Kulinaria22 Luty 2025
Faworki to tradycyjny polski przysmak, którego nie może zabraknąć na tłusty czwartek. Są niezwykle delikatne, a przy tym kruche. Choć wydają się być łatwe w przygotowaniu, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Dla domu22 Luty 2025
Skrzydłokwiaty są ozdobą wielu domów nie tylko ze względu na wygląd, lecz także stosunkowo łatwą pielęgnację i właściwości pozwalające na oczyszczanie powietrza we wnętrzach. Zdarza się jednak, że roślina przestaje kwitnąć. Jak jej pomóc?
Owoce i warzywa22 Luty 2025
Duże zbiory słodkich i soczystych owoców borówki amerykańskiej to marzenie każdego ogrodnika. Aby się spełniło, należy zapewnić krzewom odpowiednie warunki i pielęgnację. Okazuje się jednak, że może to nie wystarczyć. Ważne jest także odpowiednie sąsiedztwo. Co sadzić obok borówki amerykańskiej, aby uzyskać lepsze plony?
Newsy21 Luty 2025
Najnowsze rozwiązania w rolnictwie w zakresie produkcji zwierzęcej oraz aktualne problemy, z którymi mierzą się hodowcy w Polsce zdominowały targi Ferma w Łodzi. Impreza potrwa do niedzieli, 23 lutego. W sobotę ma pojawić się na niej minister rolnictwa Czesław Siekierski.
Dla domu21 Luty 2025
Rdestowiec ostrokończysty, inaczej japoński, to powszechnie występująca w Polsce roślina. Mimo niepozornego wyglądu jest bardzo niebezpieczna i inwazyjna dla przyrody. Gatunek jest w naszym kraju zakazany. Jeśli zauważymy go w ogrodzie, trzeba podjąć natychmiastowe działania
Owoce i warzywa21 Luty 2025
Ogórki gruntowe to jedne z najpopularniejszych warzyw. Są w niemal każdym polskim ogródku. Przekonują nie tylko łatwością uprawy, lecz także smakiem i możliwością wykorzystania ich w przetworach.
Newsy21 Luty 2025
Hodujesz świnie, bydło, owce, kozy, konie lub drób? Możesz ubiegać się o refundację 70 proc. opłaconej składki na ubezpieczenie. Oczywiście pod pewnym warunkiem.
Newsy21 Luty 2025
Spożycie mięsa wśród Polaków jest wysokie, choć wiele osób zaczyna je ograniczać. Największą popularnością cieszy się szczególnie jeden rodzaj mięsa. Sprawdzono także, gdzie najchętniej kupujemy mięsne produkty i czym kierujemy się przy ich wyborze.
Zdrowie21 Luty 2025
Chleb pszenny, żytni, pełnoziarnisty, na zakwasie... Półki w piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża, z którego wyprodukowano mąkę. Wyjaśniamy, jakie chleby są najzdrowsze.
Dla domu21 Luty 2025
Słońce jest potrzebne każdej roślinie do prawidłowego funkcjonowania. Nie wszystkie przepadają jednak za dużą ekspozycją na światło. Jakie gatunki sprawdzą się w bardzo słonecznym ogrodzie?
Choroby i szkodniki21 Luty 2025
Słodyszek rzepakowy to jeden z najgroźniejszych szkodników, który może w dużym stopniu zagrozić uprawom rzepaku. W tym przypadku nawet mała liczba osobników na polu powinna zaniepokoić rolnika. Jak pozbyć się tych niewielkich chrząszczy?
Przepisy21 Luty 2025
Unia Europejska ma złagodzić wymogi Zielonego Ładu – tak wynika z przedstawionego w środę planu dotyczącego europejskiego rolnictwa. Choć w nowej wizji brakuje konkretów, w planach jest m.in. zmniejszenie biurokratyzacji i uproszczenie programów.