Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają naszej godności
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Dla domu 23 grudnia 2024 06:28 Katarzyna Pryga
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Źródło: Adobe Stock
Oto kolejne, obowiązkowe danie na stole wigilijnym. Wbrew pozorom, wigilijna zupa grzybowa nie musi być “nudna”. Można ją urozmaicić na wiele sposobów, a także modyfikować smak, gęstość, aromat i poziom kaloryczności.
Spis treści:

    Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że przepis na tradycyjną, wigilijną zupę grzybową nie wymaga specjalnych “ulepszeń”. W tym wypadku “im mniej, tym lepiej”. Przygotowanie dania również nie należy do skomplikowanych. Mimo tego, warto od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami i zaskoczyć domowników lub gości. Jedna, prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie tego kultowego dania. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zupa grzybowa na Wigilię. O czym nie można zapomnieć? 

    Na idealny smak zupy grzybowej składa się wiele czynników - najważniejszym są oczywiście podstawowe składniki. Bazą zupy powinny być suszone grzyby dobrej jakości. W większości domów oczywistym wyborem są aromatyczne borowiki szlachetne (ze względu na zapach, ale i właściwości odżywcze). Równie dobra opcja to danie na bazie mieszanki suszonych borowików i podgrzybków. Fani mniej tradycyjnych dań polecają eksperymentowanie z rydzami, kozakami, a nawet maślakami jako bazą do dania.  

    Grzyby suszone należy odpowiednio wcześnie (najlepiej przez całą noc) namoczyć. Można również z powodzeniem wykorzystać grzyby mrożone. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu czasu na rozmrożenie, koniecznie w temperaturze pokojowej. Kolejne etapy przyrządzania dania obejmują: podsmażenie całych (lub pokrojonych) grzybów na maśle (lub oleju) wraz z wybranymi dodatkami, przygotowanie wywaru (woda, zioła, wybrane warzywa), dodanie zawartości patelni do wywaru, gotowanie i zagęszczenie dania (np. śmietanką 30 proc. i mąką pszenną).  

    CZYTAJ TAKŻE: Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

    Jakie składniki dodać do wigilijnej zupy grzybowej? 

    Sekret tkwi w szczegółach. W przypadku tradycyjnego dania wigilijnego stosuje się zazwyczaj wywar warzywny, ale danie można oprzeć także m.in. na bulionie wołowym. Niektórzy preferują “czystą” zupę grzybową (wyłącznie na bazie suszonych grzybów), inni decydują się na dodatki warzywne – najczęściej stosowane to marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smak dania można dowolnie modyfikować ziołami i przyprawami. Klasyczne dodatki to m.in. czosnek, obsmażana cebula, ziele angielskie, liść laurowy, estragon. Warto również poeksperymentować z dodatkiem tymianku, oregano, lubczyku lub majeranku.

    O smaku dania mogą przesądzić także dodatki. Tradycyjną “grzybową” na Wigilię można podawać z łazankami, makaronem (kokardki, świderki, nitki) lub uszkami. Do mniej tradycyjnych, ale równie smacznych wersji tego dania poleca się m.in. kaszę gryczaną lub kaszę typu pęczak.  

    CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Dania wigilijne. Nietypowe dodatki do zupy grzybowej 

    Bardzo ciekawy efekt można uzyskać łącząc grzyby ze śliwką. W tym wypadku bazą dania jest garść suszonych grzybów i suszonych śliwek bez pestek. Śliwki - podobnie jak grzyby - będą wymagać uprzedniego namoczenia i gotowania do miękkości.

    Podczas kuchennych eksperymentów można także zainspirować się poradami znanych, kulinarnych ekspertów. Sekretem udanej, wigilijnej zupy grzybowej Magdy Gessler jest m.in. dodatek alkoholu. Ekspertka poleca wersję dania na bazie bulionu wołowego i zakwasu na żur - “sekretny składnik” to ok. 50 ml wódki (alkohol wyparuje w trakcie przygotowywania potrawy). Inną opcję wybiera z kolei Robert Makłowicz. Ten lubiany specjalista kulinarny przekonuje, że smak tradycyjnej zupy grzybowej można podkręcić dodatkiem jednego kieliszka porto (słodkie wino). Jeszcze inne rozwiązanie proponuje Karol Okrasa. Ten ekspert kulinarny poleca wersję zupy grzybowej z dodatkiem pieczonego dorsza. Bazą zupy - oprócz suszonych podgrzybków - jest także żółty groch, zakwas kapuściany i zestaw warzyw (tu m.in. korzeń selera, czosnek, por). 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Wigilia
    • grzyby
    • zupa grzybowa
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    7 kwietnia 2025
    Newsy

    Te gatunki grzybów mogą wyginąć. Powodem rolnictwo i wylesianie?

    2 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Dla domu

    Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    20 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości
    15 sierpnia 2025
    Inne
    Jak osiągnąć 95 tys. litrów mleka? Przykład efektywnej produkcji
    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie
    15 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
    15 sierpnia 2025
    Dla domu
    Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
    15 sierpnia 2025
    Dla domu
    Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
    14 sierpnia 2025
    Dla domu
    Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
    14 sierpnia 2025
    Dla domu
    Jest nowa długoterminowa pogoda IMGW. Prognoza od września do grudnia 2025
    13 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności