Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
      Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami
      Żniwa 2025. Za to zboże dostaniesz 100 zł więcej
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
      Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
      Znów złe wieści dla plantatorów buraka cukrowego. Nowe zagrożenia dla roślin
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnikom będzie łatwiej. W tej sytuacji nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
      Przyszłość bez pryszczycy? Rząd planuje nowe przepisy
      Mercosur rozpoczyna nową erę handlu z Europą. Co to oznacza dla konsumentów?
      ARiMR czeka na twój wniosek o 200 tys. zł. Ilu śmiałków już to zrobiło?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
      Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
      Hortensja już ci się znudziła? Ta roślina szybko rośnie i kwitnie całe lato
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Postawili nowoczesną szklarnię

Postawili nowoczesną szklarnię

Uprawy - Inne uprawy 21 kwietnia 2016 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 21 kwietnia 2016 07:20
 Postawili nowoczesną szklarnię
Źródło: A. Przespolewska
Marta i Bartłomiej Jarzębscy są młodymi ogrodnikami. Po rodzicach odziedziczyli szklarnie. Chcąc się dalej rozwijać dokupili dwa hektary ziemi. Postawili nowoczesny obiekt. Dzięki temu od tego roku ogórki uprawiają na powierzchni 6.000 metrów kwadratowych.
Spis treści:

    Marta i Bartłomiej Jarzębscy są młodymi ogrodnikami. Po rodzicach odziedziczyli szklarnie. Chcąc się dalej rozwijać dokupili dwa hektary ziemi. Postawili nowoczesny obiekt. Dzięki temu od tego roku ogórki uprawiają na powierzchni 6.000 metrów kwadratowych. - Dobrze czujemy się w produkcji tego warzywa – podkreślają.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Marta i Bartłomiej Jarzębscy to młode małżeństwo, wspólnie prowadzące gospodarstwo ogrodnicze. Mieszkają w Piotrowie k/Kalisza. Tam na powierzchni ok. 6.000 metrów kwadratowych uprawiają ogórki szklarniowe. Z ogrodnictwem pan Bartłomiej związany jest od dziecka. – Mój dziadek był jednym z pierwszych ogrodników w okolicy Kalisza. Rodzice, kontynuowali tradycje rodzinne, uprawiali chryzantemy, pomidory i ogórki. Korzystam także z ich wieloletniego doświadczenia – opowiada. Gospodarstwo, które teraz wspólnie z żoną prowadzą, kupił w 2008 roku. Na ponad 2 hektarach były wtedy jedna szklarnia starego typu. Dziś w wyniku kilku inwestycji i modernizacji w gospodarstwie stanął nowy obiekt szklarniowy, wybudowany dzięki środkom unijnym. Właściciele od samego początku chcieli się rozwijać, szukali różnych możliwości.

    – Trafiliśmy do Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie. Tam poznaliśmy pana Tadeusza Wojcieszaka, który pomógł nam znaleźć odpowiedni program unijny i wypełnił z nami wniosek. Samo wypełnienie wniosku nie dawało jednak gwarancji powodzenia. Dziś doceniamy jak ważne jest znalezienie odpowiednich osób do współpracy. Dla nas jedną z takich osób jest pan Wojcieszak. Sukces, który osiągnęliśmy jest także efektem ciężkiej pracy, wiedzy oraz umiejętności – zaznacza pan Bartłomiej.

    Jego żona Marta nie była związana z rolnictwem. Ukończyła studia dziennikarskie, pracowała w firmach farmaceutycznych. – Zrezygnowałam z dotychczasowej ścieżki zawodowej i zaczęłam zaznajamiać się w działalnością męża. Połknęłam bakcyla i dziś z satysfakcją pracujemy razem. Jestem doskonałym przykładem tego, że wszystkiego można się nauczyć, nawet jeśli nigdy się czegoś nie planowało – mówi.

    Czytaj także: Oświetlenie LED podnosi efekty upraw ogórków

    Kilka lat temu uprawiali pomidory. Zrezygnowali jednak z tego na rzecz produkcji ogórków. – W tej chwili zajmujemy się tylko produkcją długiego ogórka. Od dwóch lat niezmiennie sadzimy odmianę Nikifor – mówi Bartłomiej Jarzębski. W tym roku przy współpracy z holenderską firmą Hazera prowadzą doświadczenie z nowymi odmianami ogórka, które nie mają jeszcze nazw. Są to odmiany numeryczne. Dopiero później okaże się, czy zostaną wypuszczone na rynek. Jarzębscy stale współpracują z firmą Hazera, jeden z przedstawicieli nadzoruje obiekt. W tym roku będą gościć także Holendrów, twórców zarówno Nikifora, jak i nowych odmian. – Podczas takich wizyt sprawdzane będą nowe odmiany. Na podstawie przeprowadzanego doświadczenia odbędzie się selekcja. Ciągle trwają poszukiwania odmian silniejszych, odporniejszych i bardziej wydajnych – podkreśla Bartłomiej Jarzębski. Zaznacza, że bardzo ceni sobie współpracę z firmą Hazera. – Oni dzielą się z nami swoją wiedzą, którą my możemy wykorzystywać z korzyścią dla naszej produkcji. Mają dla nas czas i przede wszystkim bardzo duże doświadczenie. Zawsze możemy się konsultować i szukać podpowiedzi, zwłaszcza, gdy borykamy się z różnego rodzaju chorobami i szkodnikami – wyjaśnia pan Bartłomiej.

    Sama uprawa ogórków podzielona jest na dwa cykle. Pierwsze nasadzenie jest na przełomie lutego i marca, a drugie - lipca i sierpnia. Ogórka Jarzębscy uprawiają na wełnie mineralnej. – Stawiamy na wełnę najwyższej jakości. Jakość używanych produktów przekłada się na jakość produktu końcowego – tłumaczą. Sadzonki produkują sami. – Mamy coraz większe doświadczenie w tym temacie. Od kilku lat sadzonkę robimy sami. – zaznacza pani Marta. Bardzo ważna jest odpowiednia pielęgnacja roślin i czas w jakim się to robi. – Trzeba bardzo konsekwentnie pilnować produkcji. Dbać o najmniejsze szczegóły. Czym silniejsza i zdrowsza roślina, tym większy plon. Zawsze z niecierpliwością czekamy na pierwszy zbiór. Cieszymy się gdy stajemy w przejściu i widzimy ścianę ogórków – mówi pan Bartłomiej. Dodaje, że produkcja jest bardzo dynamiczna. - Ogórek rośnie bardzo szybko, pracy przy pielęgnacji jest także bardzo dużo. Codziennie widać, jak rośliny się zmieniają. W przypadku pomidora produkcja nie jest aż tak dynamiczna, na owoc także czeka się znacznie dłużej – opowiadają. Ogórki zrywa się już po 3-4 tygodniach od nasadzenia. W jednym cyklu roślina osiąga nawet 12 metrów wysokości. Po pierwszym cyklu likwiduje się produkcję. Wykonywana jest także dezynfekcja szklarni. – Ważne jest utrzymywanie dobrego środowiska przez cały czas. Na bieżąco walczy się z chorobami i szkodnikami. Trzeba reagować bardzo szybko. Po usunięciu produkcji wykonywana jest dezynfekcja, którą robi wyspecjalizowana firma. Po tym czasie szykujemy już nowe nasadzenie – zaznacza.

    Pierwsza taka szklarnia na świecie KLIK

    W uprawie, tak jak w przypadku innych roślin, potrzebne są i nawozy, i środki chemiczne. Dzięki temu warzywo chronione jest przed chorobami i szkodnikami. – To jest rzecz normalna. Dużo osób mówi, że to jest chemia, ale takie są standardy. Bez tego ciężko byłoby prowadzić produkcję na takim poziomie. Ważne jednak , aby chemia była podawana w odpowiednich dawkach, zgodnie z zaleceniami. Przeszedłem wiele szkoleń dotyczących oprysków i nawożenia, dzięki temu mogę wszystkiego pilnować sami i mam pewność, że produkt, który oferuję jest bezpieczny – zapewnia Bartłomiej Jarzębski. Jego żona dodaje: Mamy świadomość, że ten produkt trafia do ludzi. W naszym interesie jest aby jego jakość była jak najwyższa.

    Prowadząc gospodarstwo ogrodnicze ważna jest także współpraca z firmami, które handlują nawozami i środkami ochrony roślin. – Te produkty muszą być dobrej jakości i muszą być dostarczane na czas. W naszej okolicy jest centrum ogrodnicze, z którym współpracujemy. Cenimy sobie ich rzetelność i fachowość – mówi Bartłomiej Jarzębski. Zaznacza, że ważny jest także odbiorca ogórków.

    – Żeby móc spokojnie i komfortowo pracować trzeba stworzyć sobie sieć współpracowników i zbudować własny system. Musimy być zabezpieczeni w środki potrzebne do produkcji oraz mieć stałego odbiorcę. W latach 2006-2007, kiedy odbywałem praktyki w Holandii, mówiono już o takim systemie pracy – opowiada.

    Podkreśla, że ich kontrahent jest bardzo wymagający. – Ogórek, którego produkujemy ma bardzo wysoką jakość. Nasz odbiorca ma konkretne wymagania. Pakujemy w 5 – kilogramowe. Owoc musi być idealny. Takiego towaru oczekują małe hurtownie, sklepy detaliczne. Klienci, którzy chcą być konkurencją dla marketów znacznie bardziej zwracają uwagę na jakość. Są w stanie zapłacić więcej. My dzięki temu, że produkujemy ogórka, który spełnia ich oczekiwania, możemy liczyć na bardzo dobre ceny. Oczywiście są one ustalane zgodnie z bieżącą sytuacją i zbytem, głównie na giełdzie kaliskiej – mówi pan Bartłomiej. W prowadzeniu produkcji państwu Jarzębskim pomaga również skomputeryzowany system. Nowoczesne komputery znacznie ułatwiają pracę. Regulują cykle podlewania, dozują odpowiednią ilość nawozów, temperaturę wody. - Parametry ustawiamy sami, w zależności od etapu rozwoju roślin i ich aktualnych wymagań. Wszystko musi być dopracowane idealnie. Oczywiście kontrolujemy czy wszystko odbywa się zgodnie z zaleceniami – tłumaczy. Możliwości usprawnienia pracy jest bardzo wiele. - Brakuje nam jeszcze kilku rzeczy, ale one są w zasięgu ręki i z pewnością będziemy dążyć do tego by jeszcze bardziej zmodernizować ogrodnictwo – zaznacza pani Marta.

    W ubiegłym roku Jarzębscy zebrali około150 ton ogórków. – W tym roku zwiększyliśmy powierzchnię upraw, więc zbiory także będą większe. Dobrze czujemy się w produkcji ogórka. Na dzień dzisiejszy nie planujemy zmieniać kierunku, który obraliśmy. Mamy jednak świadomość, że w dużej mierze to rynek pokazuje czego mu trzeba. Być może za parę lat zajmiemy się produkcją czegoś innego lub całkowicie zmienimy zajęcie , ale, póki co mamy ogromną satysfakcję z tego co robimy – podkreślają.  

    ŚLEDŹ CENY WARZYW

    • Tagi:
    • uprawa ogórków
    • Marta i Bartłomiej Jarzębscy
    • Piotrów
    • szklarnia
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Afera z ogórkami z Rosji. "Dlaczego polskie firmy podały, że to warzywa z Ukrainy?"

    22 marca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii

    Uprawiają 228 ha. Mają 400 charolaise. Postawią następną biogazownię [VIDEO]

    17 kwietnia 2024
    Uprawy

    Sekrety udanej uprawy ogórków - od wyboru nasion do zbioru

    26 lutego 2024
    Owoce i warzywa

    Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

    18 czerwca 2022
    Owoce i warzywa

    Kwiecień w ogrodzie. Jakie prace należy wykonać? [ZDJĘCIA]

    2 kwietnia 2020
    Sylwetki

    Grzechowiakowie - z warzyw przeszli na uprawę kwiatów

    11 kwietnia 2018
    Newsy

    Pola po gradobiciu. Z upraw nic nie zostało [FILM]

    26 lipca 2017
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
    3 lipca 2025
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
    3 lipca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Zboża
    Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
    3 lipca 2025
    Nawożenie
    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
    1 lipca 2025
    Choroby i szkodniki
    Znów złe wieści dla plantatorów buraka cukrowego. Nowe zagrożenia dla roślin
    1 lipca 2025
    Nawożenie
    Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?
    1 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności