Lubuskie: Pola nadal zalane?
 
                        
                    
                    - Jesień w naszym województwie była bardzo trudna. Dużo pól było pozalewanych, przez co większa będzie na pewno ilość zbóż jarych, w niektórych miejscach woda stoi nawet do dzisiaj. Jeśli chodzi o przezimowanie, to sytuacja dla zbóż była bardzo trudna - podaje Piotr Tyliszczak z Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W czasie największych mrozów nie było okrywy śnieżnej, a temperatura w województwie spadała nawet do 20 stopni poniżej zera.
- Najgorzej wyglądają zdecydowanie pola obsiane jęczmieniem ozimym i rzepakiem, część z nich na pewno będzie wymagała przesiania, ponieważ są pola, na których jest po 20-30 roślin na m2, a to za mało. Jeśli jednak chodzi o inne rodzaje zbóż, to sytuacja nie wygląda tragicznie, pszenice i pszenżyta powoli "odbijają", wstępnie można powiedzieć że nie będzie z nimi problemu - podkreśla specjalista.





























 
                                
                                
                                
                                 
                                
                                
                                
                                 
                                
                                
                                
                                 
                                
                                
                                
                                 
                                
                                
                                
                                 
                                
                                
                                
                                 
                                
                                
                                
                                 
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                    