Ceny warzyw poszły w górę
W ciągu ostatnich tygodni wzrosły ceny warzyw, m.in.: kapusty, marchwi i pietruszki.
- Im chłodniej, tym drożej - tłumaczy Małgorzata Skoczewska, rzecznik prasowy Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach. - Przy temperaturze poniżej - 10 stopni C sprzedaż na wolnym powietrzu była, siłą rzeczy, ograniczona . Teraz przy dodatnich temperaturach liczba sprzedawców zwiększyła się - dodaje. Zaznacza przy tym, że o tej porze roku zazwyczaj następuje wzrost cen warzyw z ubiegłorocznej produkcji.
W Broniszach najbardziej zdrożała kapusta. - Aktualnie cena tego warzywa waha się od 1,30 do 1,80 zł/kg, co oznacza dwukrotny wzrost ceny w porównaniu ze styczniem 2014 roku - wyjaśnia Skoczewska.
Marchew z krajowej produkcji kosztuje w Broniszach od 1,30 do 1,65 zł/kg. Cena pietruszki, której się nie importuje, wynosi 5 zł/kg