Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
      Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
      Drobiarski świat wstrzymuje oddech. Grypa ptaków zagraża największej potędze
      Branża nie chce obniżenia wymogów bioasekuracji dla przydomowych hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Buraki tak opłacalne, że rolnicy chętniej będą je wysiewać w tym roku?
      Obniżki cen nawozów w Grupie Azoty
      Odchwaszczanie zbóż wiosną - kiedy dokładnie?
      Zakaz stosowania ŚOR - tylko dla miododajnych czy na całym areale?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      John Deere: 2 miliony ciągników z Mannheim 
      Puchar Polski w Rolnictwie Precyzyjnym. Szkoły mogą przesyłać zgłoszenia
      Chemirol przejął Unię i planuje zrobić z niej potentata
      Spory spadek rejestracji przyczep rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Premia dla młodego rolnika 2023. Wiemy, kiedy nabór wniosków
      Ekoschematy. Stawki będą zmniejszone z powodu dużej liczby zgłoszeń
      Załamanie rynku zbóż. Jakie prognozy?
      Kontrola rolników przez ARiMR - jakie masz prawa?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?
      Jak upiec pyszne pączki krok po kroku?
      Kakaowe ciastka z fasoli
      Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czas na ogród ekologiczny
      Prowadzi gospodarstwo i buduje biogazownie [VIDEO]
      Ekologiczna trzoda chlewna na Podkarpaciu [VIDEO]
      Fotowoltaika może zmniejszyć koszty albo być źródłem dochodu
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Trzoda chlewna
  • Jak zmniejszyć koszty w chlewni?

Jak zmniejszyć koszty w chlewni?

Trzoda chlewna Jan. 30, 2023, 6 a.m. Dorota Andrzejewska Aktualizacja: Jan. 30, 2023, 9:49 a.m.
Źródło: Adobe Stock
On znalazł na to sposób! Producent trzody chlewnej z wieloletnim doświadczeniem dzieli się swoją wiedzą.
Spis treści:

    Produkcją trzody chlewnej Janusz Wojtczak zajmuje się od pół wieku. O tych zwierzętach wie naprawdę sporo. Prowadzi imponującą fermę w Zaworach w Wielkopolsce, na której w ubiegłym roku pojawiły się piętrowa chlewnia oraz biogazownia.

    Ferma w Zaworach ukierunkowana jest na produkcję prosiąt. W tym celu od wielu lat Janusz Wojtczak wykorzystuje materiał genetyczny należący do firmy PIC (w ostatnim czasie przejętej przez koncern Genus).

    - Obecnie bazujemy na hybrydzie Camborough 22, która ma wiele zalet. Jest to locha niewielkich rozmiarów. Średnia masa lochy wybrakowanej wynosi około 158 kg. I w związku z tym, że locha jest mała, potrzebuje bardzo mało paszy bytowej. Pasza bytowa przyporządkowana jest do masy ciała, więc ta locha jest bardzo oszczędna - stwierdza Janusz Wojtczak.

    Na jedną sztukę na fermie w Zaworach zużywa się średnio poniżej jednej tony paszy rocznie. A rekord wynosi 946 kg.

    - Jeśli przeliczymy to przez 365 dni w roku, zobaczymy, jak małe zużycie paszy jest w stosunku do innych genetyk. Pasza jest głównym kosztem produkcji. To absolutnie nie podlega dyskusji. W cyklu zamkniętym pasza stanowi od 60% do 70% ponoszonych kosztów, w produkcji warchlaka - około 50%, natomiast u nas - 54%. Pasza zawsze będzie największym kosztem. Jeżeli więc ktoś nie liczy paszy, to nie liczy kosztów - komentuje Janusz Wojtczak.

    Współczynnik konwersji paszy (FCR) na fermie w Zaworach wynosi około 2,98.

    - Trzeba jednak zaznaczyć, że średnia masa sprzedanych zwierząt wynosi 38 kg. Gdybyśmy tuczyli w pełnym cyklu i sprzedawali tuczniki ponad 120 kg, ta konwersja spadłaby nam jeszcze poniżej 2,9 - tłumaczy Janusz Wojtczak.

    Sektor porodowy i mioty o liczebności 13 prosiąt

    W komorze porodowej nowej chlewni należącej do Janusza Wojtczaka w Zaworach znajdują się 24 kojce porodowe. Średnio jedna locha wydaje na świat rocznie 29 prosiąt, średnia liczebność miotu wynosi 13 prosiąt.

    - To nie są parametry rekordowe, w genetyce duńskiej pozyskuje się parametry nawet o 6-7 sztuk większe, ale to jest zupełnie inna genetyka. Z tego względu jednak, że stosujemy cykl wielotygodniowy, nie robimy mieszania miotu, nie stosujemy mamek, dla nas jest to optymalna ilość, bo tak naprawdę locha jest w stanie odchować od 12 do 14 swoich prosiąt. Gdy młodych jest więcej, robi się problem natury logistycznej, wtedy trzeba korzystać z tzw. baby room albo mamek - mówi prezes InterAgri.

    Furtki z refleksem cieplnym w strefach komfortu dla osesków

    Według Janusza Wojtczaka kluczem do sukcesu w produkcji świń jest nie tylko odpowiednie żywienie i genetyka, ale także stworzenie prawidłowych warunków bytowych. Istotne jest zapewnienie dostępu do świeżego powietrza oraz optymalnej temperatury otoczenia.

    - Świnia jest bardzo wrażliwa na stres termiczny, zarówno na zbyt wysokie, jak i zbyt niskie temperatury. Szczególnie jest to istotne w kontekście dobrostanu. Trudno mówić o dobrostanie, kiedy nie zapewnia się odpowiedniej temperatury zwierzętom. Nie znam choroby, oprócz tych epidemicznych jak ASF czy klasyczny pomór świń, które powodują więcej upadków niż stres cieplny w okresie upałów. Z reguły padają lochy w ostatnim trymestrze ciąży, przy bardzo dużym obciążeniu fizjologicznym (katabolicznym) w tym okresie. Stres cieplny u lochy rozpoczyna się 8 stopni Celsjusza powyżej optimum, czyli 8 stopni powyżej 24 stopni, to jest przy 32°C. Stres cieplny to powszechnie występująca najbardziej śmiertelna choroba loch - przekonuje Janusz Wojtczak.

    Dlatego też hodowca skupia dużą uwagę na utrzymywaniu w sektorach temperatury odpowiedniej dla poszczególnych grup hodowlanych.

    - Podnieść temperaturę może jest trochę łatwiej. My w tym celu korzystamy z dobrodziejstwa podgrzanej wody z ciepła odpadowego z biogazowni. Budynki służące do hodowli ogrzewane są bardzo ekologicznie, bo nie używamy do tego prądu czy innych źródeł - mówi Janusz Wojtczak.

    Co jednak zrobić w sektorze, w którym przebywają lochy z oseskami? Dla każdej z tych grup optymalna temperatura jest przecież inna.

    - Ogólnie w tym pomieszczeniu są 24°C, natomiast prosięta po urodzeniu wymagają wyższej temperatury, oscylującej w granicach 30°C (bezpośrednio po urodzeniu 32-34°C). Dlatego stworzyliśmy strefy komfortu cieplnego dla osesków, które są podgrzewane systemem podłogowym. Zastosowaliśmy specjalne daszki z tzw. refleksem cieplnym, które odbijają ciepło i w ten sposób pod daszkiem mamy obieg zamknięty - opowiada Janusz Wojtczak.

    Dostęp do świeżego powietrza zapewnia podłogowy kanał wentylacyjny

    Co ważne, w chlewni funkcjonuje także zabezpieczenie przeciw wysokim temperaturom.

    - W okresie upałów nie było nigdy tutaj więcej niż 29°C, mimo że na dworze bywało 36°C. Udaje nam się uchronić przed falami upałów dzięki kanałom nawiewnym, przez które, od zewnątrz, ziemią dochodzi do sektora świeże powietrze. Kanał wentylacyjny umiejscowiony jest w taki sposób, że tylko w szerokości 10 cm wchodzi do kojca porodowego. Dzięki temu locha może bez ograniczeń korzystać z tego chłodnego powietrza, natomiast nie przeszkadza ono oseskom - mówi Janusz Wojtczak.

    W jego opinii stworzenie odpowiednich warunków dobrostanowych to właśnie dbanie o prawidłowy mikroklimat.

    - Moim zdaniem żadna z grup wiekowych trzody chlewnej nie potrzebuje większej powierzchni, niż wynika to z obecnie obowiązujących norm dobrostanowych. Świnie są zwierzętami stadnymi. Jeśli żyją w homeostazie, mają zapewnione wszystkie warunki bytowe, układają się tak, że stykają się ze sobą w 1/3 powierzchni ciała. I to jest dla nich optimum. One nie rozchodzą się po kątach, chcą być w grupie - tłumaczy Janusz Wojtczak.

    Przygotowanie prosiąt do pobierania paszy stałej

    Lochy na fermie w Zaworach żywione są w systemie na mokro. Każda z nich ma swoją indywidualną krzywą żywieniową. W ramach jej potrzeb bytowych i stanu fizjologicznego pasza jest normalizowana oraz precyzyjnie ustalana. Natomiast prosiętom podawana jest pasza sucha. W każdym kojcu ustawione są dwa karmniki.

    - Zasada jest taka, że podajemy dwie różne pasze. Ludzie mają upodobania kulinarne. U prosiaków jest podobne. Są sztuki, które wolą jedną, a kolejne – drugą paszę, stąd to zróżnicowanie. Tak naprawdę zależy nam na tym, by te prosięta zapoznały się z z paszą stałą w okresie odchowu. To jest niezwykle istotne po okresie odsadzenia - tłumaczy Janusz Wojtczak.

    Skarmianie paszą prosiąt, będących przy matce, przy normalnej mleczności lochy, zdaniem hodowcy, nie daje praktycznie dużego przełożenia, jeśli chodzi o masę. Natomiast ważne jest przygotowanie układu trawiennego do trawienia paszy stałej oraz przyspieszenie zaznajomienia się w ogóle z pokarmem innym niż mleko matki przed odsadzeniem, ponieważ u prosiąt występuje często tzw. neofobia żywieniowa. Zjawisko, o którym wspomina ekspert w zakresie hodowli trzody chlewnej, jest obserwowane także m.in. u szczurów. Zwierzę próbuje pokarm i zjada jego większą ilość dopiero po upływie kilku godzin. Sprawdza w ten sposób, czy to, co skonsumował, jest pozytywne dla jego organizmu.

    - Dlatego bardzo ważne jest to, by prosięta dostały paszę stałą jeszcze na odchowalni. Dzięki temu przeskakujemy pewien etap - komentuje Janusz Wojtczak.

    Hodowca zaobserwował jeszcze inne ciekawe zjawisko w chlewni.

    - Zauważamy, że liderzy w grupach prosiąt, którzy „opanowali” najlepsze sutki z reguły z gruczołu piersiowego, piją mleka najwięcej i w związku z tym są największe, nie mają ochoty na pasze stałą. I to one mają poważny problem z przyjmowaniem paszy w późniejszym czasie, po odsadzeniu. Ale, jeśli je odsadzimy razem z „kumplami” z tego samego kojca, to świnia jest takim zwierzęciem, że ma zaufanie do współtowarzyszy, których zna. Jeśli ten prosiak widzi, że znane mu prosię je, to on potem też tę paszę spożywa. Wiedzę na ten temat wykorzystujemy później w działaniach operacyjnych - opowiada Janusz Wojtczak.

    Hodowca dodaje, że hodowcy powinni zwracać uwagę na tego typu elementy i wykorzystywać je przy zarządzaniu stadem.

    - Wiedza plus doświadczenie, jak w hodowli: genetyka plus środowisko, tutaj zawsze jest interakcja. Bez głębokiej wiedzy nie ma dziś powodzenia żadna produkcja w żadnej dziedzinie życia - dodaje pan Janusz.

    Warchlaki w sektorze: odchowania przebywają do wagi 28 kg

    W kojcach, które mieszczą się w sektorze odchowalnia, znajduje się od 25 do 30 warchlaków.

    - Uważam, że taka grupa jest optymalna dla świń. Co ciekawe, jeśli w grupie jest ponad 50 sztuk, prosięta przestają się rozpoznawać. Wtedy często dochodzi do walk hierarchicznych. Natomiast w normalnym układzie są one zhierarchizowane po kolei, każda sztuka dokładnie wie, gdzie jest jej miejsce w szeregu. Natomiast, jeżeli jest powyżej 50 sztuk, to wtedy o tym zapominają i walczą - opowiada Janusz Wojtczak.

    Na fermie w Zaworach, w związku ze ścisłym przestrzeganiem zasad bioasekuracji wewnętrznej, stosuje się system: całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste.

    - Zwierzę przebywa tutaj od momentu odsadzenia do 70 dnia życia. Osiąga wówczas wagę 27 - 28 kg. I to jest nasz flagowy produkt - opowiada właściciel firmy Inter-Agri. - W 80% zwierzęta sprzedajemy praktycznie do tych samych odbiorców, z tym że niewielu z nich jest z Wielkopolski - dodaje Janusz Wojtczak.

    Żywienie restrykcyjne - według potrzeb bytowych i fizjologicznych

    Sektor loch prośnych podzielony jest na przestrzenne kojce, w których przebywa maksymalnie 12 sztuk.

    - Te zwierzęta leżą blisko siebie, łączą się swoimi ciałami więc tak naprawdę ten kojec zajęty jest w ¼ powierzchni. Lochy przebywają tutaj praktycznie od 30 dnia ciąży aż do przejścia na kojec porodowy, a więc do 110 dnia ciąży – tłumaczy Janusz Wojtczak.

    Tutaj także lochy są skarmiane na mokro. Poza tym zastosowane jest żywienie dawkowane.

    - Każda locha ma swój przedział paszowy. W momencie, gdy podawana jest pasza, każda locha zajmuje swoje stanowisko, tak, żeby jedna drugiej nie wyjadała. Tutaj żywienie jest restrykcyjne, czyli według potrzeb bytowych i fizjologicznych - tłumaczy pan Wojtczak.

    Doradztwo żywieniowe ze strony firmy Lira

    Od 6 lat spółka Inter-Agri współpracuje z firmą paszową Lira.

    - Zajmujemy się żywieniem najmłodszych zwierząt, czyli począwszy od porodówek i w zasadzie do końca odchowu zwierząt czyli wagi około 28 kg masy ciała. Monitorujemy na bieżąco wszystkie parametry. Mamy wagi wyjściowe wszystkich zwierząt wchodzących na odchowalnię i wagę sprzedażową w 70 dobie życia. Wtedy porównujemy, czy jest progres, constans, czy musimy nad czymś jeszcze popracować - mówi Grażyna Rakowska, doradca żywieniowy z firmy Lira.

    Stosowane są pasze z linii PORCUS, z jednej z najnowszych mieszalni tej wytwórni, która została uruchomiona w 2016 roku.

    - Na tej mieszalnii wykorzystywane są najnowocześniejsze rozwiązania, jeśli chodzi o dobór surowców białkowych, włóknistych i skrobiowych, są to mikronizacja i ekstruzja. Do niedawna wykorzystywaliśmy tylko proces ekstruzji, od niedawna mamy także możliwość mikronizacji. Pasza jest robiona w formie kruszonki. Wcześniej sprawdzano upodobania prosiąt i one między innymi wybierały sobie kruszonkę. Ta pasza chłonie mniej zapachów, dlatego jest bardziej atrakcyjna. Jest podawana od kilku dni po urodzeniu do odsadzenia prosiąt od loch, a więc do momentu, gdy przechodzą na odchowalnię - wyjaśnia Grażyna Rakowska.

    Żywienie świń bez dawek tlenku cynku

    Pasza podawana zwierzętom w sektorze odchowalni cechuje się dobrą strawnością i przyswajalnością.

    - Oprócz tego jest tam szereg dodatków biologicznie czynnych, które zabezpieczają prosięta przed biegunkami. I co ważne, dzięki temu nie ponosimy strat na utracie przyrostów zwierzęcia. To, że podajemy paszę bez dawek tlenku cynku, wpływa pozytywnie w późniejszym okresie odchowu. Przede wszystkim wiele doświadczeń pokazuje, że rezygnacja z podawania tlenku cynku w trakcie odchowu, skraca okres tuczu i to czasem nawet o około 10 - 12 dni - przekonuje specjalista z firmy Lira.

    • Tagi:
    • produkcja prosiąt
    • pasza dla świń
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka z 15-letnim doświadczeniem. Od 10 lat związana z wydawnictwem Wieści Rolnicze. Specjalistka w dziedzinach: polityka rolna, finanse i prawo w rolnictwie, hodowla trzody chlewnej. Współtworzyła kanał Wieści Rolnicze na Youtubie. Pasjonuje się tańcem współczesnym, teatrem i socjologią.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Wsparcie do produkcji prosiąt - program zakończony

    May 7, 2022
    Żywienie

    Białko owadzie w produkcji paszy

    April 20, 2022
    Ekonomika

    Modernizacja: Rozwój prosiąt i nawadnianie - ruszył nabór wniosków

    March 29, 2022
    Ekonomika

    Będą pieniądze na nawadnianie i dla producentów świń

    March 9, 2022
    Trzoda chlewna

    Nawet 500 tys. zł dla jednego rolnika - ruszyło wsparcie na lochy i prosięta

    Feb. 15, 2022
    Pomoc unijna

    Produkcja prosiąt, mleka krowego, bydła mięsnego - pieniądze na to (i nie tylko)

    June 4, 2021
    Pomoc unijna

    Dziś rusza nabór na "Modernizację"

    June 29, 2017
    Zboża

    Podsumowanie żniw 2016: uratowały nas suszarnie

    Sept. 7, 2016
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Ekoschematy. Stawki będą zmniejszone z powodu dużej liczby zgłoszeń
    March 26, 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin
    Czas na ogród ekologiczny
    March 25, 2023
    Analizy rynkowe
    Załamanie rynku zbóż. Jakie prognozy?
    March 25, 2023
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
    March 18, 2023
    Bydło i mleko
    Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
    March 13, 2023
    Drób
    Drobiarski świat wstrzymuje oddech. Grypa ptaków zagraża największej potędze
    March 9, 2023
    Trzoda chlewna
    Branża nie chce obniżenia wymogów bioasekuracji dla przydomowych hodowli
    March 8, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy