Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zboża
  • Opóźnione zbiory kukurydzy na kiszonkę (3)

Zboża

Zbiory kukurydzy na kiszonkę [FILM I ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/4
  • następne zdjęcie
Źródło: M. Kowalska

W gospodarstwie pana Sławomira do gniecenia używa się dwóch ładowarek teleskopowych JCB, oraz ciągnika z obciążnikiem. Sieczka rozrzucana jest równomiernie warstwami i od razu ubijana. Trwa to zazwyczaj jeszcze przez jedną godzinę po zwiezieniu ostatniego rozrzutnika. Rolnik w tym samym czasie tworzy dwie pryzmy, do których kukurydza dostarczana jest naprzemiennie. Umożliwia to dostateczne zagęszczenie kukurydzy, a także ubijanie odbywa się przez dwa sprzęty jednocześnie. Gospodarz nie stosuje żadnych dodatków do zakiszania.

- Kiszonka sama odpowiednio się kisi. Najważniejsze, aby była dobrze ugnieciona oraz przykryta - podkreśla.

Po odpowiednim ugnieceniu pryzmę przykrywa się dwiema rodzajami folii. Jako pierwszą warstwę stosuje się czarno-białą kiszonkarską, natomiast druga folia pochodzi z poprzedniego roku i ma chronić przed uszkodzeniami. Folia musi dostatecznie przylegać do kiszonki. Następnie wszystko obsypywane jest ziemią. Ważne, aby czas okrycia utworzonej pryzmy był możliwie jak najkrótszy, dlatego nie powinien przekraczać 3 dni. W przypadku gospodarstwa pana Sławomira pryzmę osłania się tego samego dnia. Tak przygotowana kiszonka będzie skarmiana przez cały rok.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Uprawa gleby
Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
18 maja 2025
Inne uprawy
Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
17 maja 2025
Bydło i mleko
Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
17 maja 2025
Najnowsze
Uprawa gleby
Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
18 maja 2025
Inne uprawy
Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
17 maja 2025
Uprawy
Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
17 maja 2025
Choroby i szkodniki
Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
16 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy