Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jaki wpływ na środowisko i klimat ma rolnictwo?

Jaki wpływ na środowisko i klimat ma rolnictwo?

Uprawy 5 października 2022 07:00 MP Aktualizacja: 5 października 2022 09:13
Jaki wpływ na środowisko i klimat ma rolnictwo?
Źródło: M. Kula
"Rolnictwo jest najlepszą odpowiedzią na to, jak możemy zniwelować wiele zmian klimatu, dlatego że gleby są największym miejscem, które może pochłaniać dwutlenek węgla z atmosfery po oceanach."
Spis treści:

    - Rolnictwo jest najlepszą odpowiedzią na to, jak możemy zniwelować wiele zmian klimatu, dlatego że gleby są największym miejscem, które może pochłaniać dwutlenek węgla z atmosfery po oceanach - zaznacza dr Michał Krysiak z firmy Bayer. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Rolnictwo, co podkreśla dr Michał Krysiak, ma duży wpływ zarówno na środowisko, jak i na klimat.

    - Z jednej strony należy powiedzieć, że rolnictwo zużywa nasz świat, w którym żyjemy, bo korzysta z zasobów naturalnych. Przede wszystkim gospodarujemy na bardzo dużym areale - czyli na tym areale nie ma lasów. Obniżamy bioróżnorodność, bo chcemy mieć jedną roślinę na polu. Z drugiej strony też zużywamy zasoby naturalne, chociażby po to, żeby wyprodukować nawozy, które są potrzebne nam potem do osiągnięcia odpowiedniego plonu. I także rolnictwo jest emitentem gazów cieplarnianych. Z jednej strony jest to dwutlenek węgla, który pochodzi ze spalania paliw, bo jest nam to potrzebne do przeprowadzania różnych operacji na polu. Z drugiej strony rolnictwo także emituje metan - i myślę tutaj i o hodowli bydła, ale także o chociażby polach ryżowych w Azji - opisuje nasz rozmówca.

    Zwraca też uwagę na to, że  gazy cieplarniane także pochodzą z przemian nawozów azotowych. - Wszystko jedno, czy to są nawozy sztuczne czy naturalne. Jakiś procent tlenków azotu i amoniaku ulatnia się do atmosfery, a to są również gazy cieplarniane -  zaznacza ekspert.

    Wspomina przy tym o innej ważnej sprawie, mającej związek z ochroną środowiska.

    - Z drugiej strony wiemy, że rolnictwo jest najlepszą odpowiedzią na to, jak możemy zniwelować wiele zmian klimatu, dlatego że gleby są największym miejscem, które może pochłaniać dwutlenek węgla z atmosfery po oceanach. I to właśnie rolnicy, stosując tzw. rolnictwo węglowe, czyli chociażby zabiegi takie jak (...) przyorywanie resztek pożniwnych, budują próchnicę - tłumaczy nasz rozmówca. 

    Na ostatni z wymienionych przez specjalistę elementów szczególny nacisk kładzie rodzina Nykielów z miejscowości Kaszewy Kolonia (woj. łodzkie), gospodarująca na areale ok. 100 ha, na codzień współpracujaca z dr Krysiekiem w ramach programu  Bayer Forward Farming. -   Z racji tego, że - jak wcześniej mówiłem - mamy gleby, (...), słabej jakości, te resztki pożniwne spełniają się w produkcji próchnicy -  tłumaczy  Maciej Nykiel. - Też mamy w gospodarstwie pola nawadniane, co znacznie wpływa oczywiście na poprawę struktury tej gleby. Wykonujemy mniej uprawek pożniwnych. Jest to zazwyczaj jeden przejazd i wtedy nam się tworzy struktura gleby gruzełkowata, no i oczywiście mniej zanieczyszczamy środowisko - dodaje. 

    Zobacz także:

    2000 ha i innowacyjne rozwiązania [VIDEO]

    • Tagi:
    • dr Michał Krysiak
    • rolnictwo
    • gazy cieplarniane
    • Maciej Nykiel
    • Bayer
    • środowisko
    • klimat
    MP
    Podobne artykuły
    Uprawy

    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają

    20 listopada 2025
    Zboża

    Uprawa rzepaku może być opłacalna? Specjaliści odpowiadają

    16 listopada 2025
    Pomoc unijna

    Nawet 300 tys. euro wsparcia na osobę. Tak chcą zachęcić młodych rolników

    15 listopada 2025
    Uprawy

    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań

    14 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany

    13 listopada 2025
    Newsy

    Od rolników płyną dramatyczne dane. Jedna trzecia nie ma zysków z gospodarstw

    6 listopada 2025
    Zboża

    Przełom w rolnictwie. Wyjątkowe odkrycie dotyczące pszenicy

    5 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników

    2 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Technika
    ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
    22 listopada 2025
    Uprawy
    RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
    21 listopada 2025
    Uprawy
    To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
    20 listopada 2025
    Uprawy
    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawy
    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności