Kampania cukrownicza 2020/21 - 5 podsumowań
KSC
Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła kampanię 2020/2021. W jej krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych. Wyprodukowano z nich 820 tys. ton cukru.
W kampanii wzięło udział prawie 14,7 tys. plantatorów KSC. Surowiec dostarczono i przerobiono w 7 oddziałach Spółki: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło oraz Werbkowice. Jako ostatnia kampanię właściwą zakończyła, po 116 dniach pracy, Cukrownia Kluczewo. Średni czas pracy zakładów w kampanii 2020/2021 wyniósł natomiast 107 dni.
Buraki cukrowe, które trafiły do zakładów przetwórczych KSC, pochodziły z plantacji o areale blisko 110 tys. ha. Średni plon wyniósł 56,9 t/ha. Najwyższy uzyskano w Cukrowni Malbork w woj. pomorskim - 66,8 t/ha. Średnia zawartość cukru w burakach - czyli polaryzacja wyniosła z kolei 15,05%.
- Tegoroczne zbiory buraka cukrowego, ze względu na niekorzystne dla uprawy warunki pogodowe oraz szkodniki, które zaatakowały uprawy naszych plantatorów w czasie całego cyklu produkcyjnego, okazały się być niższe niż pierwotnie zakładaliśmy. Ostatecznie wyprodukowaliśmy 820 tys. ton cukru z 6,2 mln ton skupionych buraków. Doświadczenie i ciężka praca polskich plantatorów pozwoliły na przeprowadzenie kampanii pomimo wyjątkowo trudnych warunków atmosferycznych - mówi Krzysztof Kowa, prezes zarządu KSC.
Spółka zwraca także uwagę na warunki pogodowe, które były niekorzystne dla prawidłowego rozwoju buraka cukrowego przez niemal cały okres wegetacji. Wiosna należała bowiem do chłodnych i suchych, z przymrozkami występującymi lokalnie nawet do 20 maja, przez co początkowy rozwój roślin był ograniczony. Intensywne opady deszczu w maju i czerwcu z kolei sprzyjały rozwojowi chorób korzeni. Długotrwałe wysokie temperatury powietrza w okresie letnim natomiast, bez deszczu, powodowały, że rośliny więdły. Ponadto ciepła jesień nie wstrzymywała wegetacji roślin, w wyniku czego korzenie buraka nie dojrzewały, a znajdowały się stale w fazie wzrostu. Nie bez znaczenia jest również to, że w trakcie kampanii 2020/2021 były intensywne opady deszczu, które znacznie utrudniały zbiór i zwózkę buraków.
W ubiegłym roku plantatorom buraka na całym obszarze kontraktacyjnym KSC silnie dały się odczuć szkodniki: mszyce i pchełka burakowa (wiosną), a także błyszczki, rolnice i piętnówki (latem i jesienią). Szarek komośnik największe szkody czynił w rejonie południowo-wschodnim, powodując swoim żerowaniem duże szkody na plantacjach, przez co wiele z nich wymagało wiosennego przesiewu. Jeśli chodzi o choroby, najbardziej dotkliwe było porażenie roślin chwościkiem burakowym, które najwcześniej wystąpiło w południowo-wschodnim rejonie uprawy, ale z czasem objęło cały obszar kontraktacji KSC.
KSC szacuje, że większość cukru wyprodukowanego w kampanii cukrowniczej 2020/2021 trafi na krajowy rynek, reszta zostanie skierowana na eksport, w tym drogą morską na rynki spoza Unii Europejskiej, dzięki wybudowaniu przez KSC S.A. Terminalu Cukrowego w Gdańsku, który systematycznie zwiększa swoje moce przeładunkowe.
Jak ocenia uboegłoroczną LIZ - Pfeifer & Langen Polska i Südzucker Polska S.A.? ====> O tym na str. 3