Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
      To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ziemniaki na sadzeniaki. Jak przechować je bez strat? [VIDEO]

Ziemniaki na sadzeniaki. Jak przechować je bez strat? [VIDEO]

Uprawy - Inne uprawy 28 października 2021 15:00 Marianna Kula Aktualizacja: 28 października 2021 15:56
Ziemniaki na sadzeniaki. Jak przechować je bez strat? [VIDEO]
Źródło: M. Kula
Jak przebiega proces przechowywania ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki? Z ilu etapów się składa? Na co w ich trakcie zwraca się szczególną uwagę? 
Spis treści:

    Jak przebiega proces przechowywania ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki? Z ilu etapów się składa? Na co w ich trakcie zwraca się szczególną uwagę? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ziemniaki przeznaczone do posadzenia w kolejnym sezonie (ale nie tylko one!) powinny zachować wysoką jakość przez cały okres magazynowania. Jak to zrobić? - Hodowla Ziemniaka Zamarte przechowuje ziemniaki w skrzyniopaletach w przechowalni kontenerowej z wymuszonym obiegiem powietrza - mówi Anna Piotrzkowska, główny specjalista działu Handlu i Kontraktacji Hodowli Ziemniaka Zamarte. Proces przechowywania bulw składa się z trzech etapów. 

    Osuszanie bulw 

    Pierwszym ważnym etapem przechowywania ziemniaków jest ich osuszanie. - Polega ono na usunięciu wilgoci, jaka znajduje się na powierzchni bulw, odebraniu ciepła oraz dwutlenku węgla, który powstaje w wyniku intensywnego oddychania - tłumaczy nasza rozmówczyni. Zaznacza jednocześnie, że do osuszania bulw stosuje się powietrze suche - może być ono zaczerpnięte z zewnątrz. - Osuszanie jest procesem, który może trwać dzień, ale może trwać również tydzień. Jest to uzależnione: od pogody, od temperatury i wysycenia powietrza wilgocią - podkreśla Anna Piotrzykowska. Dodaje przy tym, że temperatura bulw na etapie osuszania powinna ustabilizować się na poziomie 12 stopni C. - Osuszanie należy monitorować, ponieważ niedosuszenie może skutkować rozwojem chorób przechowalniczych - uczula specjalistka. 

    Gojenie i zabliźnianie ran 

    Drugi etap przechowywania ziemniaków - to gojenie się i zabliźnianie ran oraz uszkodzeń powstałych podczas zbioru i przemieszczania. - Etap ten może trwać dwa tygodnie, ale może się też przedłużyć do trzech tygodni. Jest to czas, w którym skórka się wzmacnia, korkowacieje i od teraz będzie stanowić naturalną barierę przed utratą wilgoci oraz będzie stanowić barierę przed wnikaniem patogenów chorobotwórczych - tłumaczy Anna Piotrzkowska. Wyjaśnia jednocześnie, że do wentylacji stosuje się powietrze o temperaturze 12-18 stopni C i wilgotności względnej 98%. 

    Schładzanie bulw ziemniaków

    Trzeci etap to schładzanie bulw. - Odbywa się on stopniowo - bez wahań temperatury - od 0,2 do 0,5 stopnia C dziennie. Schładzanie wykonujemy powietrzem o 2-3 stopnie C chłodniejszym od temperatury bulw, a wilgotność względną utrzymujemy na poziomie 98% - tłumaczy specjalista. Unika się wówczas też długotrwałej wentylacji, która nadmiernie wysusza produkt. - Po obniżeniu temperatury oraz ustabilizowaniu jej na wymaganym poziomie (temperatura długotrwałego przechowywania sadzeniaków to 2 do 4 stopni C), należy zadbać o warunki klimatyczne w przechowali, żeby zminimalizować straty oraz nie dopuścić do zmian jakościowych produktu -  podkreśla nasza rozmówczyni.  Systematycznemu kontrolowaniu, na tym etapie przechowywania bulw, podlegają następujące parametry: temperatura powietrza, wilgotność względna, poziom dwutlenku węgla. - Stale kontrolujemy też: zapach produktu, obecność muszek, która dowodzi o postępujących procesach gnilnych; obecność wody w kanałach wentylacyjnych, ryzyko kondensacji pary wodnej  oraz zbyt wczesne kiełkowanie bulw - wymienia Anna Piotrzkowska.  - Hodowla Ziemniaków Zamarte nie stosuje preparatów hamujących kiełkowanie - dodaje i podkreśla: - Dokładamy wszelkich starań, aby sadzeniak, który opuszcza naszą przechowalnię, był jak najwyższej jakości, aby producent, który z niego korzysta, otrzymał zdrowy łan oraz zdrowy plon. 

    KOMENTARZ EKSPERTA

    Czy podczas hodowli nowych odmian bierze się pod uwagę ich cechy przechowalnicze? 

    Piotr Kamiński, prezes Hodowli Ziemniaka Zamarte 

    Hodowca w czasie selekcji hodowlanej bierze pod uwagę ok. 70 cech ziemniaka. Bardzo trudno jest wyhodować odmianę tak, żeby wszystkie cechy były na najwyższym poziomie. Zdolność odmiany do długotrwałego przechowywania, z minimalną masą ubytków, nazywamy trwałością przechowalniczą odmiany. Trwałość przechowalnicza jest zespołem cech determinowanych genetycznie, podlegających w dużej mierze wpływowi środowiska, głównie temperaturze i wilgotności. Cechami odmiany związanymi z trwałością przechowalniczą są: długość okresu spoczynku, odporność na choroby przechowalnicze, odporność na mechaniczne uszkodzenia. 
    Bulwa jest organizmem żywym, w czasie przechowywania zachodzą w niej procesy życiowe. Oddychanie bulw powoduje wydzielanie pary wodnej i dwutlenku węgla. Bulwy porażone chorobami gniją. Masa ubytków świadczy o dobrym lub złym przechowywaniu. Zdrowe i suche bulwy najlepiej przechowują się w temperaturze 2-4 st. C. Okres ten nazywamy spoczynkiem. Długość tego okresu jest charakterystyczna dla odmiany. Na spoczynek bulw ma duży wpływ temperatura. Powyżej 6 st. C bulwy większości odmian zaczynają kiełkować. Ma to szczególne znaczenie dla producentów frytek i chipsów. W niskich temperaturach zachodzi konwersja skrobi na cukry proste, które są niepożądane w procesie smażenia. Bulwy na ten kierunek użytkowy muszą być przechowywane w temp. 8-10 st. C. W czasie selekcji materiałów hodowlanych, hodowca odrzuca klony przedwcześnie kiełkujące, a także wybiera te odporne na konwersję skrobi na cukier. 

    W dobie wszechobecnej mechanizacji obróbki ziemniaka, odporność skórki bulw na mechaniczne uszkodzenia ma duże znaczenia. Uszkodzenia są swoistymi 'wrotami' dla patogenów, szczególnie bakterii i grzybów. Cechę tę można określić doświadczalnie. 

    Kolejną cechą jest genetyczna odporność na choroby gnilne, które jeśli dotyczą okresu spoczynku, nazywane są chorobami przechowalniczymi. Dotyczą odporności na bakterie z rodzaju Pectobacterium, grzyby z rodzaju Fusarium, Alternaria i zarazę ziemniaka.

    Czytaj także:

    Bracia połączyli siły i zajęli się produkcją sadzeniaków [VIDEO]

    • Tagi:
    • przechowywanie ziemniaków
    • Piotr Kamiński
    • Anna Piotrzkowska
    • ziemniaki na sadzeniaki
    • Zamarte
    Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Przechowalnictwo

    Ziemniaki. Problem w przechowalniach. Gdzie największy?

    4 grudnia 2023
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Uprawy

    Zabraknie sadzeniaków? Wzrośnie ich cena?

    20 października 2019
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pilne zmiany w przepisach. Chodzi o rozliczanie inwestycji. ARiMR wyśle wezwania
    6 września 2025
    Drób
    Ptasia grypa wraca? Jest ważny komunikat do wszystkich hodowców drobiu
    6 września 2025
    Maszyny
    Giganci zbiorów. Oto nowoczesne kombajny do ziemniaków [VIDEO]
    6 września 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
    5 września 2025
    Zboża
    Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
    4 września 2025
    Zboża
    Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
    4 września 2025
    Uprawy
    Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
    4 września 2025
    Inne uprawy
    Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku
    2 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności