Pszenica jara - lista odmian zalecanych
Na liście odmian pszenicy jarej zalecanych do uprawy na obszarze województw w tym roku (które przygotowuje COBORU) znajduje się 17 odmian tego gatunku.
Najczęściej, w 15 województwach, rekomendowana do uprawy jest odmiana Goplana. Na drugim miejscu, w 14 województwach na liście odmian zalecanych znalazła się odmiana Harenda, na trzecim natomiast odmiana Rusałka (zalecana w 12 województwach).
Największy wybór mają rolnicy z woj. świętokrzyskiego, aż 9. Nico mniej, bo 8, jest na LOZ w woj.: śląskim i warmińsko-mazurskim.
Odmiany, które w tym roku są najczęściej rekomendowane na LOZ - "pierwsza trójka"
GOPLANA (2015) Rok włączenia do LOZ - 2018. Jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i choroby podstawy źdźbła - dość duża, na septoriozy liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów oraz brunatną plamistość liści - średnia, na rdzę żółtą - dość mała. Rośliny średniej wysokości, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie średnia, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność ogólna mąki dość duża. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
RUSAŁKA (2016) Rok włączenia do LOZ - 2018. Jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dość dobra (poziom a1) lub dobra do bardzo dobrej (poziom a2). Odmiana predysponuje do uprawy na wysokim poziomie agrotechniki z uwagi na małą do bardzo małej odporność na rdzę żółtą. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na brunatną plamistość liści - dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, septoriozy liści i fuzariozę kłosów - średnia, na septoriozę plew - dość mała. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie dość mała, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
HARENDA (2014) Rok włączenia do LOZ - 2016. Odmiana chlebowa (grupa B). Plenność bardzo dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na rdzę brunatną – duża, na mączniaka prawdziwego - średnia, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozę liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – dość duża. Rośliny średniej wysokości o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość duże, gęstość w stanie zsypnym bardzo duża. Odporność na porastanie w kłosie dość mała , liczba opadania , zawartość białka i ilość glutenu dość duże. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.