Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
      Kluczowa informacja w sprawie ceł. To będzie wpływać na ceny tuczników.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
      Poznańska Hodowla Roślin świętowała - 100-lecie firmy i Dzień Pola [ZDJĘCIA]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
      Ostatni dzwonek na złożenie tego wniosku. ARiMR przypomina
      Nowe cła na rosyjskie i białoruskie produkty rolne oraz nawozy
      Wiadomo już, o ile może wzrosnąć składka zdrowotna dla rolników w roku 2026
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
      Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze
      “Azjatycka lawenda”. Lubi półcień i kwitnie aż do września
      Wygląda jak chmary motyli. Będzie ozdobą ogrodu przez kilka miesięcy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Choroby i szkodniki
  • Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek

Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek

Uprawy - Choroby i szkodniki June 3, 2025, 3:12 p.m. Oprac. Marianna Kula Aktualizacja: June 3, 2025, 3:25 p.m.
Nowe groźne choroby truskawek
Nowe groźne choroby truskawek
Źródło: Fotolia.com
Pojawiło nowe zagrożenie w uprawie truskawki. Chodzi o grzyby rodzaju Neopestalotiopsis. Ostrzega przed nimi Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy.
Spis treści:

    IOR-PIB opublikował w tej sprawie specjalny komunikat na Platformie Sygnalizacji Agrofagów. 

    Wywołała epidemię na plantacjach truskawek

    W 2018 r. potwierdzono obecność w Polsce Neopestalotiopsis clavispora (synonimy Pestalotiopsis clavispora i Pestalotia clavispora). W zeszłym roku natomiast został zidentyfikowany w kilkunastu próbkach chorych roślin na terenie całego kraju, co - jak podkreśla IOR-PIB - świadczy o narastającym problemie. 

    Neopestalotiopsis clavispora może zainfekować każdą część rośliny - koronę, korzenie, liście, a także owoce. Gatunek ten, o czym wspomina IOR-PIB, został wykryty na truskawkach na Florydzie już w 1972 r., jednak nie stanowił wtedy większego problemu. W Europie pojawił się natomiast w 2013 r. i - uwaga! - wywołał epidemię na komercyjnych plantacjach truskawki w Hiszpanii. Objawy chorobowe szeroko opisano jednak dopiero po wybuchu epidemii na Florydzie w 2018 r., która spowodowała znaczną utratę plonów w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. 

    - Zakażenia korony powodują więdnięcie, zahamowanie wzrostu i obumieranie zainfekowanych roślin. Więdnięcie może wystąpić w dowolnym momencie cyklu wzrostu, ale jest najgroźniejsze, gdy rośliny owocują. Nadziemne objawy zgnilizny korony obejmują charakterystyczne zaczerwienienie starszych liści, podczas gdy nowe, pojawiające się liście mogą być zmniejszone i z plamistościami, po czym następuje ogólne więdnięcie i obumieranie rośliny - opisuje IOR-PIB. 

    Zaznacza, że objawy Neopestalotiopsis clavispora można łatwo pomylić ze zgnilizną korony powodowaną przez Phytophthora cactorum. 

    Zakażenie owoców powoduje zapadnięte, brązowe zmiany z obfitą czarną sporulacją. 

    Czytaj też:
    Krajowe truskawki, maliny, a nawet jeżyny i czereśnie można już kupić na giełdach

    Stanowi duże zagrożenie dla  krajowej produkcji truskawki

    Jeszcze większym zagrożeniem dla krajowej produkcji truskawki może okazać się jednak, zdaniem IOR-PIB, gatunek Neopestalotiopsis rosae, który izolowano z ponad połowy analizowanych truskawek w 2024 r., a także z sadzonek tegorocznych. 

    - Taksonomia tego patogenu jest myląca, ponieważ na przestrzeni lat przechodził wiele reklasyfikacji. Naukowcy z Florydy i Izraela opisali go pierwszy raz na truskawkach jako Pestalotia longisetula, głównie jako patogenu zgnilizny owoców. Następnie został przeklasyfikowany jako Pestalotiopsis longisetula. Niedawne badania (2020 rok) wykazały jednak, że izolaty powinny być identyfikowane jako Neopestalotiopsis rosae - opisuje Instytut. 

    Zaznacza, że gatunek ten był najczęściej opisywany przy okazji objawów na korzeniach i koronach podczas ukorzeniania się rośliny. Obserwowano wówczas ciemnienie korzeni i zamieranie korony, co przyczyniało się do zahamowania wzrostu lub słabego ukorzeniania się po przesadzeniu. 

    Najczęściej notowanymi objawami nadziemnymi Neopestalotiopsis rosae było zahamowanie wzrostu i więdnięcie, aż do zamierania roślin. Grzyb ten towarzyszył dość często innym patogenom porażającymi korzenie i koronę. 

    - Patogen jako sprawca zgnilizny owoców truskawki został pierwszy raz opisany na Florydzie w 1972 r. W 2023 roku w Niemczech (w Hohenheim) gatunek ten spowodował plamistości liści i zgnilizny owoców wielu odmian truskawek; nie wystąpiła zgnilizna korzeni. Tego typu objawy związane z N. rosae obserwowano także w Polsce w 2024 roku. Jest to pierwsze doniesienie na temat zgnilizny owoców i plamistości liści spowodowanych przez Neopestalotiopsis rosae na truskawce w naszym kraju - relacjonuje IOR-PIB. 

    Jakie są objawy choroby? Instytut tłumaczy, że na liściach, zaczynając od krawędzi, a w późniejszych etapach, zaczynając od środka liścia, powstawały żółte do pomarańczowych, a ostatecznie brązowe do czarnych plamy. Poza tym liście zaczynały się zwijać od krawędzi, a na końcu pojawiały się czarne skupiska zarodników na powierzchni liścia (górnej i dolnej stronie) o „tłustej” konsystencji. Zmiany na owocach zaczynały się z kolei od miękkiej tkanki, następnie tworzyły się zapadnięte mokre plamy i ostatecznie cały owoc pokrywał się białą grzybnią z czarnymi skupiskami zarodników (tworząc „mumie”). 

    - Przypominają objawy antraknozy, jednakże cechą wyróżniającą jest rozwój czarnych skupisk zarodników na porażonych owocach, w przeciwieństwie do różowo-pomarańczowych wytwarzanych przez Colletotrichum spp. Objawy bezpośrednio wpływają na zdolność roślin do fotosyntezy i zmniejszają wartość rynkową owoców, zagrażając tym samym zarówno plonom, jak i ich jakości - informuje IOR-PIB. 

    Co sprzyja chorobom truskawek? Jak im zapobiegać?

    Należy pamiętać, na co uczula Instytut, że grzyby rodzaju Neopestalotiopsis bardzo łatwo rozprzestrzeniają się za pomocą zarodników konidialnych poprzez zainfekowane rośliny, wiatr, krople wody pochodzące zarówno z deszczu, jak i z nawadniania, a także za pośrednictwem narzędzi oraz ludzi. 

    Grzyb, co podkreśla IOR-PIB, może przetrwać w glebie na starych zainfekowanych koronach i resztkach roślin truskawek, możliwe jest zatem przeniesienie patogenu z roku na rok na polach, na których występowała choroba. 

    - Skuteczne zakażenie zależy od warunków środowiskowych, w tym wysokiej wilgotności (>80%), wysokich temperatur (od 20°C do 30°C), przedłużonego czasu zwilżania i podatności żywiciela. Do rozwoju patogenów najkorzystniejsza jest wyższa temperatura, ale objawy chorobowe obserwowane są nawet przy 5°C, po 48 godzinach zwilżenia liści. W rozwoju infekcji przypuszczalnie zwilżenie roślin jest ważniejsze niż temperatura - zwraca uwagę Instytut. 

    Grzyby rodzaju Neopestalotiopsis nie są łatwe do kontrolowania. Patogen zazwyczaj wprowadzany jest za pośrednictwem zainfekowanego materiału sadzeniowego. Najważniejsze w zapobieganiu pojawieniu się choroby jest więc korzystanie ze zdrowych sadzonek i szybkie usuwanie porażonych. Aby obniżyć ryzyko rozprzestrzeniania się patogenu, powinno ograniczyć wykonywanie zabiegów w uprawie w okresach, gdy rośliny są mokre, pomóc może również dezynfekcja rąk oraz czyszczenie i odkażanie wykorzystywanego sprzętu.

    Czytaj też:
    Ceny ziemniaków młodych i „starych”

    Objawy chorobowe powodowane przez Neopestalotiopsis, na co uczula IOR-PIB,  są trudne do zdiagnozowania. Częstą bywają mylone z innymi plamistościami liści oraz zgniliznami owoców, korony i korzeni.Zdarza się także, że na roślinach występuje równocześnie kilka patogenów, co dodatkowo utrudnia identyfikację. 

    - W związku z tym duże znaczenie mają systematyczne lustracje uprawy oraz analizy laboratoryjne, które można zlecić w Klinice Chorób Roślin IOR-PIB - wskazuje Instytut.

     

    Źródło: IOR-PIB - Platforma Sygnalizacji Agrogazów (zdjęcie poglądowe)
    • Tagi:
    • choroby truskawek
    Oprac. Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Uwaga! Plantacjom truskawek zagraża szara pleśń

    May 25, 2019
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
    June 15, 2025
    Inne uprawy
    Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
    June 15, 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
    June 15, 2025
    Najnowsze
    Inne uprawy
    Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
    June 15, 2025
    Choroby i szkodniki
    Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
    June 15, 2025
    Inne uprawy
    Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
    June 15, 2025
    Uprawy
    Poznańska Hodowla Roślin świętowała - 100-lecie firmy i Dzień Pola [ZDJĘCIA]
    June 14, 2025
    Inne uprawy
    Odmiany rzepaku na nowy sezon: Co poleca branża nasienna?
    June 14, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy