Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Szykuje się rewolucja w rolnictwie. Będziemy stosować mniej oprysków i nawozów?

Szykuje się rewolucja w rolnictwie. Będziemy stosować mniej oprysków i nawozów?

Uprawy - Inne uprawy 6 października 2017 12:00 oprac. (mp) Aktualizacja: 6 października 2017 12:57
Szykuje się rewolucja w rolnictwie. Będziemy stosować mniej oprysków i nawozów?
Źródło: fotolia.com - tilialucida
Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego zapowiadają rewolucję w produkcji żywności. Opracowali bowiem metody, dzięki którym będzie można prowadzić uprawy rolnicze przy znaczącym ograniczeniu oprysków i nawozów mineralnych. Przeczytaj, jakie!
Spis treści:

    Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego zapowiadają rewolucję w produkcji żywności. Opracowali bowiem metody, dzięki którym będzie można prowadzić uprawy rolnicze przy znaczącym ograniczeniu oprysków i nawozów mineralnych. Przeczytaj, jakie!

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zespół uniwersytecki prowadzony przez prof. UW Magdalenę Popowską wyselekcjonował różnego rodzaju szczepy występujących w glebach bakterii, pełniące określone funkcje wspomagające w procesie rozwoju roślin. Odgrywają one m.in. kluczowe znaczenie dla zachowania równowagi w mikroflorze ziem uprawnych, a tym samym są odpowiedzialne za żyzność i produktywność biologiczną gleb.

    Co zapewniają pożyteczne bakterie?

    Odpowiednio dobrane mieszanki pożytecznych bakterii, według wyliczeń naukowców z UW, pozwalają w skali roku zredukować nawożenie pól aż do 40%. Dzięki nim, na co zwraca uwagę zespół prof. Popowskiej, można również znacząco ograniczyć opryski grzybobójcze stosowane po herbicydach. Oprócz tego, zidentyfikowane szczepy są także zdolne szybko degradować zalegające w glebie toksyczne substancje zawarte w środkach chwastobójczych, przede wszystkim glifosat. Poza tym pożyteczne bakterie skutecznie eliminują z gleby fitopatogeny (bakterie niszczące uprawy).

    Kiedy preparaty bakteryjne będą dostępne na rynku?

    Wszystkie odkrycia w tym zakresie zostały skatalogowane i przetestowane przez zespół Magdaleny Popowskiej. UW zapowiada, że w krótkiej perspektywie pozwoli to opracować gotowe szczepy i preparaty do zastosowania na otwartych polach uprawnych, a także w szklarniach.

    - Wprowadzenie naszych metod do produkcji masowej może zrewolucjonizować stosowane od wielu lat metody uprawy roślin, które są kosztowne, niszczą ziemie uprawne i mają negatywny wpływ na jakość plonów i żywności - informuje Magdalena Popowska, dyrektor Instytutu Mikrobiologii UW.

    Zdaniem naukowców z UW, rewolucja może się dokonać dzięki pożytecznym bakteriom wprowadzanym bezpośrednio do gleby dwukrotnie w ciągu roku - przed zasiewem i po żniwach (po zbiorach).

    - Dziś dysponujemy nie tylko wyodrębnionymi szczepami bakterii, ale mamy już opracowane gotowe ich kombinacje wraz z wyskalowaniem dozowania. Jesteśmy w stanie uzyskać różne pożądane rezultaty, na przykład w ciągu kilkunastu dni możemy zdegradować zalegający w glebie powszechnie stosowany glifosat. Innym efektem jest wyeliminowanie bakterii atakujących rośliny uprawne. Rozwijają się one intensywnie po zastosowaniu herbicydu. Stosując preparaty bakteryjne przywracamy również właściwe parametry mikroflory, odbudowując niszczoną przez dekady ziemię uprawną. Wszystkie te efekty potwierdziliśmy już badaniami i eksperymentami - dodaje Magdalena Popowska.

    Aktualnie trwają procedury związane z uzyskaniem atestów dla poszczególnych preparatów bakteryjnych. Nad tym procesem czuwa powołana spółka uniwersytecka (spin-off) - Bactrem oraz Uniwersytecki Ośrodek Transferu Technologii. UW zapowiada, że w najbliższym sezonie wegetacyjnym zostaną przeprowadzone ostateczne testy na gruntach otwartych. Następnie będzie można dopuścić gotowe produkty dla wszystkich zainteresowanych producentów płodów rolnych. Również w przyszłym roku wynalazki te zostaną objęte ochroną patentową.

    - Przed nami ostatnie formalności domykające proces wprowadzenia na rynek gotowych rozwiązań. Są one niezbędne do udostępnienia producentom rolnym poszczególnych preparatów ukierunkowanych na różne problemy związane z hodowlą roślin i jakością gleby. Już dziś jednak po dotychczasowych eksperymentach jestem pewna, że wszystkie testy na gruntach otwartych i w szklarniach zakończą się sukcesem - informuje Magdalena Popowska.

    Przeczytaj także: Wspomagają wzrost roślin, redukują stresy

    Źródło: UW
    • Tagi:
    • ograniczenie stosowania oprysków i nawozów
    • rewolucja w produkcji żywności
    • UW
    • rewolucja w rolnictwie
    • pożyteczne szczepy bakterii
    • Magdalena Popowska
    oprac. (mp)
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
    20 grudnia 2025
    Newsy
    Końcówka roku będzie gorąca. Jeszcze w grudniu kolejne protesty rolników
    20 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
    18 grudnia 2025
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Zboża
    Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
    17 grudnia 2025
    Uprawy
    Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
    17 grudnia 2025
    Uprawy
    Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
    14 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności