Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
      Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
      W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore
      Podwójna emerytura czy dodatek? Oto co przysługuje rolnikom dwuzawodowcom
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bez już przekwitł? Pospiesz się z tym zabiegiem, a za rok obsypie się kwiatami
      Posadź zamiast hortensji. Kwitnie równie pięknie, a jest łatwiejsza w uprawie
      Popularna w PRL-u dziś wraca do łask. "Płonąca miłość" kwitnie przez całe lato
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy

Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy

Inne 24 stycznia 2023 14:19 Marcin Bartczak na podstawie artykułu Karoliny Rozmus z WP Aktualizacja: 24 stycznia 2023 14:59
Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy
Źródło: Adobe Stock
Nietypowy produkt może niebawem pojawić się na sklepowych półkach - mąka ze świerszczy. Już 24 stycznia na terenie wszystkich krajów unijnych będzie można produkować i sprzedawać mąkę ze świerszczy.
Spis treści:

    Jak donoszą naukowcy, proszek z tego popularnego owada to odżywcza bomba. Czy czeka nas bułka lub chleb na mące ze świerszcza?

    Unia Europejska daje zielone światło

    Rozporządzenie Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwołio na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Nowy produkt żywnościowy od 24 stycznia tego roku będzie mógł być legalnie produkowany i sprzedawany na terenie wszystkich unijnych państw.

    Ja możemy wykorzystać mąkę ze świerszcza?

    Świerszczową mąkę będzie można wykorzystać do przygotowania produktów takich jak:

    • chleb, bułki, krakersy paluszki;
    • herbatniki i batony zbożowe;
    • analogi mięsa;
    • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych;
    • sosy;
    • czekoladowe produkty cukiernicze;
    • zupy i koncentraty zup, także te w proszku;
    • surowe wyroby mięsne.

    Monopol dla jednej firmy

    Jak donosi portal abcZdrowie na Wirtualnej Polsce, jak dotąd pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Na mocy unijnego rozporządzenia przedsiębiorstwo to będzie mogło stosować mączkę ze świarszczy w żywności przez kolejne pięć lat – aż do 2028 roku. O zezwolenie mogą wnioskować również inne firmy.

    Cricket One Co. - pierwsi na rynku

    Jak informuje firma na swojej stronie, Cricket One zajmuje się hodowlą świerszczy, wprowadza na rynek innowacyjne składniki żywności, napojów, kosmetyków oraz karmy dla zwierząt. Swoją siedzibę oraz fabrykę mają w Wietnamie.

    Co na to Unijne urzędy ds. bezpieczeństwa żywności?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zdecydował, że proszek na bazie świerszcza jest bezpieczny dla zdrowia. Swoją decyzję oparł na m.in. na badaniach naukowych, wynikach analiz technicznych i mikrobiologicznych.

    Według dostępnych badań mąka ze świerszczy może być źródłem:

    • witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego;
    • żelaza;
    • potasu;
    • wapnia;
    • miedzi;
    • magnezu;
    • selenu.

    Porcja mąki ze świerszczy (ok. 200 kcal) może zawierać

    • ok. 31 gramów białka;
    • 8 gram tłuszczu;
    • oraz 7 gram błonnika.

    Dla porównania kawałek wołowiny o tej samej kaloryczności to 2,4 grama białka, 11 gramów tłuszczu, przy czym nie zawiera on błonnika. Porcja mąki ze świerszcza zawiera ponad 10 gramów więcej białka niż jedno, duże jajko.

    Mąka ze świerszczy może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego.

    Czy czeka nas rewolucja żywnościowa?

    Mąka ze świarszczy to wstęp do potrzebnej według ekspertów rewolucji.

    - Według szacunków świerszcze potrzebują sześć razy mniej paszy niż bydło, czterokrotnie mniej niż owce i dwukrotnie mniej niż świnie. Wymagają też mniej wody, nie wymagają szczególnej infrastruktury. Ich wartość odżywcza zależna jest od gatunku, miejsca pochodzenia, ale też sposobu obróbki. I ten ostatni aspekt przemawia za tym, by przyszłość stała nie tylko pod znakiem mąki, ale też innych produktów zawierających m.in. świerszcze - czytamy w artykule Karoliny Rozmus, dziennikarki Wirtualnej Polski.

    Jedno z badań, które ukazało się na łamach "European Journal of Clinical Nutrition", wskazuje, że zawartość żelaza w świerszczu może być nawet o 180 proc. wyższa niż w wołowinie. Z kolei inne badanie zwraca uwagę, że świerszcze to źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA). Czy nacisk ze strony WHO by stawiać na produkcję produktów wysokobiałkowych z insektów spowoduje początek rewolucji żywnościowej?

    Pełen artykuł Karoliny Rozmus pt. "Rewolucja kulinarna. Superfood ze świerszczy już wkrótce trafi do Polski", możesz przeczytać tutaj.


    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy czeka nas krach na rynku rzepaku - przeczytaj tutaj

    Źródło: Karolina Rozmus, Wirtualna Polska
    • Tagi:
    Marcin Bartczak na podstawie artykułu Karoliny Rozmus z WP
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
    3 czerwca 2025
    Dla domu
    Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
    3 czerwca 2025
    KRUS
    Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy