Produkujemy jeszcze więcej mleka i importujemy więcej produktów mlecznych
Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia) w 2024 r. światowa produkcja mleka wyniesie prawie 980 mln ton, czyli o prawie 1,5% więcej niż w ubiegłym roku. Rozwój produkcji przewidywany jest również w Unii Europejskiej, która należy do najważniejszych światowych producentów i eksporterów mleka oraz produktów mlecznych. Według Komisji Europejskiej w tym roku unijna produkcja surowca wyniesie ponad 154 mln ton, a więc o prawie 0,5% więcej.
Skup mleka wzrósł o 60%
Polska jest trzecim po Niemczech i Francji producentem mleka w UE. Od wstąpienia do Wspólnoty w 2004 r. do końca 2023 r. skup mleka wzrósł w naszym kraju o około 60% - rosnąca stale wydajność mleczna krów w 2023 r. osiągnęła poziom 7 tys. l.
W okresie styczeń-maj tego roku skup mleka surowego w naszym kraju wyniósł ponad 5,6 mld l i był o 5% większy niż rok wcześniej. W maju do podmiotów skupujących nasi producenci dostarczyli około 1,19 mld l (o 5% więcej niż w kwietniu i o 5% więcej niż przed rokiem).
Prawie jedna trzecia produkcji na eksport
Produkcja mleka jest u nas większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego. Nadwyżki trafiają za granicę. Jesteśmy 5. eksporterem mleka w Unii Europejskiej - po Niemczech, Czechach, Francji i Belgii. W ostatnich latach z Polski wywożono prawie jedną trzecią krajowej produkcji mleka.
W pierwszych czterech miesiącach tego roku wpływy naszej branży mleczarskiej z eksportu były jednak niższe niż przed rokiem. Wartość wywozu produktów mlecznych wyniosła 5 mld zł (spadek o prawie 3,5%). Jednocześnie na import asortymentu mlecznego wydano prawie 2,5 mld zł - o ponad 1% więcej rok do roku.
Dodatnie saldo jest liczone w miliardach
Dodatnie saldo obrotów handlowych produktami mlecznymi w pierwszych czterech miesiącach 2024 r. przekroczyło więc 2,5 mld zł (spadek o 8% w ujęciu rocznym).
Sprzedaż produktów mlecznych do krajów Unii Europejskiej wygenerowała ponad dwie trzecie wpływów z tego eksportu (spadek o 2% r/r). Głównymi odbiorcami byli: Niemcy (19%), Czechy (7%), Rumunia (5%) oraz Niderlandy (5%).
Największy udział w polskim eksporcie spośród krajów pozaunijnych miały: Algieria (6%), Wielka Brytania (5%), Ukraina (3%) i Arabia Saudyjska (2%).
Największe wpływy uzyskaliśmy z eksportu serów i twarogów, mleka płynnego i śmietany, odtłuszczonego mleka w proszku i mleka zagęszczonego, lodów oraz masła i tłuszczów mlecznych.