Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • ASF. 11 ognisk w 2019 roku. Jak możemy wnieść wirusa do chlewni latem?

ASF. 11 ognisk w 2019 roku. Jak możemy wnieść wirusa do chlewni latem?

Hodowla - Trzoda chlewna 4 lipca 2019 13:18 Dorota Jańczak Aktualizacja: 5 lipca 2019 09:29
ASF. 11 ognisk w 2019 roku. Jak możemy wnieść wirusa do chlewni latem?
Źródło: fotolia.com
Kolejne doniesienia o ogniskach ASF. Czy rolnicy tracą czujność?!
Spis treści:

    Kolejne doniesienia o ogniskach ASF. Czy rolnicy tracą czujność?! 

    11 ognisk u świń i 1300 przypadków ASF u dzików wykryto w samym 2019 roku. Hodowcy już zdążyli „przyzwyczaić się” do ogarniającej Polskę choroby. Nasz kraj z wirusem boryka się od 2014 roku i końca tej walki nie widać.
     

    Wirus ASF wdarł się do chlewni na 8 tys. sztuk świń!

    ASF objawia się od tamtego czasu falami. Gdy wydaje się już, że powoli jest wygaszany, pojawiają się na nowo niepokojące sygnały o kolejnych zakażonych stadach trzody chlewnej i znalezionych setkach chorych dzików. Ogromnym szokiem była informacja podana pod koniec maja o przedostaniu się wirusa afrykańskiego pomoru świń do chlewni na 8 tysięcy sztuk. Wszystkie zwierzęta musiały zostać ubite. Wiadomość o chorobie w tak dużej chlewni (największej w Polsce, gdzie wdarł się wirus w ciągu 5 lat) zmroziła krew w żyłach. Gospodarstwo położone w gminie Orla (powiat Bielsk Podlaski, woj. podlaskie) dotknięte ASF-em było nowoczesne. A przy tak dużym stadzie nikt nie pozwoliłby sobie na jakiekolwiek błędy związane z ochroną chlewni. A jednak tamtejsze świnie zostały zakażone. Teraz trwa śledztwo, które ma odpowiedzieć na pytanie, co było przyczyną przedostania się wirusa afrykańskiego pomoru świń do chlewni w gminie Orla. Kolejne ogniska ujawniono w woj. warmińsko-mazurskim, chociażby w gminie Bartoszyce, w okolicy której miały chodzić zakażone dziki. To właśnie one są głównym rezerwuarem wirusa ASF w środowisku naturalnym. 

    Człowiek odpowiada za przeniesienie wirusa ASF do chlewni

    Ale, jak przekonuje prof. Zygmunt Pejsak - autorytet w dziedzinie weterynarii, to człowiek w wielu przypadkach odpowiada za przeniesienie choroby do stada świń. Należy więc robić wszystko, by do tego nie doprowadzić. W jaki sposób? Stosując zasady bioasekuracji nieustannie, skrupulatnie i przez 365 dni w roku. Nie można bowiem ani na chwilę stracić czujności.

    - Częstym błędem popełnianym przez rolników jest brak rutyny. A powtarzanie tych samych czynności związanych z myciem i dezynfekcją jest konieczne. Bioasekuracja to głównie czynności organizacyjne, ich zaplanowanie, a następnie rygorystyczne i regularne przestrzeganie. Jakiekolwiek ustępstwo może mieć bardzo negatywne skutki - wyjaśnia Urszula Teter z firmy Cid-Lines, która oferuje rolnikom środki do higieny i dezynfekcji.

    Rutyna, rutyna i jeszcze raz rutyna - najważniejsze w bioasekuracji

    Rolnik ani razu nie może się zapomnieć i wejść do chlewni bez uprzedniego umycia i dezynfekcji rąk czy butów. Musi bezwzględnie pamiętać o tym, by zmieniać odzież wierzchnią. Nie może sobie pozwolić na to, by na teren jego gospodarstwa przyjechał transport bez uprzedniej dezynfekcji. Specjaliści przestrzegają, by wszystkie czynności związane z bioasekuracją, a więc porządne wymycie, a potem dezynfekcja, powinny być stosowane codziennie. Jeśli właściciele gospodarstw zatrudniają pracowników, powinni szkolić ich, uświadamiać i tłumaczyć, że nawet najmniejsza nieuwaga może doprowadzić do tragedii.

    - Powiedzmy, że hodowca dezynfekował ręce tysiąc razy, a za tym tysiąc pierwszym już tego nie zrobi, bo stwierdzi, że wchodzi tylko na chwilkę do chlewni. Nie może tak postępować. Musi być świadom zagrożenia. Apeluję: rutyna, rutyna i jeszcze raz rutyna - mówi Urszula Teter. 

    ASF - złote zasady bioasekuracji:

    • nie należy wypuszczać zwierząt domowych (psy, koty) poza teren gospodarstwa -zwierzęta te mogą w sposób bierny przenieść chorobę na teren gospodarstwa,
    •  należy wyłożyć obowiązujące maty dezynfekcyjne,
    • nie należy wpuszczać osób postronnych do pomieszczeń  ze świniami,
    • maszyny i sprzęt rolniczy, po powrocie z pola, powinny być  w staranny sposób poddane myciu i dezynfekcji,
    • powinno się używać oddzielną odzież ochronną w pomieszczeniach ze świniami wraz z zachowaniem zasad higieny osobistej,
    •  powinno się stosować codzienną kontroli stanu zdrowia świń oraz zgłaszać wszelkie przypadki zachorowań i padnięć do powiatowego lekarza weterynarii.

    Czytaj także: Ceny żywca wieprzowego o 23% wyższe!

    Nigdy nie ma pewności, że dany region jest całkowicie wolny od ASF!

    Zdarzają się sytuacje, w których rolnicy z terenów, które zostały uwolnione od ASF tracą czujność. Twierdzą, że skoro ASF-u w ich gminach już nie ma, mogą troszkę poluzować. Niestety, takie podejście może obrócić się przeciwko nim. Zwłaszcza teraz, w dobie wzmożonych prac polowych. Nawet jeśli w ostatnim czasie nie pojawiały się żadne sygnały o ASF na danym terenie, to nie ma pewności, że całkowicie on zniknął. Wirus może być uśpiony w szczątkach padłych dzików znajdujących się w lasach czy na polach. Bo przecież wiemy, że nie wszystkie chore dziki są ujawniane i utylizowane. ASF w padlinie może utrzymywać się przez kilka miesięcy. Kontakt z zakażonym truchłem to tylko krok od wniesienia choroby na przykład w słomie do chlewni.

    Według Michała Behnke-Chmielewskiego, specjalisty ds. Szkoleń i Rozwoju firmy Agro-Trade o bioasekuracji należy myśleć już na etapie planowania i projektowania produkcji.

    - Kluczową rolę odgrywa m.in. prawidłowe rozmieszczenie budynków inwentarskich, odpowiednie ogrodzenie hodowli oraz zabezpieczenie przed dostępem zwierząt gospodarskich (psy, koty) oraz dzikich zwierząt (lisy, ptaki) - tłumaczy Michał Behnke-Chmielewski. Ważne jest także odpowiednie zaplanowanie silosów na paszę oraz miejsca na ściółkę w bezpośrednim sąsiedztwie, a także infrastruktury dla transportu (maty dezynfekcyjne, niecki dezynfekcyjne), ciągów komunikacyjnych dla ludzi i zatrudnienia. - Warto także przemyśleć stworzenie procedur postępowania w określonych okolicznościach - dodaje Michała Behnke-Chmielewski, specjalista z Agro-Trade.

    Czytaj także: Jak i czym czyścić systemy pojenia dla zwierząt?

    Bioasekuracja w chlewni: mycie, a potem dezynfekcja

    Zarówno lekarze weterynarii, jak i specjaliści ds. higieny powtarzają jak mantrę: mycie i dezynfekcja to jedne z najważniejszych czynników, które bezpośrednio wpływają na jakość i higienę hodowli.

    - Przeprowadzając procedury należy pamiętać, aby używać preparatów prawidłowo dobranych do mycia i odpowiednio zarejestrowanych środków do dezynfekcji. Wszystkie preparaty dezynfekcyjne, które stosujemy, w celu ochrony przed ASF powinny być zarejestrowane w Urzędzie Rejestracji Wyrobów Medycznych, Produktów Leczniczych i Produktów Biobójczych, do weterynarii (PT3). Wskazane jest, aby dany preparat posiadał również badania i rejestrację na wirusa ASF. Aktualnie na rynku znajdują się tylko dwa takie preparaty - mówi Michał Behnke-Chmielewski.

    Dezynfekcja: oprysk a potem zamgławianie

    Jego zdaniem warto przeprowadzać dezynfekcję dwufazową. - Polega ona na tym, że po procedurze dezynfekcji przez oprysk stosuje się również dezynfekcję przez zamgławianie - stwierdza i dodaje, że zalety tego rodzaju zabiegu są wymierne. Zapewnia on wyższą skuteczność, precyzyjne dotarcie do trudno dostępnych miejsc, dokładniejsze pokrycie powierzchni środkiem dezynfekcyjnym, wydłużonym czasem kontaktu preparatu z dezynfekowanymi powierzchniami, a także dezynfekcję powietrza.

    - Dodatkową korzyścią z posiadania zamgławiacza jest możliwość użycia go do zabiegów dezynsekcji - wyjaśnia Michał Behnke-Chmielewski.

    Pamiętając o myciu i dezynfekcji nie możemy zapominać o zabiegach w systemach pojenia. - To bardzo istotny czynnik. Dobra jakość wody ma bowiem korzystny wpływ na dobrostan zwierząt - tłumaczy specjalista z Agro-Trade.

    Bioasekuracja: dezynsekcja, deratyzacja, higiena sprzętu i narzędzi

    Dla utrzymania higieny warto także przeprowadzać dezynsekcję, deratyzację oraz mieć na uwadze higienę sprzętu oraz narzędzi. - W przypadku tak groźnego wirusa, jakim jest wirus ASF, należy również zwracać szczególną uwagę na jakość paszy oraz ściółki. Pasza powinna być ze sprawdzonego źródła, prawidłowo przechowywana i transportowana w odpowiednich warunkach - mówi Michał Behnke-Chmielewski i dodaje, że dodatkowo silosy paszowe na terenie naszego gospodarstwa powinny być regularnie myte, dezynfekowane oraz zabezpieczone przed dostępem zwierząt gospodarskich, zwierząt wolnożyjących oraz gryzoni i insektów. - Te same procedury dotyczą ściółki. W przypadku zagrożenia wirusem ASF nie zalecane jest stosowanie ściółki świeżej i zielonej słomy - przypomina specjalista.


    ASF. Hodowcy bądźcie czujni latem!

    W związku z trwającym okresem wzmożonych prac polowych  oraz przemieszczaniem się  ludności i sprzętu rolniczego, inspekcja weterynarii zwraca uwagę na podstawowe zasady  postępowania  mające na celu zabezpieczenie gospodarstw przed wprowadzeniem wirusa ASF, a w szczególności:

    •  przestrzeganie obowiązującego zakazu karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącym z obszaru, na którym przebywają lub mogą przebywać dziki. Wprowadzenie na teren gospodarstwa utrzymującego świnie zielonki, siana, słomy lub innych rzeczy z terenu na którym  bytują dziki, stwarza poważne niebezpieczeństwo wprowadzenia choroby;
    • utrzymywanie świń  w oddzielnych zamkniętych pomieszczeniach,
    • zabezpieczenie terenu gospodarstwa i pomieszczeń w których utrzymywane są świnie przed dostępem dzików.

    Czytaj także: Dopłaty do krów i świń. Nawet 612 zł do lochy!

    • Tagi:
    • ogniska
    • świnie
    • cid lines
    • asf
    • dezynfekcja
    • chlewnie
    • agro-trade
    • przypadki
    • bioasekuracja
    • chlewnia
    • zasady
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie

    11 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Cło importowe na duńskiego warchlaka. Co o pomyśle sądzi minister rolnictwa?

    3 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Polska wolna od pryszczycy, HPAI pod kontrolą: nowe przepisy dla hodowców drobiu

    29 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Drób

    Ptasia grypa. Producenci drobiu będą ponosić koszty utylizacji zwierząt?

    17 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy