Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
      Uprawiana od wieków znów wraca do łask. Pięknie kwitnie i nie wymaga nawożenia
      Koniecznie spryskaj tym truskawki. Inaczej poważna choroba zniszczy twoje zbiory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Nowy sposób na pozbycie się odpadów rolniczych? Odkrycie naukowców

Nowy sposób na pozbycie się odpadów rolniczych? Odkrycie naukowców

Technika 16 stycznia 2025 06:19 Joanna Kamińska
Wydajne i ekologiczne przekształcanie biomasy: Pracują nad nim japońscy naukowcy / Zdjęcie ilustracyjne
Wydajne i ekologiczne przekształcanie biomasy: Pracują nad nim japońscy naukowcy / Zdjęcie ilustracyjne
Źródło: Adobe Stock
Biomasa w postaci odpadów z produkcji rolnej być może będzie już wkrótce w ekologiczny i wydajny sposób zamieniana w cenne produkty. Japońscy naukowcy opracowali urządzenie pozwalające na przekształcanie cukrów złożonych w cukry proste.
Spis treści:

    Mowa o badaczach z Uniwersytetu Kiusiu (Kyushu) znajdującego się na wyspie o tej samej nazwie. Zespół pod przewodnictwem profesora Shuntaro Tsubaki wyniki swoich badań opublikował 16 grudnia 2024 roku w tygodniku naukowym ACS Sustainable Chemistry & Engineering (Zrównoważona Chemia i Inżynieria). Szczegółowe informacje na ich temat znaleźć można również w komunikacie z 10 stycznia zamieszczonym na stronie internetowej Uniwersytetu Kiusiu.

    Biomasa a przekształcanie cukrów złożonych w cukry proste

    Biomasa to grupa produktów, pozostałości i odpadów, które ulegają biodegradacji, a stanowią pozostałość przede wszystkim z produkcji rolnej. Jej efektywne wykorzystanie stanowi od lat temat badań naukowych. Zawarte w biomasie polisacharydy (cukry złożone) mogą być przekształcane w monosacharydy (cukry proste). Te ostatnie zaś mogą być wykorzystywane w żywności, farmaceutykach i syntezie chemicznej. Efektywne przekształcanie biomasy w cukry proste jest jednak problematyczne.

    Jedną z bardziej wydajnych reakcji chemicznych, w wyniku której cukry złożone przekształcają się w cukry proste, jest hydroliza. Używa się przy tym zazwyczaj – jako katalizatorów – kwasów. Szczególne zainteresowanie badaczy budzą katalizatory kwasowe w formie stałej, ponieważ w przeciwieństwie do tych w formie ciekłej czy gazowej, nadają się do recyklingu. Aby jednak były wydajne, ich zastosowanie wymaga użycia wysokich temperatur, a to zaś powoduje duże zużycie energii.

    Próbę zwalczenia tego negatywnego skutku zastosowania stałych katalizatorów kwasowych podjęli wspomniani japońscy naukowcy. Opracowali urządzenie, które w sposób wydajny i ekologiczny umożliwia pozyskiwanie cennych składników z biomasy. W tym celu wykorzystuje mikrofale.

    Czytaj także: Ile będziemy płacić za warzywa i ziemniaki w 2025? Oto co podrożeje

    Przekształcanie biomasy przy wykorzystaniu mikrofal

    Naukowcy z Uniwersytetu Kiusiu opracowali urządzenie łączące w sobie sulfonowany katalizator węglowy i sprzęt, który dokładnie steruje mikrofalami. Za pomocą tego urządzenia badali zastosowanie reakcji przepływu mikrofalowego do ogrzewania stałych katalizatorów. Wszystko po to, aby w wydajny sposób przekształcać cukry złożone w cukry proste.

    Urządzenie wykorzystuje proces hydrolizy w przepływie ciągłym. W jego trakcie celobioza, czyli disacharyd zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, jest przepuszczana przez sulfonowany katalizator węglowy. Ten ostatni natomiast podgrzewany jest za pomocą mikrofal. W efekcie zachodzi reakcja chemiczna, która rozkłada celobiozę na glukozę, czyli cukier prosty.

    Naukowcom udało się zwiększyć wydajność reakcji, przy jednoczesnym utrzymaniu niższej ogólnej temperatury w całym układzie. Uzyskali więc większą wydajność przy niższym zużyciu energii. Było to możliwe dzięki rozdzieleniu – generowanego przez mikrofale – pola elektrycznego od magnetycznego. To zaś pozwoliło na bardziej ukierunkowane ogrzewanie elementów całego układu. Inaczej mówiąc, selektywne ogrzewanie katalizatora umożliwiło bardziej efektywną hydrolizę biomasy.

    Czytaj także: Popularna ulga dla właścicieli domów po nowemu. Jakie zmiany w 2025 r.?

    Mikrofale i biomasa: Co dalej?

    Odkrycie japońskich naukowców może umożliwić recykling tych odpadów, które obecnie uznawane są często za niepotrzebne i nienadające się do ponownego wykorzystania. Dzięki technologii możliwe okazać się może znaczne zmniejszenie zużycia energii oraz pozbycie się dużej ilości odpadów w wydajny sposób.

    Ponadto uzyskane wyniki mogą okazać się pomocne w badaniach związanych z innymi obszarami syntezy chemicznej. Japońscy naukowcy chcą rozszerzyć zakres badań w tym temacie na hydrolizę innych polisacharydów, a także białek do produkcji aminokwasów i peptydów.

    Czytaj też: Co rolnicy sądzą o KRUS, KOWR i ARiMR? Wyniki nowego raportu

    Źródło: Uniwersytet Kiusiu (Kyushu)
    • Tagi:
    • odpady
    • ekologia
    • biomasa
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Polacy stworzą własną puszczę? Chcą wykupić lasy

    24 maja 2025
    Newsy

    Największy projekt wylesiania na świecie. "To tworzy strefę śmierci"

    11 kwietnia 2025
    Newsy

    Te gatunki grzybów mogą wyginąć. Powodem rolnictwo i wylesianie?

    2 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Bydło Highland – wszystko, co musisz wiedzieć o hodowli tej wyjątkowej rasy

    8 marca 2025
    Newsy

    Prawda o mleku: produkcja, ekologia i dobrostan zwierząt

    4 marca 2025
    Prawo i finanse

    Chcesz zostać inspektorem rolnictwa ekologicznego? Ogłoszono termin egzaminu

    4 marca 2025
    Dla domu

    Pellet i owies opałowy. Ile owsa na tonę pelletu? I czy to się opłaca?

    6 lutego 2025
    Newsy

    Wyższe opłaty za wywóz śmieci od 2025. Miejscami podwyżki są drastyczne

    30 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
    19 czerwca 2025
    Nawożenie
    Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
    19 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Najnowsze
    Maszyny
    Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
    13 czerwca 2025
    Maszyny
    Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
    12 czerwca 2025
    Maszyny
    Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
    11 czerwca 2025
    Maszyny
    John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
    10 czerwca 2025
    Technika
    Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
    9 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy