Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

Hodowla - Bydło i mleko 25 października 2024 15:01 Joanna Kotowska Aktualizacja: 25 października 2024 15:14
Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?
Źródło: D. Jańczak
Wyobraźmy sobie, ile więcej energii, białka i składników mineralnych potrzebuje krowa dająca 70 litrów mleka dziennie od stojącej obok „koleżanki” dającej 30 lub 40 litrów mleka.
Spis treści:

    Nie bez powodu mówi się, że „krowa doi pyskiem” - zaspokojenie potrzeb żywieniowych bydła mlecznego jest kluczowym czynnikiem, mającym decydujący wpływ na zdrowie zwierząt, ich wydajność, a co za tym idzie - wynik finansowy hodowcy. Problem polega na tym, że nawet w najbardziej wyrównanym pod względem wydajności mlecznej stadzie istnieją grupy zwierząt o zupełnie różnym zapotrzebowaniu na składniki żywieniowe. Jak zatem stworzyć grupy żywieniowe, czy są one koniecznością i remedium na wszelkie problemy związane z prawidłowym żywieniem?

    Właściciele stad bydła mlecznego prowadzą tak naprawdę produkcję ukierunkowaną na dwa podstawowe cele – uzyskanie jak największej ilości mleka dobrej jakości oraz pozyskanie wartościowego materiału hodowlanego. Obydwa cele wzajemnie się zazębiają, nie da się bowiem osiągnąć satysfakcjonującej ilościowo i jakościowo wydajności mlecznej bez odpowiedniej genetyki. Najtańszym i najbezpieczniejszym sposobem pozyskania wysokowydajnego nowego pokolenia jest natomiast prawidłowy odchów cieląt we własnym stadzie. Jednak właściwa realizacja obu celów sprawia, że w naszej oborze posiadamy zwierzęta o bardzo zróżnicowanych wymaganiach żywieniowych. 

    Wyzwania - grupy żywieniowe

    Gdybyśmy chcieli precyzyjnie zaspokoić takie wymagania, to musielibyśmy stworzyć 10 grup żywieniowych:
        • Cielęta
        • Jałówki
        • Pierwiastki
        •  krowy po wycieleniu
        • krowy w I fazie laktacji
        • krowy w II fazie laktacji
        • krowy w III fazie laktacji
        • krowy zasuszone
        • krowy w okresie okołoporodowym

    Tak naprawdę każda z tych grup ma specyficzne zapotrzebowanie nie tylko na podstawowe składniki pokarmowe, ale też często zupełnie inne wymagania, jeśli chodzi o  witaminy i minerały. Oczywiście nikt nie jest w stanie stworzyć 10 odrębnych grup żywieniowych, logistycznie jest to niewykonalne. Sporządzanie tylu mieszanek paszowych nie jest realnym rozwiązaniem nawet dla dużych stad, a tym bardziej dla przeciętnego polskiego stada bydła mlecznego (poniżej 100 sztuk). 
    Dodatkowym wyzwaniem może być pastwiskowanie - przy wypasaniu zwierząt często hodowca nie ma możliwości rozdzielenia nawet kilku grup żywieniowych, zwierzęta wypasają się razem, a samo odpowiednie zarządzanie pastwiskiem jest nie lada wyzwaniem.

    Również posiadanie jednostek wybitnych pod względem wydajności mlecznej jest problematyczne z żywieniowego punktu widzenia. Rekordzistki wyglądają bowiem pięknie w statystykach, ale jest niezwykle trudno zaspokoić potrzeby takiego zwierzęcia w szczycie laktacji, wyobraźmy sobie, ile więcej energii, białka i składników mineralnych potrzebuje krowa dająca 70 litrów mleka dziennie od stojącej obok „koleżanki” dającej 30 lub 40 litrów mleka. Naszym celem jest przecież utrzymanie zdrowych, wydajnych i długowiecznych krów, od których uzyskamy również zdrowe potomstwo. To jest właśnie miarą sukcesu, a nie posiadanie rekordzistek, których pierwsza laktacja bywa jedyną, a uzyskanie od nich cieląt graniczy z cudem. Dlatego tak istotne jest posiadanie stada wyrównanego pod względem możliwości produkcyjnych, bo wtedy dużo łatwiej jest zadbać o odpowiednie żywienie zwierząt.

    Co jest naszym celem w żywieniu bydła w grupach?

    Z żywieniowego punktu widzenia musimy zadbać o trzy podstawowe elementy – zaspokojenie zapotrzebowania zwierzęcia na składniki pokarmowe, zapewnienie odpowiedniego spożycia suchej masy i utrzymanie odpowiedniej struktury paszy (co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie żwacza). Dzięki takiemu podejściu zwierzęta będą mogły wykorzystać swój potencjał genetyczny, zachować dobrą zdrowotność, odpowiednią kondycję i wykazywać satysfakcjonujące parametry rozrodu. Dzisiaj, żeby zaspokoić potrzeby pokarmowe zwierząt, najczęściej stosuje się TMR (nie tylko w systemach zamkniętych, ale również jako uzupełnienie pastwiska). Jednak w tym wypadku niezbędne jest stworzenie grup żywieniowych. Jest to niezwykle istotne ze względu na fizjologię poszczególnych grup zwierząt. Oczywiście im większe stado, tym łatwiej to zorganizować- jeden paszowóz i tak nie starczy dla wszystkich. Idealnym rozwiązaniem byłoby stworzenie pięciu grup żywieniowych - pierwiastki, krowy zasuszone, w okresie okołowycielenowym, krowy w I fazie laktacji i krowy w II fazie laktacji( dodatkowo można by było stworzyć grupę dla zwierząt o małej produkcji i zbyt dobrej kondycji) ale…im więcej grup, tym więcej pracy i większe ryzyko popełnienia błędów. Optymalne wydaje się stworzenie trzech podstawowych grup – krowy zasuszone, w okresie okołowycieleniowym i krowy w laktacji. W stadzie o wyrównanej genetyce powinno się to sprawdzić. Przy małych stadach o niezbyt wysokiej wydajności nie ma potrzeby tworzenia większej liczby grup laktacyjnych. Jeśli jednak posiadamy zwierzęta wysokowydajne, warto wydzielić grupę żywieniową dla mlecznic z większym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze.

    Czy grupy są niezbędne?

    Jednak tworzenie grup żywieniowych nie zawsze jest niezbędne do zapewnienia zwierzętom dobrostanu, a hodowcy zysku. Istnieje inne rozwiązanie- zastosowanie systemu PMR, czyli podawanie jednego TMR dla wszystkich krów uzupełnianego indywidualne zbilansowaną mieszanką treściwą. Taki system sprawdzi się idealnie w sytuacji, gdy stado jest niewielkie, utrzymywane w systemie uwiązowym, a właściciel zna każdą krowę z imienia, zna jej wydajność i możliwości. Rolnik może na bieżąco obserwować kondycję zwierzęcia i indywidualnie podawać dodatkowe składniki pokarmowe. Jednak takie rozwiązanie stosują również z powodzeniem właściciele dużych stad. Wtedy niezbędne jest wsparcie nowoczesnych technologii. Transpondery, stacje paszowe i roboty udojowe mogą zwolnić hodowcę z konieczności wydzielania wielu grup żywieniowych. Takie indywidualne podejście do każdego zwierzęcia jest oczywiście pracochłonne lub wymagające sporych nakładów, ale zdecydowanie umożliwia zaspokojenie konkretnych potrzeb konkretnego zwierzęcia, co przekłada się na optymalne wykorzystanie potencjału genetycznego i osiągnięcie wysokiej wydajności, przy jednoczesnym zachowaniu pozostałych paramentów produkcyjnych na jak najwyższym poziomie. 

    Oczywiście nawet najlepiej zbilansowana dawka nie spełni swojej roli, jeśli nie zadbamy prawidłowo o istotne czynniki tj.:
        • prawidłowa struktura paszy- odpowiednie rozdrobnienie i wymieszanie składników
        • odpowiednia jakość komponentów paszowych, bez składników spleśniałych czy nadpsutych
        • właściwa higiena żłobów i stołów paszowych
        • zapewnienie zwierzętom odpowiedniego dostępu do paszy
        • dodatki paszowe wysokiej jakości
        • stały dostęp do świeżej wody- szczególnie krowy w okresie laktacji.
    O naszym sukcesie jako hodowcy nie decyduje bowiem ilość grup żywieniowych, ale właściwe, pełne i optymalne zaspokojenie potrzeb posiadanych zwierząt. Im skuteczniej to zrobimy, tym lepsze parametry wydajnościowe i zdrowotne osiągnie stado, a to powinno w prosty sposób przełożyć się na wynik finansowy.

    Czytaj także: Jak uzyskać dobry materiał hodowlany do remontu stada?

    • Tagi:
    • bydło mleczne
    • grupy żywieniowe
    Joanna Kotowska
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wypas krów na pastwisku. Wszystko, co musisz wiedzieć 

    25 grudnia 2023
    Bydło i mleko

    2.600 ha, 1.400 krów i 250 koni - poznajcie Stadninę Koni Nowe Jankowice 

    25 grudnia 2023
    Newsy

    Rani - najmniejsza krowa świata. Miała 50 cm, ważyła 26 kg [VIDEO]

    22 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
    21 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
    21 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
    21 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy