Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne uprawy
  • Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA? Alarmujące wyniki

Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA? Alarmujące wyniki

Uprawy - Inne uprawy April 26, 2025, 5:48 a.m. Joanna Kamińska
Europejskie wina są powszechnie zanieczyszczone TFA
Europejskie wina są powszechnie zanieczyszczone TFA
Źródło: Adobe Stock
Europejskie wina są powszechnie zanieczyszczone kwasem trifluorooctowym (TFA), wynika z najnowszego badania. Jego autorzy ostrzegają przed niebezpiecznymi skutkami i wskazują na konieczność przeciwdziałania temu zjawisku. O sprawie informuje serwis Politico.
Spis treści:

    Wyniki badania opublikowano 23 kwietnia w raporcie Pesticide Action Network (PAN Europe), sieci organizacji pozarządowych pracującej nad ograniczeniem stosowania niebezpiecznych pestycydów i zastąpieniem ich ekologicznymi rozwiązaniami. Raport nosi tytuł „Wiadomość z butelki. Gwałtowny wzrost skażenia TFA w całej UE”. Przeanalizowano w nim 49 win, w tym zarówno produkty konwencjonalne, jak i organiczne.

    Czytaj też: To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    TFA zagrożeniem dla środowiska

    Kwas trifluorooctowy (TFA) jest toksyczną substancją chemiczną, która nie ulega naturalnemu rozkładowi. Stanowi niezwykle trwały produkt uboczny PFAS, czyli grupy sztucznych substancji chemicznych powszechnie określanych jako „wieczne chemikalia”.

    PFAS znaleźć można w części pestycydów rolniczych, ale także np. w piankach gaśniczych czy nieprzywierających naczyniach kuchennych. Chociaż cenione są za swoją trwałość, to jednak nie ulegają rozkładowi oraz odporne są na działanie wody, ciepła i oleju. Ich kumulowanie się w środowisku i organizmach żywych zwiększa ryzyko zachorowania na raka, uszkodzenia wątroby i układu rozrodczego.

    Czytaj też:
    Ile będą kosztowały truskawki w tym roku? Aktualne ceny są wysokie

    Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA

    Najwięcej pestycydów, a zwłaszcza fungicydów, w europejskim rolnictwie zużywanych jest w związku z produkcją wina. To w winnicach gromadzi się wiele chemikaliów. Winogrona są bowiem wyjątkowo narażone na choroby grzybowe i w związku z tym w trakcie całego sezonu wegetacyjnego wymagają częstych oprysków. Część z nich wykonywana jest przy użyciu pestycydów zawierających związki PFAS.

    Z wyników badań opublikowanych przez PAN Europe, jak informuje Politico, wynika, że w winach wyprodukowanych przed 1988 rokiem nie wykryto TFA. Jednak od tego czasu poziom skażenia nieustannie wzrastał. W winach z lat 2021-2024 osiągnął poziom 320 mikrogramów na litr, czyli ponad 3000 razy wyższy niż prawny limit UE dla pozostałości pestycydów w wodach gruntowych. Wzrost ten, według autorów badania, związany jest z wykorzystaniem na coraz większą skalę pestycydów na bazie PFAS, a także nowszych fluorowanych czynników chłodniczych.

    Tendencję do niższych stężeń TFA wykazywały wina organiczne. Jednak i one nie były całkowicie wolne od tego rodzaju zanieczyszczeń. Szczególnie wysokim poziomem TFA wyróżniały się wina z Austrii.

    Czytaj też: Duża część użytków rolnych w Polsce zagrożona erozją. Jak jej zapobiegać?

    Zanieczyszczenie europejskich win TFA: „To czerwona flaga, której nie należy ignorować”

    - To czerwona flaga, której nie należy ignorować. Ogromne nagromadzenie TFA w roślinach oznacza, że ​​prawdopodobnie spożywamy znacznie więcej tego wiecznego związku chemicznego z pożywieniem, niż wcześniej zakładano – przyznał cytowany przez Politico Helmut Burtscher-Schaden z austriackiej organizacji pozarządowej Global 2000, który kierował badaniami.  

    Podobne wyniki do tych opublikowanych przez PAN Europe uzyskał w niezależnym badaniu Michael Müller, profesor chemii farmaceutycznej i medycznej na Uniwersytecie we Fryburgu. Zwrócił on uwagę, że problem zanieczyszczonych win jest już problemem globalnym, a obecnie nie ma już win niezanieczyszczonych. TFA są na tyle wszechobecne w środowisku, że nawet rolnictwo ekologiczne nie jest w stanie w pełni się przed nimi zabezpieczyć.

    Czytaj też: Wyrzucanie śmieci po nowemu. Potrzebny kod QR i kosze za 2 miliony zł 

    Pestycydy PFAS: Aktywiści żądają zakazu ich stosowania

    Jak donosi Politico, wnioski płynące z raportu przedstawionego przez PAN Europe zakwestionowane zostały przez Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), organizację reprezentującą europejskie firmy winiarskie. W wydanym 24 kwietniu oświadczeniu wskazała ona na małą liczebność próby zastosowanej w badaniu oraz na fakt, że niemal połowa butelek wina pochodziła z Austrii. Ponadto zwróciła uwagę na brak przedstawienia jasnych dowodów, które łączyłyby skażenie wina ze stosowaniem pestycydów. Jednocześnie organizacja wyraziła swoje poparcie dla dalszego dialogu naukowego, w tym dla trwających prac nad ponowną oceną progów zdrowotnych dla TFA, które prowadzi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

    TFA bowiem jeszcze do niedawna, w przeciwieństwie do PFAS, nie było uznawane za szczególnie niebezpieczne dla środowiska i zdrowia. Jednak już badanie z 2021 roku wykazało, że narażenie na TFA wiązać może się z poważnymi wadami rozwojowymi u płodów królików.

    Raport PAN Europe przedstawiony został kilka tygodni przed planowanym głosowaniem państw członkowskich UE w sprawie zakazu stosowania flutolanilu, czyli pestycydu PFAS, który uznany został jako ten, który w znacznym stopniu przyczynia się do emisji TFA. Jednak zdaniem aktywistów, o czym wspomina Politico, Unia Europejska powinna pójść dalej i wprowadzić zakaz stosowania wszystkich pestycydów PFAS.

    Politico zauważa, że wobec tego rodzaju dyskusji, „[…] badanie wina nadaje nowy impuls debatom na temat tego, jak radzić sobie z zanieczyszczeniem chemicznym i chronić europejskie dostawy żywności”.

    • Tagi:
    • rolnictwo
    • winiarstwo
    • pestycydy
    • zanieczyszczenie środowiska
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Drugi dzień [ZDJĘCIA]

    May 9, 2025
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Pierwszy dzień [ZDJĘCIA, VIDEO]

    May 8, 2025
    Uprawy

    Nowe normy od sierpnia. Po ich przekroczeniu rolnik nie sprzeda swoich plonów

    May 4, 2025
    Prawo i finanse

    Przyszłość rolnictwa i żywności w centrum europejskiej debaty

    May 3, 2025
    Uprawy

    "Źródła wszystkie powysychały". Największe susze w historii Polski

    April 29, 2025
    Ekonomika

    Chiny i Brazylia zacieśniają współpracę handlową: soja, wołowina i inwestycje

    April 20, 2025
    Analizy rynkowe

    Te problemy spędzają sen z powiek rolnikom. Nowe dane o sytuacji gospodarstw

    April 13, 2025
    Ekonomika

    Jeden rolnik wyżywi 147 osób? Nowoczesne rolnictwo to właściwa droga

    April 10, 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    May 12, 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    May 12, 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    May 12, 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    May 12, 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    May 9, 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    May 9, 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    May 9, 2025
    Nawożenie
    Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
    May 8, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy