Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać ziemniaki

Jak przechowywać ziemniaki

Uprawy - Przechowalnictwo 23 sierpnia 2012 08:27 (arz) Aktualizacja: 6 października 2015 14:06
Jak przechowywać ziemniaki
Źródło: Fotolia.com
Paweł Szejner od 2000 roku przechowuje w swoich magazynach zarówno ziemniaki przeznaczone na chipsy, jak i te tradycyjne, wykorzystywane w przemyśle. Aby jego produkty miały odpowiednie warunki, musiał zaopatrzyć pomieszczenia w systemy wentylacyjne.
Spis treści:

    Paweł Szejner od 2000 roku przechowuje w swoich magazynach zarówno ziemniaki przeznaczone na chipsy, jak i te tradycyjne, wykorzystywane w przemyśle. Aby jego produkty miały odpowiednie warunki, musiał zaopatrzyć pomieszczenia w systemy wentylacyjne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dwie przechowalnie ziemniaków

    Do dyspozycji przedsiębiorca ma dwie przechowalnie: większą, złożoną z dwóch komór, w których składować można po 1.500 ton oraz mniejszą - z komorami na 1.000 ton. W pierwszej z nich Paweł Szejner założył kanały wentylacyjne napowierzchniowe firmy Omnivent. Wybór padł na ten system, ponieważ pomieszczenie było adaptowane. Mechanizm działa na zasadzie wydmuchu powietrza, które następnie jest przepuszczane przez pryzmę, w której składowane są ziemniaki. Następnie strumień kierowany jest ku górze.

    W mniejszej przechowalni zamontowano kanały podpowierzchniowe. W tym przypadku sytuacja była znacznie prostsza, ponieważ jest to nowy budynek, który stawiany był zgodnie ze swoim przeznaczeniem. – Tutaj skuteczność jest lepsza. Jest więcej kanałów wentylacyjnych, dzięki czemu zwiększa się powierzchnia wentylowana – opowiada Paweł Szejner. Mechanizmy zostały zaopatrzone w automatyczny program, który steruje pracą systemów. Każde odstępstwo od normy, czyli np. spadek temperatury w obiekcie, jest sygnalizowane na monitorze. - Oko ludzkie bywa jednak niezastąpione, dlatego raz na dobę trzeba wszystko skontrolować – podkreśla mężczyzna.

    Ważne jest wietrzenie

    O jakości przechowywanych warzyw decydują parametry. W przypadku ziemniaków przeznaczonych na czipsy jest ich zdecydowanie więcej. - Program musi reagować na dużą ilość czynników. Ważne jest wietrzenie w ciągu doby, czyli wymiana CO2. Chodzi o to, żeby za dużo dwutlenku węgla nie gromadziło się w przechowali. Kilka razy na dobę powinny być otwierane klapy wentylacyjne – dodaje przedsiębiorca.

    Paweł Szejner podkreśla, że szczególną uwagę należy przywiązywać do optymalnej różnicy temperatur pomiędzy powietrzem wlatującym do komory, a temperaturą w pryźmie. Najlepiej, aby wartość zamykała się w granicach od 1% do 1,5%. Istotne jest, aby nie dopuścić do szoku termicznego, ponieważ wtedy wytwarzają się cukry, czyli glukoza i sacharoza, a to powoduje ciemną barwę czipsów po usmażeniu. W przypadku schładzania ziemniaków dobowe „zejście” temperatury nie może być większe niż 0,3%.

    Właściwy serwis to podstawa


    Z ziemniakami wykorzystywanymi w przemyśle nie ma takich problemów. - Tam patrzymy tylko na temperaturę końcową, schładzamy je szybciej i nie trzeba tak zwracać uwagi na koncentrację dwutlenku węgla – dodaje Paweł Szejner. Właściwy serwis to podstawa, ponieważ w przypadku awarii trwającej dłużej niż 24 godziny mogą pojawić się poważne problemy z przechowywanymi warzywami. - Wiedziałem, że te systemy będą stanowiły najlepsze rozwiązanie, poza tym Omnivent jest blisko i w razie potrzeby mogą szybko reagować – dodaje.

    • Tagi:
    • systemy wentylacyjne
    • przechowywanie
    • warzywa
    • ziemniaki
    (arz)
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Prawo i finanse

    20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?

    7 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Oto traktory, o których będzie głośno. Zobaczyliśmy je na targach Agritechnika [VIDEO]
    20 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Ciągniki
    Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
    20 listopada 2025
    Uprawy
    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawy
    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności