Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
      „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
      Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Dla domu 23 grudnia 2024 06:28 Katarzyna Pryga
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Źródło: Adobe Stock
Oto kolejne, obowiązkowe danie na stole wigilijnym. Wbrew pozorom, wigilijna zupa grzybowa nie musi być “nudna”. Można ją urozmaicić na wiele sposobów, a także modyfikować smak, gęstość, aromat i poziom kaloryczności.
Spis treści:

    Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że przepis na tradycyjną, wigilijną zupę grzybową nie wymaga specjalnych “ulepszeń”. W tym wypadku “im mniej, tym lepiej”. Przygotowanie dania również nie należy do skomplikowanych. Mimo tego, warto od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami i zaskoczyć domowników lub gości. Jedna, prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie tego kultowego dania. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zupa grzybowa na Wigilię. O czym nie można zapomnieć? 

    Na idealny smak zupy grzybowej składa się wiele czynników - najważniejszym są oczywiście podstawowe składniki. Bazą zupy powinny być suszone grzyby dobrej jakości. W większości domów oczywistym wyborem są aromatyczne borowiki szlachetne (ze względu na zapach, ale i właściwości odżywcze). Równie dobra opcja to danie na bazie mieszanki suszonych borowików i podgrzybków. Fani mniej tradycyjnych dań polecają eksperymentowanie z rydzami, kozakami, a nawet maślakami jako bazą do dania.  

    Grzyby suszone należy odpowiednio wcześnie (najlepiej przez całą noc) namoczyć. Można również z powodzeniem wykorzystać grzyby mrożone. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu czasu na rozmrożenie, koniecznie w temperaturze pokojowej. Kolejne etapy przyrządzania dania obejmują: podsmażenie całych (lub pokrojonych) grzybów na maśle (lub oleju) wraz z wybranymi dodatkami, przygotowanie wywaru (woda, zioła, wybrane warzywa), dodanie zawartości patelni do wywaru, gotowanie i zagęszczenie dania (np. śmietanką 30 proc. i mąką pszenną).  

    CZYTAJ TAKŻE: Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

    Jakie składniki dodać do wigilijnej zupy grzybowej? 

    Sekret tkwi w szczegółach. W przypadku tradycyjnego dania wigilijnego stosuje się zazwyczaj wywar warzywny, ale danie można oprzeć także m.in. na bulionie wołowym. Niektórzy preferują “czystą” zupę grzybową (wyłącznie na bazie suszonych grzybów), inni decydują się na dodatki warzywne – najczęściej stosowane to marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smak dania można dowolnie modyfikować ziołami i przyprawami. Klasyczne dodatki to m.in. czosnek, obsmażana cebula, ziele angielskie, liść laurowy, estragon. Warto również poeksperymentować z dodatkiem tymianku, oregano, lubczyku lub majeranku.

    O smaku dania mogą przesądzić także dodatki. Tradycyjną “grzybową” na Wigilię można podawać z łazankami, makaronem (kokardki, świderki, nitki) lub uszkami. Do mniej tradycyjnych, ale równie smacznych wersji tego dania poleca się m.in. kaszę gryczaną lub kaszę typu pęczak.  

    CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Dania wigilijne. Nietypowe dodatki do zupy grzybowej 

    Bardzo ciekawy efekt można uzyskać łącząc grzyby ze śliwką. W tym wypadku bazą dania jest garść suszonych grzybów i suszonych śliwek bez pestek. Śliwki - podobnie jak grzyby - będą wymagać uprzedniego namoczenia i gotowania do miękkości.

    Podczas kuchennych eksperymentów można także zainspirować się poradami znanych, kulinarnych ekspertów. Sekretem udanej, wigilijnej zupy grzybowej Magdy Gessler jest m.in. dodatek alkoholu. Ekspertka poleca wersję dania na bazie bulionu wołowego i zakwasu na żur - “sekretny składnik” to ok. 50 ml wódki (alkohol wyparuje w trakcie przygotowywania potrawy). Inną opcję wybiera z kolei Robert Makłowicz. Ten lubiany specjalista kulinarny przekonuje, że smak tradycyjnej zupy grzybowej można podkręcić dodatkiem jednego kieliszka porto (słodkie wino). Jeszcze inne rozwiązanie proponuje Karol Okrasa. Ten ekspert kulinarny poleca wersję zupy grzybowej z dodatkiem pieczonego dorsza. Bazą zupy - oprócz suszonych podgrzybków - jest także żółty groch, zakwas kapuściany i zestaw warzyw (tu m.in. korzeń selera, czosnek, por). 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Wigilia
    • grzyby
    • zupa grzybowa
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd

    11 października 2025
    Dla domu

    Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"

    8 października 2025
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Domowy trik na zatkane rury bez chemii

    6 października 2025
    Dla domu

    Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki

    26 września 2025
    Dla domu

    Ile kosztują teraz grzyby? Niektóre ceny potrafią zaskoczyć

    25 września 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    8,77 mld zł trafiło już do rolników. Na tym nie koniec - podaje ARiMR
    6 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
    4 listopada 2025
    Dla domu
    Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
    4 listopada 2025
    Dla domu
    Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
    28 października 2025
    Dla domu
    To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
    27 października 2025
    Dla domu
    Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
    26 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności