W Polsce stwierdzono bakterię Ralstonia solanacearum!
Bakteria Ralstonia solanacearum odznacza się niezwykle szerokim zakresem roślin żywicielskich i poraża pond 200 gatunków. Nasilenie objawów chorobowych jest uzależnione od wielu czynników, m.in. od gatunku/rodzaju rośliny, odmiany, a także warunków otoczenia. Jak informuje Inspekcja, rośliny róż porażone bakterią Ralstonia solanacearum charakteryzują się słabszym wzrostem, żółknięciem liści oraz czarnymi przebarwieniami na pędach. - W przypadku silnego porażenia roślin, w miejscu przecięcia pędów pojawia się wyciek śluzu - wskazuje PIORiN.
Głównymi drogami rozprzestrzeniania się bakterii są zainfekowane: rośliny, gleba/podłoże, woda stosowana do nawadniania lub opryskiwania, a także narzędzia używane do uprawy i pielęgnacji roślin. Bakteria ta wnika do roślin poprzez: uszkodzone korzenie, zranienia na pędach i przez szparki oddechowe.