Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • "Powinny ruszyć dopłaty do świń ras: pbz i wbp" [VIDEO]

"Powinny ruszyć dopłaty do świń ras: pbz i wbp" [VIDEO]

Hodowla - Trzoda chlewna 31 stycznia 2023 17:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 1 lutego 2023 12:30
"Powinny ruszyć dopłaty do świń ras: pbz i wbp" [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Nie poprawia się sytuacja na rynku trzody chlewnej. Krach obserwowany jest od kilku dobrych lat.
Spis treści:

    Coraz mniej rolników chce zajmować się hodowlą świń. Czy to oznacza, że już za niedługo widok świni na wsi będzie czym wyjątkowym? Rozmawiamy z Andrzejem Przepiórą, ekspertem z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

    Jest jeszcze jakikolwiek ratunek dla sektora trzody chlewnej w Polsce?

    Sytuacja na rynku wieprzowiny jest trudna. Mimo naszych wysiłków, działań hodowców ceny są bardzo kiepskie. A powodem tego jest zamknięcie się rynku chińskiego na unijne mięso. Tam eksportowano 30% nadwyżki produkcji wieprzowiny z rynku unijnego. Chiny odbudowały swoje pogłowie, zaprzestały tego importu i od tej pory ceny na rynku europejskim bardzo mocno zaczęły spadać. Ciągle są niskie w stosunku do kosztów, które bardzo mocno wzrosły, szczególnie w Polsce, gdzie mamy jeszcze problem związany z ASF-em. Polscy rolnicy ponoszą dodatkowo wyższe koszty, mają niższe ceny skupu i tutaj bardzo dużo gospodarstw się zamyka.

    Jest to szczególnie widoczne w Wielkopolsce?

    Jesteśmy tradycyjnie zagłębiem wieprzowym. Wielkopolska produkuje ponad 30% krajowej podaży wieprzowym, dlatego ta niekorzystna sytuacja na rynku jest szczególnie dotkliwa dla rolników z Wielkopolski. Codziennie w skali kraju zamyka się kilkanaście gospodarstw trzodowych.

    Czy 2023 będzie przełomowym, jeśli chodzi o zachowanie produkcji świń w Polsce?

    Jeśli coś pozytywnego się nie zadzieje w najbliższym czasie, stracimy ten sektor. Już importujemy więcej wieprzowiny niż eksportujemy, mamy więc duży rynek, Polacy nadal dużo jedzą wieprzowiny, bo ponad 40 kg na mieszkańca. To znaczy, że rynek jest, ale z produkcją już jest gorzej.

    Co musiałoby się stać, by właściciele ferm trzodziarskich chcieli kontynuować, rozwijać swoją produkcję?

    Kasa musi się zgadzać. Tutaj producenci niestety ciągle dokładają. Nie bardzo już mają z czego, szczególnie ci, którzy produkują w cyklu otwartym, importują w większości drogie warchlaki zza granicy, dokładają do paszy, a tucznik jest ciągle zbyt tani. W cyklu zamkniętym, który powinien być modelowym, naszym zdaniem, żeby uratować tę produkcję, sytuacja jest trochę lepsza. Jeśli rolnik sam produkuje prosięta i potem je sam odchowuje, tuczy, ma swoje pasze, to nawet przy tych niskich cenach skupu, jest w stanie spiąć ekonomikę.

    Czy uważa pan, że program dotyczący wsparcia do produkcji prosiąt wspomoże ten sektor?

    Zdecydowanie tak. On dotyczy, i dobrze, o to postulowaliśmy, jako Wielkopolska izba Rolnicza, cyklów zamkniętych. Docelowy model powinien być taki: rodzinne gospodarstwo rolne 80 - 100 loch w cyklu zamkniętym. Wtedy to będzie się opłacać.

    Ale najlepiej, żeby był kontynuowany?

    Tak, oczywiście, ma to też znaczenie dla nas konsumentów. Wyhodowane w tym cyklu świnie to jest lepszej jakości mięso, tam jest mniejsza ilość antybiotyków, większa kontrola nad całym procesem produkcyjnym. Szczególnie warto wiedzieć, że polskie rasy czyli pbz i wbp to są rasy o bardzo wysokiej jakości mięsa w stosunku do tych nowych krzyżówek, które są używane w stadach towarowych.

    Myśli pan, że powinny zostać uruchomione dopłaty do tych ras?

    My o to postulujemy, żeby właśnie podobnie jak dzisiaj dotowana jest złotnicka pstra, żeby również te dwie rasy zaliczyć do krajowych ras niszowych i je wspierać.

    Czytaj także: Osiem tuczników rocznie na własne potrzeby - od marca?

    Obecnie duży nacisk kładzie się na dobrostan zwierząt. Czy taka produkcja powinna być premiowana?

    Tak, rolnicy już korzystają z dopłat dobrostanowych. One w Krajowym Planie Strategicznym WPR będą rozwinięte. Będą wprowadzone zmiany na korzyść tych rolników.

    Czy jest szansa, że rolnicy, którzy produkują w tym systemie, będą mogli liczyć na wyższą cenę za tucznika?

    Tak powinno być, bo to jest lepszy surowiec. Ale tu trzeba wykonać dużą pracę marketingową w stosunku do klienta. Takie mięso powinno być oznakowane, promowane, reklamowane, tak, żeby klient wiedział za co płaci.

    Ministerstwo rolnictwa jakieś działania w tym kierunku podejmuje?

    Na razie takich działań promocyjnych nie widzimy. Ale wiem, że Komisja Europejska pracuje nad wspólnym systemem oznakowania zwierząt wyprodukowanych w warunkach podwyższonego dobrostanu. Chodzi o to, by klient, idąc do sklepu, zamiast, tak, jak dziś, w sieciach dyskontowych schab w cenie 10 zł/kg, który nie jest na pewno najwyższej jakości, mógł wybierać schab, który kosztuje 20 zł/kg, ale tam nie ma antybiotyków, jest to mięso lepsze kulinarnie i generalnie zdrowsze.

    Czytaj także: Jak zmniejszyć koszty w chlewni?

    • Tagi:
    • ceny świń
    • ASF
    • dobrostan zwierząt
    • WIR
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?

    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Newsy

    Ten kraj nie jest już wolny od ASF. Potwierdzono pierwsze przypadki wirusa

    3 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Rachunek za ASF przeraża. Po 11 latach ta kwota zwala z nóg [VIDEO]

    30 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Kukurydza nadal w polu. Materiał siewny podrożeje?
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności