Unijny rynek wołowiny - cena będzie spadać?
7,8 mln ton mięsa wołowego wyprodukują w tym roku unijny hodowcy bydła.
Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2015 r. kraje Unii Europjeskiej wyprodukują brutto 7 857 000 ton mięsa wołowego, tj. o 2,5% więcej niż w 2014 r. Tendencja wzrostowa ma się utrzymywać także w roku przyszłym. Wynikać to będzie przede wszystkim z rozwoju pogłowia bydła mlecznego oraz przystosowania się pogłowia bydła mięsnego do nowych zasad WPR. Zdaniem ekspertów w następnych latach produkcja ponownie zacznie spadać. Tempo spadku produkcji będzie mniejsze niż w latach 2005-2013. Pod koniec prognozowanego okresu, w 2025 r. produkcja brutto tego gatunku mięsa w krajach UE osiągnie poziom 7 554 000 ton, tj. będzie o około 4% niższa niż jej szacowana wielkość w 2015 r.
W obecnej dekadzie, zdaniem ekspertów wywóz żywca oraz wołowiny z Unii Europejskiej będzie utrzymywał się na stabilnym,
wysokim poziomie. Wyniesie łącznie około 260 tys. ton. Należy się jednak spodziewać zmian w kierunkach unijnego eksportu. Rosja po zniesieniu embarga będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii ze względu na niższy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców.
Gdzie będą eksportować kraje Wspólnoty? Nowe możliwości zbytu na unijną wołowinę zaoferują kraje azjatyckie (Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia oraz Korea Południowa) oraz Bliski Wschód. W wywozie może wzrosnąć znaczenie żywca dla odbiorców halal, kosztem zmniejszenia eksportu mięsa. Po zniesieniu barier w handlu, nowe możliwości zbytu wołowiny z Unii zaoferują
Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska.
Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. import mięsa wołowego do Wspólnoty obniży się o 2% do 301 tys. ton. W całym prognozowanym okresie przywóz mięsa wołowego do Unii będzie się kształtował na wyższym poziomie niż w poprzedniej
dekadzie. Wyniósł średnio 326 tys. ton.
Istnieją prognozy, że spożycie mięsa wołowewgo przez mieszkańców Unii będzie wzrastać. Zwłaszcza w tym roku. Później może dojść do stabilizacji, a następnie spadku. Do końca 2025 r. obniży się ono do poziomu 10,3 kg/ osobę (w wadze produktu). Poziom ten będzie jednak zróżnicowany w poszczególnych krajach UE. W krajach starych Wspólnoty będzie kształtował sie na poziomie 12 kg na osobę, a w nowych - 3 kg na osobę.
Jak cena będzie się kształtować w roku 2016? Najprawdopodobniej zauważymy presję spadkową, która będzie wynikać ze zwiększonej podaży ze strony producentów w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz w Argentynie. Skala spadku będzie zależna od wpływu recesji gospodarczej w Brazylii na sektor wołowiny oraz lokalnego spożycia, co zdeterminuje ilość mięsa kierowanego na eksport.
W krajach UE ceny wołowiny w drugiej połowie prognozowanego okresu osiągną prawdopodobnie średni poziom około 3470 EUR/t.