Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy

Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy

Inne 24 stycznia 2023 14:19 Marcin Bartczak na podstawie artykułu Karoliny Rozmus z WP Aktualizacja: 24 stycznia 2023 14:59
Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy
Źródło: Adobe Stock
Nietypowy produkt może niebawem pojawić się na sklepowych półkach - mąka ze świerszczy. Już 24 stycznia na terenie wszystkich krajów unijnych będzie można produkować i sprzedawać mąkę ze świerszczy.
Spis treści:

    Jak donoszą naukowcy, proszek z tego popularnego owada to odżywcza bomba. Czy czeka nas bułka lub chleb na mące ze świerszcza?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Unia Europejska daje zielone światło

    Rozporządzenie Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwołio na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Nowy produkt żywnościowy od 24 stycznia tego roku będzie mógł być legalnie produkowany i sprzedawany na terenie wszystkich unijnych państw.

    Ja możemy wykorzystać mąkę ze świerszcza?

    Świerszczową mąkę będzie można wykorzystać do przygotowania produktów takich jak:

    • chleb, bułki, krakersy paluszki;
    • herbatniki i batony zbożowe;
    • analogi mięsa;
    • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych;
    • sosy;
    • czekoladowe produkty cukiernicze;
    • zupy i koncentraty zup, także te w proszku;
    • surowe wyroby mięsne.

    Monopol dla jednej firmy

    Jak donosi portal abcZdrowie na Wirtualnej Polsce, jak dotąd pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Na mocy unijnego rozporządzenia przedsiębiorstwo to będzie mogło stosować mączkę ze świarszczy w żywności przez kolejne pięć lat – aż do 2028 roku. O zezwolenie mogą wnioskować również inne firmy.

    Cricket One Co. - pierwsi na rynku

    Jak informuje firma na swojej stronie, Cricket One zajmuje się hodowlą świerszczy, wprowadza na rynek innowacyjne składniki żywności, napojów, kosmetyków oraz karmy dla zwierząt. Swoją siedzibę oraz fabrykę mają w Wietnamie.

    Co na to Unijne urzędy ds. bezpieczeństwa żywności?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zdecydował, że proszek na bazie świerszcza jest bezpieczny dla zdrowia. Swoją decyzję oparł na m.in. na badaniach naukowych, wynikach analiz technicznych i mikrobiologicznych.

    Według dostępnych badań mąka ze świerszczy może być źródłem:

    • witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego;
    • żelaza;
    • potasu;
    • wapnia;
    • miedzi;
    • magnezu;
    • selenu.

    Porcja mąki ze świerszczy (ok. 200 kcal) może zawierać

    • ok. 31 gramów białka;
    • 8 gram tłuszczu;
    • oraz 7 gram błonnika.

    Dla porównania kawałek wołowiny o tej samej kaloryczności to 2,4 grama białka, 11 gramów tłuszczu, przy czym nie zawiera on błonnika. Porcja mąki ze świerszcza zawiera ponad 10 gramów więcej białka niż jedno, duże jajko.

    Mąka ze świerszczy może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego.

    Czy czeka nas rewolucja żywnościowa?

    Mąka ze świarszczy to wstęp do potrzebnej według ekspertów rewolucji.

    - Według szacunków świerszcze potrzebują sześć razy mniej paszy niż bydło, czterokrotnie mniej niż owce i dwukrotnie mniej niż świnie. Wymagają też mniej wody, nie wymagają szczególnej infrastruktury. Ich wartość odżywcza zależna jest od gatunku, miejsca pochodzenia, ale też sposobu obróbki. I ten ostatni aspekt przemawia za tym, by przyszłość stała nie tylko pod znakiem mąki, ale też innych produktów zawierających m.in. świerszcze - czytamy w artykule Karoliny Rozmus, dziennikarki Wirtualnej Polski.

    Jedno z badań, które ukazało się na łamach "European Journal of Clinical Nutrition", wskazuje, że zawartość żelaza w świerszczu może być nawet o 180 proc. wyższa niż w wołowinie. Z kolei inne badanie zwraca uwagę, że świerszcze to źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA). Czy nacisk ze strony WHO by stawiać na produkcję produktów wysokobiałkowych z insektów spowoduje początek rewolucji żywnościowej?

    Pełen artykuł Karoliny Rozmus pt. "Rewolucja kulinarna. Superfood ze świerszczy już wkrótce trafi do Polski", możesz przeczytać tutaj.

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy czeka nas krach na rynku rzepaku - przeczytaj tutaj

    Źródło: Karolina Rozmus, Wirtualna Polska
    • Tagi:
    Marcin Bartczak na podstawie artykułu Karoliny Rozmus z WP
    Podobne artykuły
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
    27 czerwca 2025
    Newsy
    Rolnicy w siedzibie KOWR blokują przetarg na OPR. Emocje sięgają zenitu!
    27 czerwca 2025
    Hodowla
    Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
    27 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności