Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Główny Lekarz Weterynarii ostrzega: nie ruszaj przynęt
      Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość
      Krowy mogą tracić mleko nawet o połowę? Zobacz, jak uratować wydajność w oborze
      Czy Twoje gospodarstwo może zasilać biogazownię? Sprawdź, ile zwierząt wystarczy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak efektywnie zarządzać uprawą rzepaku? Radzili rolnicy
      Artykuł partnera Jakość gleb uprawnych coraz gorsza [FILM]
      Duże zmiany dla rolników od sierpnia. Takich plonów nie będzie można sprzedawać
      Chcesz sprzedawać nasiona? Pamiętaj o tym obowiązku. Inaczej dostaniesz karę
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
      Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw
      Ziemia wraca do KOWR. Kto powinien ją uprawiać? OPR-y zagrożone?
      Czy Unia będzie mogła blokować dopłaty dla rolników? "Niebezpieczny precedens"
      Te pieniądze każdy rolnik powinien dostać do końca czerwca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?
      Umieść w tunelu wykopanym przez kreta. Szkodnik ucieknie z ogrodu
      Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask
      Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Dla domu 23 grudnia 2024 06:28 Katarzyna Pryga
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Źródło: Adobe Stock
Oto kolejne, obowiązkowe danie na stole wigilijnym. Wbrew pozorom, wigilijna zupa grzybowa nie musi być “nudna”. Można ją urozmaicić na wiele sposobów, a także modyfikować smak, gęstość, aromat i poziom kaloryczności.
Spis treści:
  • Zupa grzybowa na Wigilię. O czym nie można zapomnieć? 
  • Jakie składniki dodać do wigilijnej zupy grzybowej? 
  • Dania wigilijne. Nietypowe dodatki do zupy grzybowej 

Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że przepis na tradycyjną, wigilijną zupę grzybową nie wymaga specjalnych “ulepszeń”. W tym wypadku “im mniej, tym lepiej”. Przygotowanie dania również nie należy do skomplikowanych. Mimo tego, warto od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami i zaskoczyć domowników lub gości. Jedna, prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie tego kultowego dania. 

Zupa grzybowa na Wigilię. O czym nie można zapomnieć? 

Na idealny smak zupy grzybowej składa się wiele czynników - najważniejszym są oczywiście podstawowe składniki. Bazą zupy powinny być suszone grzyby dobrej jakości. W większości domów oczywistym wyborem są aromatyczne borowiki szlachetne (ze względu na zapach, ale i właściwości odżywcze). Równie dobra opcja to danie na bazie mieszanki suszonych borowików i podgrzybków. Fani mniej tradycyjnych dań polecają eksperymentowanie z rydzami, kozakami, a nawet maślakami jako bazą do dania.  

Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb

Grzyby suszone należy odpowiednio wcześnie (najlepiej przez całą noc) namoczyć. Można również z powodzeniem wykorzystać grzyby mrożone. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu czasu na rozmrożenie, koniecznie w temperaturze pokojowej. Kolejne etapy przyrządzania dania obejmują: podsmażenie całych (lub pokrojonych) grzybów na maśle (lub oleju) wraz z wybranymi dodatkami, przygotowanie wywaru (woda, zioła, wybrane warzywa), dodanie zawartości patelni do wywaru, gotowanie i zagęszczenie dania (np. śmietanką 30 proc. i mąką pszenną).  

CZYTAJ TAKŻE: Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

Jakie składniki dodać do wigilijnej zupy grzybowej? 

Sekret tkwi w szczegółach. W przypadku tradycyjnego dania wigilijnego stosuje się zazwyczaj wywar warzywny, ale danie można oprzeć także m.in. na bulionie wołowym. Niektórzy preferują “czystą” zupę grzybową (wyłącznie na bazie suszonych grzybów), inni decydują się na dodatki warzywne – najczęściej stosowane to marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smak dania można dowolnie modyfikować ziołami i przyprawami. Klasyczne dodatki to m.in. czosnek, obsmażana cebula, ziele angielskie, liść laurowy, estragon. Warto również poeksperymentować z dodatkiem tymianku, oregano, lubczyku lub majeranku.

O smaku dania mogą przesądzić także dodatki. Tradycyjną “grzybową” na Wigilię można podawać z łazankami, makaronem (kokardki, świderki, nitki) lub uszkami. Do mniej tradycyjnych, ale równie smacznych wersji tego dania poleca się m.in. kaszę gryczaną lub kaszę typu pęczak.  

CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

Dania wigilijne. Nietypowe dodatki do zupy grzybowej 

Bardzo ciekawy efekt można uzyskać łącząc grzyby ze śliwką. W tym wypadku bazą dania jest garść suszonych grzybów i suszonych śliwek bez pestek. Śliwki - podobnie jak grzyby - będą wymagać uprzedniego namoczenia i gotowania do miękkości.

Podczas kuchennych eksperymentów można także zainspirować się poradami znanych, kulinarnych ekspertów. Sekretem udanej, wigilijnej zupy grzybowej Magdy Gessler jest m.in. dodatek alkoholu. Ekspertka poleca wersję dania na bazie bulionu wołowego i zakwasu na żur - “sekretny składnik” to ok. 50 ml wódki (alkohol wyparuje w trakcie przygotowywania potrawy). Inną opcję wybiera z kolei Robert Makłowicz. Ten lubiany specjalista kulinarny przekonuje, że smak tradycyjnej zupy grzybowej można podkręcić dodatkiem jednego kieliszka porto (słodkie wino). Jeszcze inne rozwiązanie proponuje Karol Okrasa. Ten ekspert kulinarny poleca wersję zupy grzybowej z dodatkiem pieczonego dorsza. Bazą zupy - oprócz suszonych podgrzybków - jest także żółty groch, zakwas kapuściany i zestaw warzyw (tu m.in. korzeń selera, czosnek, por). 

CZYTAJ TAKŻE: Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

  • Tagi:
  • kuchnia
  • Wigilia
  • grzyby
  • zupa grzybowa
Katarzyna Pryga
Zobacz wszystkie wpisy autora
Podobne artykuły
Kulinaria

To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

25 kwietnia 2025
Kulinaria

Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

18 kwietnia 2025
Kulinaria

Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

14 kwietnia 2025
Dla domu

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

7 kwietnia 2025
Newsy

Te gatunki grzybów mogą wyginąć. Powodem rolnictwo i wylesianie?

2 kwietnia 2025
Kulinaria

Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

6 lutego 2025
Dla domu

Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

20 grudnia 2024
Dla domu

Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

18 grudnia 2024
Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
Warto wiedzieć
Zdrowie i dobrostan
To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
13 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Hiszpania, Dania i Holandia na celowniku Pekinu. Śledztwo nadal trwa
13 czerwca 2025
Analizy rynkowe
Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw
12 czerwca 2025
Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
Najnowsze
Dla domu
Mało znana alternatywa dla pelargonii. Pięknie stroi balkony i łatwo ją uprawiać
13 czerwca 2025
Dla domu
Rozsyp wokół jukki karolińskiej. Zakwitnie majestatycznymi kwiatami
13 czerwca 2025
Dla domu
Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?
12 czerwca 2025
Dla domu
Umieść w tunelu wykopanym przez kreta. Szkodnik ucieknie z ogrodu
12 czerwca 2025
Dla domu
Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask
11 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy