Kampania cukrownicza 2020/21 - 5 podsumowań
Südzucker Polska S.A.
Kampania cukrownicza w Südzucker Polska S.A. zakończyła się 21 stycznia. - Uzyskane plony buraków oraz procent ich zanieczyszczenia są na poziomie średniej wieloletniej, natomiast polaryzacja kształtuje się poniżej średniej z wielolecia. Ilość skupionych buraków pozwoliła na przeprowadzenie długiej, bezawaryjnej, blisko 140-dniowej kampanii - informuje Magdalena Budzyńska, Corporate Communication Manager w Südzucker Polska S.A. - Warunki pogodowe były wymagające, ponieważ odnotowaliśmy dużo opadów w drugiej połowie okresu wegetacji oraz podczas kampanii. Duża wilgotność w glebie przełożyła się na trudności podczas zbioru, ale nie miało to wpływu na poziom przerobu buraków w cukrowniach - dodaje. Zaznacza także, że plantatorzy, dołożyli ponadprzeciętnej staranności, aby dobrze przygotować buraki do odbioru.
LIZ - Pfeifer & Langen Polska
LIZ w pierwszej zwraca, oczywiście, uwagę na przebieg pogody. - Ubiegłoroczny sezon wegetacyjny dla plantatorów buraka cukrowego był bardzo trudny. Na poziom plonów i zawartość cukru bardzo duży wpływ miały warunki atmosferyczne. Początkowy okres wegetacji to suchy kwiecień i chłodny maj z licznymi lokalnymi przymrozkami wpłynął na wielu plantacjach na bardzo niewyrównane, piętrowe wschody buraków - opisuje Pfeifer & Langen Polska. Zaznacza jednocześnie o tym, że dopiero opady w drugiej dekadzie maja stworzyły warunki do uzupełnienia część braków w obsadzie roślin. - Ciepły i z ponad przeciętnymi opadami czerwiec przyspieszył wegetację, która powodowała jednak większy przyrost masy liści niż korzenia oraz w wielu rejonach bardzo wczesne i nasilone wystąpienie chwościka buraka - informuje LIZ.
Rozwojowi chwościka sprzyjał bardzo mokry lipiec i ciepły okres od początku sierpnia do jesieni włącznie. Na wielu plantacjach, pomimo trzech zabiegów fungicydowych, były trudności w opanowaniu tej choroby. W północno-zachodnim rejonie Wielkopolski, a także na Kujawach w sierpniu wystąpiła susza i wegetacja buraków zaczęła się dopiero ponownie po opadach w wrześniu. Nowe odrosty liści spowodowały wówczas brak gromadzenia cukru w korzeniach. Wegetacja buraków była zakłócana również, jak informuje LIZ, przez duże nasilenie szkodników, zwłaszcza mszycy burakowej oraz skośnika buraczaka, którego zwalczanie jest bardzo trudne z powodu braku zarejestrowanych na tego szkodnika insektycydów.
Wyżej wymienione czynniki, zdaniem Pfeifer & Langen Polska, przełożyły się na mniejsze plony korzeni oraz obniżenie zawartości cukru w korzeniach i w efekcie mniejszą produkcję cukru.
- Plantatorzy Pfeifer&Langen S.A. uzyskali średni plon korzeni na poziomie 59,3t/ha o zawartości cukru 15,2%. Natomiast najlepsze wyniki osiągnęli plantatorzy Cukrowni Gostyń- średni plon korzeni 61,7 o zawartości cukru 15,6% - podaje LIZ.
Wynki badań plonowania buraka cukrowego w roku ubiegłym COBORU na str. 4 ====>