Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie ma na co czekać. O tym najlepiej zdecydować już dziś
      Nowa i opłacalna strategia uprawy ziemniaków. Rolnicy z Wielkopolski są z niej zadowoleni
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
      Ten zasiłek wypłacany jest niezależnie od dochodu. Należy się też rolnikom
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy

Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy

Inne 24 stycznia 2023 14:19 Marcin Bartczak na podstawie artykułu Karoliny Rozmus z WP Aktualizacja: 24 stycznia 2023 14:59
Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy
Źródło: Adobe Stock
Nietypowy produkt może niebawem pojawić się na sklepowych półkach - mąka ze świerszczy. Już 24 stycznia na terenie wszystkich krajów unijnych będzie można produkować i sprzedawać mąkę ze świerszczy.
Spis treści:

    Jak donoszą naukowcy, proszek z tego popularnego owada to odżywcza bomba. Czy czeka nas bułka lub chleb na mące ze świerszcza?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Unia Europejska daje zielone światło

    Rozporządzenie Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwołio na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Nowy produkt żywnościowy od 24 stycznia tego roku będzie mógł być legalnie produkowany i sprzedawany na terenie wszystkich unijnych państw.

    Ja możemy wykorzystać mąkę ze świerszcza?

    Świerszczową mąkę będzie można wykorzystać do przygotowania produktów takich jak:

    • chleb, bułki, krakersy paluszki;
    • herbatniki i batony zbożowe;
    • analogi mięsa;
    • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych;
    • sosy;
    • czekoladowe produkty cukiernicze;
    • zupy i koncentraty zup, także te w proszku;
    • surowe wyroby mięsne.

    Monopol dla jednej firmy

    Jak donosi portal abcZdrowie na Wirtualnej Polsce, jak dotąd pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Na mocy unijnego rozporządzenia przedsiębiorstwo to będzie mogło stosować mączkę ze świarszczy w żywności przez kolejne pięć lat – aż do 2028 roku. O zezwolenie mogą wnioskować również inne firmy.

    Cricket One Co. - pierwsi na rynku

    Jak informuje firma na swojej stronie, Cricket One zajmuje się hodowlą świerszczy, wprowadza na rynek innowacyjne składniki żywności, napojów, kosmetyków oraz karmy dla zwierząt. Swoją siedzibę oraz fabrykę mają w Wietnamie.

    Co na to Unijne urzędy ds. bezpieczeństwa żywności?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zdecydował, że proszek na bazie świerszcza jest bezpieczny dla zdrowia. Swoją decyzję oparł na m.in. na badaniach naukowych, wynikach analiz technicznych i mikrobiologicznych.

    Według dostępnych badań mąka ze świerszczy może być źródłem:

    • witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego;
    • żelaza;
    • potasu;
    • wapnia;
    • miedzi;
    • magnezu;
    • selenu.

    Porcja mąki ze świerszczy (ok. 200 kcal) może zawierać

    • ok. 31 gramów białka;
    • 8 gram tłuszczu;
    • oraz 7 gram błonnika.

    Dla porównania kawałek wołowiny o tej samej kaloryczności to 2,4 grama białka, 11 gramów tłuszczu, przy czym nie zawiera on błonnika. Porcja mąki ze świerszcza zawiera ponad 10 gramów więcej białka niż jedno, duże jajko.

    Mąka ze świerszczy może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego.

    Czy czeka nas rewolucja żywnościowa?

    Mąka ze świarszczy to wstęp do potrzebnej według ekspertów rewolucji.

    - Według szacunków świerszcze potrzebują sześć razy mniej paszy niż bydło, czterokrotnie mniej niż owce i dwukrotnie mniej niż świnie. Wymagają też mniej wody, nie wymagają szczególnej infrastruktury. Ich wartość odżywcza zależna jest od gatunku, miejsca pochodzenia, ale też sposobu obróbki. I ten ostatni aspekt przemawia za tym, by przyszłość stała nie tylko pod znakiem mąki, ale też innych produktów zawierających m.in. świerszcze - czytamy w artykule Karoliny Rozmus, dziennikarki Wirtualnej Polski.

    Jedno z badań, które ukazało się na łamach "European Journal of Clinical Nutrition", wskazuje, że zawartość żelaza w świerszczu może być nawet o 180 proc. wyższa niż w wołowinie. Z kolei inne badanie zwraca uwagę, że świerszcze to źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA). Czy nacisk ze strony WHO by stawiać na produkcję produktów wysokobiałkowych z insektów spowoduje początek rewolucji żywnościowej?

    Pełen artykuł Karoliny Rozmus pt. "Rewolucja kulinarna. Superfood ze świerszczy już wkrótce trafi do Polski", możesz przeczytać tutaj.

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy czeka nas krach na rynku rzepaku - przeczytaj tutaj

    Źródło: Karolina Rozmus, Wirtualna Polska
    • Tagi:
    Marcin Bartczak na podstawie artykułu Karoliny Rozmus z WP
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
    13 grudnia 2025
    Sylwetki
    Nasza ekspertka Tytanką Zielonych Orłów „Rzeczpospolitej” 2025
    13 grudnia 2025
    Przepisy
    Jeździsz ciągnikiem po drodze publicznej? Ten błąd może sporo kosztować. Kara to nawet 1.500 zł
    13 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności