Nowe normy od sierpnia. Po ich przekroczeniu rolnik nie sprzeda swoich plonów

Przypomnijmy: najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (skrót NDP lub z angielskiego MRL) regulowane są przez przepisy unijne - Komisja Europejska, wraz z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i państwami członkowskimi, dokonuje oceny i ustala te poziomy na podstawie dostępnych danych naukowych.
Co jakiś czas wspomniane normy się zmieniają. Jak informuje resort rolnictwa - zgodnie z decyzją z początku tego roku - nowe uregulowania wejdą w życie od sierpnia.
- Informujemy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29.01.2025 r. (2025/158) od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa - informuje resort rolnictwa.
Jak podkreśla ministerstwo, na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia 2025 r. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).
Pestycydy. Wykaz poziomów NDP przed zmianą (po lewej) oraz po wprowadzonej zmianie (od 19 sierpnia 2025):
Uprawa |
Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg) |
NDP/MRL (mg/kg) po zmianie |
Jabłoń i grusza |
0,4 |
0,07 |
Czereśnia |
1,5 |
0,8 |
Morela |
0,8 |
0,08 |
Brzoskwinia |
0,2 |
0,08 |
Porzeczki |
2,0 |
0,01* |
Agrest |
2,0 |
0,7 |
Borówka wysoka |
2,0 |
0,7 |
Malina |
2,0 |
0,6 |
Winogrona |
0,5 |
0,08 |
Sałata |
1,5 |
0,01* |
Pomidor |
0,5 |
0,06 |
Ogórek |
0,3 |
0,05 |
Kapusta głowiasta |
0,4 |
0,03 |
Endywia |
0,4 |
0,01* |
Szpinak |
0,6 |
0,01* |
Boćwina |
0,6 |
0,01* |
*- wskazuje granice oznaczalności.
Uwaga! Jak zaznacza ministerstwo, obniżenie NDP powoduje, że plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.