają powyżej 2 ha, mogą od czerwca starać się o ten status
      Hodowla świń: straty są ogromne
      Na ten nabór jest ponad 20 mln zł. Można kupić m.in. nowe maszyny rolnicze
      KOWR sprzedaje te tereny średnio za 465 tys. zł za ha. Chętnych jest dużo
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak prawidłowo suszyć zioła?
      Zbliża się termin ważnego zabiegu dla lawendy. To sposób na bujne kwitnienie
      Czy można podlewać rośliny w pełnym słońcu, czy lepiej poczekać?
      Mączniak atakuje w czerwcu i w lipcu. Trzy najlepsze opryski przeciw chorobie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło i mleko
  • Kiedy wzrosną ceny mleka? Ekspert ujawnia

Kiedy wzrosną ceny mleka? Ekspert ujawnia

Hodowla - Bydło i mleko 24 czerwca 2025 06:45 Romana Antczak
O aktualnej sytuacji na rynku mleka, o cenach bydła i zagrożeniu chorobami mówi Martin Ziaja - hodowca bydła i specjalista w jednym.
O aktualnej sytuacji na rynku mleka, o cenach bydła i zagrożeniu chorobami mówi Martin Ziaja - hodowca bydła i specjalista w jednym.
Źródło: Canva
- Spodziewali się wszyscy, przede wszystkim analitycy, że będzie niekończąca się hossa w 2025 roku. Ja jednak byłem trochę bardziej ostrożny – mówi Martin Ziaja z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Spis treści:

    O aktualnej sytuacji na rynku mleka, o cenach i chorobach bydła, rozmawiliśmy z Martinem Ziają z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka podczas tegorocznej Opolagry.

    Jak pan ocenia aktualną sytuację jeżeli chodzi o rynek mleka?

    - Spodziewali się wszyscy, przede wszystkim analitycy, że będzie niekończąca się hossa w 2025 roku. Ja jednak byłem trochę bardziej ostrożny, nie boję się jakiegoś załamania rynku chwilowo. Ale jednak spodziewam się dość solidnego wypłaszczenia. I tak się też stało w ostatnim miesiącu - wiele mleczarń nieco obniżyło cenę. Ma to związek z wieloma sprawami: to jest wojna celna między Chinami a Stanami Zjednoczonymi, jednak ta ciągła nadpodaż tego naszego produktu i trzeba zwrócić na to uwagę, że Polska od momentu wstąpienia do Unii Europejskiej ciągle jest na kursie wzrostu produkcji, i to rok w rok jest to średnio 2%. Wchodząc do Unii produkowaliśmy 8,5 miliarda litrów mleka. Dzisiaj produkujemy ponad 13 miliardów mleka w skali roku i przesunęliśmy z miejsca piątego na miejsce trzecie w skali Unii Europejskiej. Tu wielki ukłon w stronę naszych konsumentów, bo jednak spożycie mleka ze 174 wchodząc do Unii Europejskiej dzisiaj ono oscyluje w granicach 250 kilogramów na jednego mieszkańca Dzięki temu możemy więcej produkować. I tak mamy nadwyżkę bardzo dużą, bo samowystarczalność w mleku to jest rzędu 126%. My musimy rocznie 3 miliardy litrów mleka pod różnymi postaciami gotowych produktów, pół produktów sprzedawać za granicę, wyeksportować, po to byśmy mogli produkować. Jedna rzecz mnie troszeczkę niepokoi. Z jednej strony z dumą patrzymy na to, jak w Polsce powstaje bardzo dużo nowoczesnych dużych obór i właśnie w tych dużych oborach tam jest ten wzrost produkcji i przede wszystkim wzrost wydajności i ostatnio zauważam pewną sytuację, że postęp produkcyjny w tych dużych gospodarstwach jest o wiele szybszy aniżeli tempo likwidacji małych stad, z jednej strony tutaj zwłaszcza inna organizacja Izba Rolnicza ubolewa nad tym, że nikt nie chce na ojcowiźnie zostać, tylko pytanie też, czy jest taka potrzeba żeby ktoś, kto ma 10-15 krów na siłę to dalej kontynuował, czy nie lepiej tym młodym ludziom znaleźć inny sposób na życie, bardziej wartościowy, gdzie mogą więcej zarobić, a jednak produkcja mleka koncentruje się w dużych gospodarstwach. Cieszę się bardzo, że nasza branża w rolnictwie, czyli produkcja mleka, jest jedną z czołowych, która bardzo dynamicznie się rozwija, poniekąd dzięki temu, że jednak 70% przetwórstwa jest w naszych rękach.

    Patrząc na rynek w najbliższym czasie - wypłaszczenie. Jednak mam nadzieję i spodziewam się, że jesienią znowu koniunktura się zdecydowanie poprawi, ze względu na koniunkturę na całym świecie. Społeczeństwo ogólnie światowe jest coraz to bardziej zamożne i stać ich na kupowanie przetworzonych produktów jakimi są najczęściej sery, które nie są najtańszym produktem spożywczym, dlatego musi być społeczeństwo, które na to stać i to się w Polsce w ostatnich latach stało, ale i na całym świecie widać zapotrzebowanie na białko zwierzęce w postaci nabiału - ono rośnie, a produkcja mleka na świecie w skali światowej, tak szybko nie rośnie. My mamy to szczęście, że tą lukę wypełniamy i mam nadzieję, że jesień będzie znowu do nas należała, czyli ten postęp cenowy będzie pozytywny.

    Czy jest jeszcze miejsce dla małych gospodarstw mlecznych, do 20 krów mlecznych stada produkcyjnego, uwzględniając preferencje konsumentów, którzy jednak niekoniecznie chcą spożywać więcej nabiału?

    - Oczywiście że jest miejsce dla małych gospodarstw, ale jest to temat niszowy. Zwłaszcza w regionach takich typowo turystycznych. W Polsce możemy mówić o Mazurach, o Wybrzeżu, możemy mówić o Podkarpaciu. To są miejsca, gdzie jeżeli mamy zaledwie 15 krów, można to mleko samemu przerabiać w połączeniu z agroturyzmem, sery sprzedawać takie, których duża przetwórnia nie jest w stanie zrobić. Jest to pewna nisza, ale mając 10 krów i sprzedawać czysty surowiec do mleczarni, ta rentowność, nawet jeżeli ona zostanie zachowana, to skala produkcji jest zbyt mała, by zarobić to samo, ile dzisiejsza minimalna krajowa wynosi. Ja to kiedyś obliczałem - wchodząc do Unii Europejskiej, by na krowach zarabiać to samo, co pani w Biedronce na kasie, to wystarczyło wtedy mieć 10 krów i wtedy się tyle samo zarabiało netto. Dzisiaj by zarobić to samo, co pani w Biedronce na kasie przykładowo, to trzeba już mieć 30 krów netto. Oczywiście ktoś powie, jak to, ale przecież tam są ludzie, którzy mają 15 krów i też z tego żyją. Tak, żyją, ale nie jest to już proces rozwojowy, wtedy konsumujemy amortyzację, pewnych kosztów nie mamy, bo one zostały już przez przodków, przez rodziców wykonane, wybudował tą oborę, to ją mam, nie mam kosztów już odtwarzania obory Używam jeszcze stary sprzęt i to wszystko konsumujemy, ale jeżeli tego gospodarstwo miałoby normalnie prosperować, więc trzeba by było robić odpis amortyzacyjny, odkładać na inwestycje, wtedy 10 krów nie wystarcza. Dzisiaj porównywalna opłacalność to jest gdzieś granica 30 krów, to jest mniej więcej tyle, jakbym chodził do pracy, tak kolokwialnie to tłumacząc.

    Czytaj też:
    Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?

    Ceny bydła w tej chwili szybują, dochodzą do rekordowych poziomów. Jak pan ocenia tę sytuację i gdzie jest granica?

    - Jako hodowca bydła tylko może mnie to cieszyć, bo też jakieś zwierzęta sprzedaję. Wprawdzie na gospodarstwie hodowlanym zajmującym się produkcją mleka  to są najczęściej stare krowy i cielaki, a byczki są sprzedawane. Oczywiście cieszy mnie to, ale zauważyłem jedną rzecz, że to jest taka wskazówka, że nie bójmy się aż tak zielonego ładu, bo paradoksalnie im bardziej coś krytykujemy, im bardziej nawołujemy do ograniczenia, tym rentowność tego rośnie. Najbardziej w tej chwili w rolnictwie krytykowana jest hodowla bydła, że bydło powoduje największe ilości metanu i tak dalej. I im większa krytyka jest, im więcej mówi się, żeby to ograniczyć, tym rentowność rośnie. To jest taki paradoks. A gdzie jest granica? Ja uważam, że ceny, to jest zawsze kwestia podaży, popytu. Bo ktoś mówi, koszty wzrosną, to cena wzrośnie. Niekoniecznie. Na przykład mogą wzrosnąć koszty produkcji mleka, więc podniosą się ceny, ale nie będzie nabywcy, to nic co nie da, że cena będzie dobra. A w tej chwili w bydle możemy się tylko cieszyć, że popyt jest tak ogromny na wołowinę, pomimo tak wielkiej krytyki mięsa wołowego, że nie nadążamy z produkcją. Polska jest w tej chwili jednym z czołowych eksporterów wołowiny co powoduje, że jednocześnie jesteśmy importerami cielaków do opasu. Ostatnio były duże kontrowersje i dyskusja na ten temat, bo importujemy z południa, a tam wybuchła pryszczyca i apelowaliśmy by powstrzymać ten import, bo wraz tym importem cielaków rosło zagrożenie. Czy ceny jeszcze będą rosły? Dopóki nie natrafimy na opór społeczeństwa, na opór klienteli, to będą rosły. Jeżeli klient powie „dam, bo potrzebuję, bo chcę, jestem skłonny zapłacić”, to zapłaci. A widać, że klient jest w stanie zapłacić.

    Zagrożenie pryszczycą. Jak pan ocenia jako hodowca prewencję państwa w tej kwestii?

    - Pryszczyca. Na szczęście na chwilę obecną temat jakby ucichł. Miejmy nadzieję, że nie tylko ucichł, że nie ma pryszczycy. Problem polega na tym, że mamy kraje na świecie, gdzie pryszczyca jest non stop. Są to kraje azjatyckie, to są kraje afrykańskie. Tego tam nikt z urzędu nie zwalcza, tak jak my to w Europie robimy. I to jest ciągle ryzyko, że stamtąd zostanie ona zawleczona tu do Europy. Więc o jakimś takim trwałym spokoju nie można nigdy mówić, tym bardziej że ruch turystyczny ludzi, jeżdżących do Azji, na południe do Afryki jest duży, a choroba się bardzo łatwo przenosi. Na chwilę obecną ostatnie ognisko wykryte w Słowacji już jest ponad dwa miesiące temu i uważamy, że pryszczycy na dzień dzisiejszy nie ma. Co nie znaczy, że możemy to lekceważyć, bo widzimy jak łatwo w dzisiejszych czasach o tę chorobę.

    Czy choroba niebieskiego języka jest poważnym zagrożeniem dla polskich hodowców?

    - Bardzo poważnym zagrożeniem jest niebieski język. Widzimy w ostatnich latach, że w tych krajach gdzie początkowo były 2-3 ogniska, pojawił się ciepły okres - lato -  i momentalnie z 3 ognisk było 1000-2000-9000 ognisk i nie wierzę w to, że w Polsce się to opanuje, to będzie postępowało. Jednym z rozwiązań jest szczepienie, ale szczepienie teraz, zanim niebieski język wystąpi. Przyznam się, że jestem królikiem doświadczalnym, chyba jestem pierwszym gospodarzem, który całe stado zaszczepił. Zobaczymy jaka będzie skuteczność szczepionki, ale też bym polecał w miarę możliwości szczepić, dopóki jeszcze choroba wystąpiła, bo szczepimy zwierzęta zdrowe, a nie chore. Także prewencja, jeszcze raz prewencja. Stada są coraz większe i będziemy niestety musieli prawdopodobnie hodowlę bydła tak samo traktować, jak hodowlę trzody, że fermy nie będą ogólnie dostępne dla wszystkich, ale będą musiały być dla osób postronnych zamknięte.

    Zobacz aktualne ceny bydła w skupach

    • Tagi:
    • pryszczyca
    • ceny bydła
    • mleko
    • rynek mleka
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?

    18 czerwca 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek bydła. Od jutra zmiany

    9 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy

    5 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?

    31 maja 2025
    Bydło i mleko

    Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?

    29 maja 2025
    Bydło i mleko

    Rolnicy apelują o rezygnację z kontroli dobrostanowych w gospodarstwach

    29 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]

    28 maja 2025
    Hodowla

    Zagrożenie pryszczycą. Szykują się zmiany? Ministerstwo wydało komunikat

    27 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Te ograniczenia prowadzą do poważnych strat u producentów świń. Jest rozwiązanie
    24 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Kiedy wzrosną ceny mleka? Ekspert ujawnia
    24 czerwca 2025
    Hodowla
    Unia szykuje nowe przepisy o transporcie zwierząt. Nie brakuje kontrowersji
    24 czerwca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Te ograniczenia prowadzą do poważnych strat u producentów świń. Jest rozwiązanie
    24 czerwca 2025
    Hodowla
    Unia szykuje nowe przepisy o transporcie zwierząt. Nie brakuje kontrowersji
    24 czerwca 2025
    Hodowla
    Ten system hodowli może być niebawem całkowicie zakazany. Unijne prace w toku
    23 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
    22 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
    22 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy