Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Co przez 20 lat polskie rolnictwo dało Unii Europejskiej?

Co przez 20 lat polskie rolnictwo dało Unii Europejskiej?

Prawo i finanse - Analizy rynkowe 7 lipca 2024 07:00 Redakcja
Pixabay
Pixabay
Od kiedy w 2004 roku nasz kraj stał się członkiem Unii Europejskiej, eksport wielu polskich towarów rolno-spożywczych zwiększył się o kilkaset procent, a obroty z naszym największym partnerem handlowym w Unii wzrosły dziesięciokrotnie.
Spis treści:

    W ciągu 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej staliśmy się jednym z największych producentów żywności wśród krajów Wspólnoty - za Niemcami, Francją, Włochami i Hiszpanią. Głównym odbiorcą polskich artykułów rolno-spożywczych niezmiennie od lat pozostają Niemcy. Na ten rynek trafia ponad 1/4 całego eksportu. Wartość sprzedaży na niemiecki rynek na przestrzeni ostatnich 20 lat wzrosła z 1,34 mld euro w 2004 r. do około 13,3 mld euro w 2023 r., czyli 10-krotnie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Eksport mięsa, mleka, zbóż, cukru,jaj, jabłek...

    Od samego początku członkostwa w Unii Europejskiej największy udział w polskim eksporcie żywności miały: mięso drobiowe, mięso wołowe, sery, soki owocowe (głównie sok jabłkowy), czekolada i wyroby zawierające kakao, wyroby piekarnicze (głównie wafle i herbatniki), mrożone owoce, mleko w proszku oraz mięso wieprzowe. 

    Obecnie eksportuje się także znaczące ilości pszenicy i kukurydzy, ryb i filetów rybnych, przetworzonego mięsa, cukru, jaj oraz jabłek.
    Eksport zapewnia zagospodarowanie znaczącej części produkowanej w Polsce żywności. W przypadku mięsa drobiowego ponad 65 proc., mleka - ponad 30 proc., zbóż - 26 proc., mięsa wołowego - 80 proc.

    Polska stała się jednym z największych producentów i eksporterów zbóż w UE, głównie kukurydzy i pszenicy. W 2023 r. wyeksportowano z Polski rekordowe 13,6 mln ton zbóż, z czego około 60 proc. trafiło na rynki państw UE, w tym m.in. do Niemiec, Holandii, Hiszpanii oraz Belgii. Z państw europejskich spoza UE dużym odbiorcą zbóż była Wielka Brytania.

    Polska jest również trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru oraz czwartym jego eksporterem w UE. Najwięcej cukru trafiało z Polski do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch, Węgier, Holandii, Rumunii oraz Republiki Czeskiej.

    Polska produkuje najwięcej mięsa drobiowego. Pięciokrotny wzrost eksportu wołowiny

    W ostatnich 20 latach produkcja mięsa drobiowego w Polsce wzrosła z 916 tys. w 2004 r. do 3100 tys. ton w roku 2023. Od 2014 r. Polska jest największym producentem tego rodzaju mięsa w UE i drugim, po Holandii, jego eksporterem. Wielkość i wartość naszego eksportu mięsa drobiowego wzrosła ze 115 tys. ton w 2004 r. do 1646 tys. ton w 2023 r. oraz z 242 mln euro w 2004 r. do 4094 mln euro w 2023 r. Główni odbiorcy polskiego mięsa drobiowego w Europie to Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Francja, Republika Czeska, Hiszpania, Słowacja oraz Ukraina.

    Od 2004 do 2023 roku wartość polskiego eksportu wołowiny wzrosła ponad ośmiokrotnie, osiągając wartość prawie 2 mld 243 mln euro, ilościowo ten eksport wzrósł ponad pięciokrotnie.

    Polska wołowina jest eksportowana przede wszystkim na rynki UE. Staje się jednak coraz bardziej rozpoznawalna na rynkach pozaunijnych. Przez długi czas konkurowała na rynkach zagranicznych ceną, obecnie akcent kładzie się na konkurowanie jakością, przy uwzględnieniu podwyższonych warunków dobrostanu. Najwięcej polskiej wołowiny trafia do Włoch, w Niemiec, Holandii, Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.

    Jesteśmy potentatem w produkcji owoców i warzyw

    Z produkcją owoców na poziomie 4-5 mln ton rocznie i warzyw znacznie przekraczającym 5 mln ton rocznie Polska jest w UE trzecim największym producentem owoców i czwartym największym producentem warzyw. Nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce w UE pod względem wielkości zbiorów jabłek, wiśni, porzeczek, malin, kapusty czy pieczarek. Jesteśmy także europejskim liderem w uprawie borówek wysokich, truskawek i pomidorów.

    Polska odpowiada za ponad 1/3 unijnej produkcji jabłek. W 2004 r. wynosiła ona 2,5 mln ton, a w rekordowym pod względem zbiorów 2022 r. przekroczyła 4,3 mln ton. Pomimo utraty w 2014 r. największego zagranicznego rynku zbytu (Federacji Rosyjskiej), wielkość wywozu polskich jabłek na przestrzeni ostatnich 20 lat uległa podwojeniu.

    Dużym uznaniem odbiorców zagranicznych cieszą się również polskie pieczarki, których produkcja od momentu akcesji podwoiła się, a wpływy z eksportu pieczarek i ich przetworów zwiększyły się ponad czterokrotnie.

    Polska jest liderem wśród państw UE w eksporcie mrożonych owoców - głównie truskawek, malin i wiśni. Jest także drugim po Holandii największym eksporterem jabłek oraz trzecim eksporterem borówek.

    Wpływy z eksportu polskich owoców i warzyw oraz ich przetworów wzrosły z ok. 1 mld euro w 2004 r. do ponad 4,2 mld euro w 2023 r., a głównymi ich odbiorcami są państwa UE: Niemcy, Francja, Rumunia, Holandia, Republika Czeska, Włochy, Belgia i Słowacja. Polskie owoce i warzywa były sprzedawane także do Białorusi, Wielkiej Brytanii oraz Ukrainy.

    CZYTAJ TEŻ: Hodowcy bydła mlecznego mogli zarobić w maju dużo więcej pieniędzy

    Źródło: MRiRW
    • Tagi:
    • produkcja
    • eksport
    • żywność
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Newsy

    Branża rolna napędza polski eksport. Zdobywamy nowe rynki świata

    20 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar

    19 grudnia 2025
    Newsy

    Polska żywność na eksport – jak agro-food zdobywa świat? Europejskie Forum Handlu i Eksportu

    9 grudnia 2025
    Uprawa gleby

    Dziadek orał wołem, tata koniem, a ja traktorem

    11 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    Już jutro kolejny pojedynek w sprawie Mercosur. Rolnicy walczą nie tylko na drogach
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności