Unia Europejska zezwala na produkcję i sprzedaż mąki ze świerszczy
Jak donoszą naukowcy, proszek z tego popularnego owada to odżywcza bomba. Czy czeka nas bułka lub chleb na mące ze świerszcza?
Unia Europejska daje zielone światło
Rozporządzenie Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwołio na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Nowy produkt żywnościowy od 24 stycznia tego roku będzie mógł być legalnie produkowany i sprzedawany na terenie wszystkich unijnych państw.
Ja możemy wykorzystać mąkę ze świerszcza?
Świerszczową mąkę będzie można wykorzystać do przygotowania produktów takich jak:
- chleb, bułki, krakersy paluszki;
- herbatniki i batony zbożowe;
- analogi mięsa;
- produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych;
- sosy;
- czekoladowe produkty cukiernicze;
- zupy i koncentraty zup, także te w proszku;
- surowe wyroby mięsne.
Monopol dla jednej firmy
Jak donosi portal abcZdrowie na Wirtualnej Polsce, jak dotąd pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Na mocy unijnego rozporządzenia przedsiębiorstwo to będzie mogło stosować mączkę ze świarszczy w żywności przez kolejne pięć lat – aż do 2028 roku. O zezwolenie mogą wnioskować również inne firmy.
Cricket One Co. - pierwsi na rynku
Jak informuje firma na swojej stronie, Cricket One zajmuje się hodowlą świerszczy, wprowadza na rynek innowacyjne składniki żywności, napojów, kosmetyków oraz karmy dla zwierząt. Swoją siedzibę oraz fabrykę mają w Wietnamie.
Co na to Unijne urzędy ds. bezpieczeństwa żywności?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zdecydował, że proszek na bazie świerszcza jest bezpieczny dla zdrowia. Swoją decyzję oparł na m.in. na badaniach naukowych, wynikach analiz technicznych i mikrobiologicznych.
Według dostępnych badań mąka ze świerszczy może być źródłem:
- witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego;
- żelaza;
- potasu;
- wapnia;
- miedzi;
- magnezu;
- selenu.
Porcja mąki ze świerszczy (ok. 200 kcal) może zawierać
- ok. 31 gramów białka;
- 8 gram tłuszczu;
- oraz 7 gram błonnika.
Dla porównania kawałek wołowiny o tej samej kaloryczności to 2,4 grama białka, 11 gramów tłuszczu, przy czym nie zawiera on błonnika. Porcja mąki ze świerszcza zawiera ponad 10 gramów więcej białka niż jedno, duże jajko.
Mąka ze świerszczy może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego.
Czy czeka nas rewolucja żywnościowa?
Mąka ze świarszczy to wstęp do potrzebnej według ekspertów rewolucji.
- Według szacunków świerszcze potrzebują sześć razy mniej paszy niż bydło, czterokrotnie mniej niż owce i dwukrotnie mniej niż świnie. Wymagają też mniej wody, nie wymagają szczególnej infrastruktury. Ich wartość odżywcza zależna jest od gatunku, miejsca pochodzenia, ale też sposobu obróbki. I ten ostatni aspekt przemawia za tym, by przyszłość stała nie tylko pod znakiem mąki, ale też innych produktów zawierających m.in. świerszcze - czytamy w artykule Karoliny Rozmus, dziennikarki Wirtualnej Polski.
Jedno z badań, które ukazało się na łamach "European Journal of Clinical Nutrition", wskazuje, że zawartość żelaza w świerszczu może być nawet o 180 proc. wyższa niż w wołowinie. Z kolei inne badanie zwraca uwagę, że świerszcze to źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA). Czy nacisk ze strony WHO by stawiać na produkcję produktów wysokobiałkowych z insektów spowoduje początek rewolucji żywnościowej?
Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?
Napisz wiadomość: [email protected]
Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.
- Tagi: