Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
      Już czas pomyśleć o rzepaku na nowy sezon. Są rekomendacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa składka za zwłokę
      Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
      Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
      Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Makowiec dla leniuszków

Makowiec dla leniuszków

Dla domu - Hotblog Dec. 21, 2024, 5:32 a.m.
Szybki makowiec
Szybki makowiec
Źródło: Hotblog
Makowiec dla leniuszków to propozycja na szybki, udany, tradycyjny, świąteczny wypiek.
Spis treści:

    składniki na ciasto:

    • 50 dag mąki

    • 25 dag masła ewentualnie margaryny

    • 15 dag cukru pudru

    • 4-5 żółtek

     pozostałe składniki:

    • puszka masy makowej

    • 2-3 białka

    • bakalie

    • 1 jajko do posmarowania ciasta 

    wykonanie:

    Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je rozwałkowuję i nakładam na wierzch. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance musi mieć konsystencję gęstego kisielu) i posypuję bakaliami.

    Makowiec jest typowym daniem wigilijnym w kuchni polskiej.

    W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej, m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie strucla makowa przybiera formę składanych bułeczek z nadzieniem makowym. Na co dzień makowiec gościł niegdyś tylko na zamożnych stołach. W zwykłych domach pieczony był tylko na wyjątkowe okazje, takie jak wspomniana wigilia Bożego Narodzenia i karnawał oraz Wielkanoc, Zielone Świątki oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.


    Znaczenie maku

    Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – występował na wigilijnym stole także jako symbol urodzaju i płodności. Tarcie maku na tę okoliczność miało zapewnić młodym pannom rychłe zamążpójście. Mak w potrawach wigilijnych, obok miodu i grzybów był też łącznikiem z zaświatami.

     

    Na Liście Produktów Tradycyjnych

    Liczne makowce znajdują się na „Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. Wśród nich znajduje się, m.in.:

    „Makowiec z Ejszeryszek” (woj. podlaskie, Ejszeryszki i Wiżajny) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju szeroką spiralą makową z bakaliami

    „Makowiec lubartowski” (woj. lubelskie, Lubartów) – nietypowa strucla drożdżowa, pojedynczo zwinięty cienki płat ciasta z bardzo grubą warstwą masy makowej z miodem i bakaliami

    „Makowiec sędziszowski” (woj. podkarpackie, okolice Sędziszowa) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju szeroką spiralą makową z bakaliami

    „Choszczeńska strucla z makiem” (woj. zachodniopomorskie, Choszczno) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju spiralą makową z miodem i bakaliami

    „Strucla makowa brzozowska” (woj. podkarpackie, ziemia brzozowska) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju spiralą makową z miodem i bakaliami

    „Strudel (strucla)” (woj. lubuskie, górale czadeccy) – strucla z puszystego pieczywa pszennego, nadzienie makowe jest tu jednym z dwóch możliwych wariantów (makowy, twarogowy)

    „Kołocz weselny śląski” (woj. śląskie) – prostokątny (opcjonalnie krojony na kwadraty) lub okrągły (krojony w trójkąty) placek z kruszonką, tworzony przez dwa płaty ciasta drożdżowego przełożone masą makową (masa makowa jest tutaj jednym z trzech możliwych wariantów – obok twarogowej i makowo-twarogowej)

    „Kołocz weselny cieszyński” (woj. śląskie, Śląsk Cieszyński) – okrągły, krojony w trójkąty, czasami w kwadraty, placek z kruszonką tworzony przez dwa płaty ciasta drożdżowego przełożone masą makową (masa makowa jest tutaj jednym z trzech możliwych wariantów – obok twarogowej i makowo-twarogowej)

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • makowiec
    • mak
    • przepis
    • Hotblog
    • Hotka
    • ciasto
    • Boże Narodzenie
    • wypiek
    • łatwy
    • szybki
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    May 4, 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    May 4, 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    May 3, 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    May 2, 2025
    Hotblog

    Karkówka z musztardą francuską prosto z grilla

    May 1, 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    May 1, 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    April 30, 2025
    Hotblog

    Sałatka ze szpinaku i pomidorków

    April 30, 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
    May 20, 2025
    Choroby i szkodniki
    Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
    May 20, 2025
    KRUS
    KRUS: jest nowa składka za zwłokę
    May 20, 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
    May 20, 2025
    Dla domu
    Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
    May 20, 2025
    Dla domu
    Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
    May 20, 2025
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    May 19, 2025
    Dla domu
    Idzie duża zmiana w pogodzie. Jak długo potrwa ocieplenie?
    May 19, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy